Creştinul şi păcatul curviei


Nu mi-am propus să enervez pe nimeni… Deşi, cel mai probabil, o voi face fără să clipesc. Astăzi mă voi opri puţin la o altă dramă, plagă a creştinătăţii din toate timpurile: curvia, infidelitatea. Nu are rost să mai spun că ea şi-a făcut loc peste tot, în toate segmentele societăţii. Mai nou, umanismul care ne încurajează să fim romantici, o ridică la rangul de  virtute. Nimic nu este interzis, acolo unde există „iubire”. Şi atracţie. Şi unde ambii consimt. Aşa să fie?

Curvia este condamnată ferm de Scriptură. Dumnezeu nu glumeşte cu ea. Şi dacă răsfoieşti ocazional această Carte, bestseller sl tuturor timpurilor, scrisă de cel mai celebru Autor,  nu ai cum să nu înţelegi că este grav. Şi că nu e de joacă. Pentru cei mai mulţi, a vorbi în astfel de termeni este o dovadă de înapoiere. „Învechiţii”, catalogaţi drept naivi şi autoînşelaţi, sunt priviţi de sus, în cele mai fericite cazuri cu o îngăduinţă superioară. Uneori sunt evitaţi. Şi excluşi. E clar că nu mai e de apucat să fii moral; să te fereşti de curvie şi de păcat în general. Pentru tineri, mai ales, dar şi pentru toţi cei care nu au înţeles de ce şi nu au luat o decizie fermă de a trăi aşa cum ne cere Dumnezeu, poate fi o problemă. Colegii râd, eşti tot mai singur şi mai ciudat…

Apoi, mai vine şi Domnul Isus, ridicând standardul până la ”orişicine se uită la o femeie, ca s-o poftească, a şi preacurvit cu ea în inima lui”. De ce? Ca să ne chinuie? Nicidecum. O face pentru noi. Voi aborda la un moment dat modul punctual în care cerinţele lui Dumnezeu au în vedere binele nostru. Nimic mai mult. Ar fi fost greu de crezut că un Dumnezeu al dragostei ar putea proceda altfel…

Închei cu introducerea. Curvia este păcat. Păcatul pune un zid de despărţire între noi şi Dumnezeu. Dacă vrei să te păstrezi curat, sper că vei face acele adaptări în viaţa ta, care să te ferească de cădere. Nu este uşor. Dar este bine. Aminteşte-ţi: ispita nu este păcat. Atracţia înseamnă doar că eşti sănătos fizic şi acesta poate fi un mare atu în viaţa de familie. Ceea ce faci ca urmare a ispitei, a doua privire, poate să te ducă la păcat. Pofta este cea care zămisleşte şi dă naştere păcatului.

Nu ştiu prin ce treci, nu ştiu care sunt uriaşii din viaţa ta. Pot să îţi dau câteva sfaturi, folositoare pentru cei mai mulţi, inclusiv mie. Sunt multe altele, pe care nu le voi acoperi, însă paternul este acelaşi. Exemplele de mai jos îşi pot fi folositoare.

Ai grijă cu internetul, şi cu presa în general. Limitează timpul petrecut online, încercând să planifici ceea ce ai de făcut. Nu o dată un click pe un link inofensiv face să apară o puştoaică teribil de frumoasă. Şi de dezbrăcată. Click-ul tău semnează sentinţa la păcat. Ziare de genul celor cu o „fată de la pagina 5”, pot fi şi ele dăunătoare. Te bombardează cu imagini care alimentează pofta. Nu e uşor, dar încearcă să întorci capul atunci când, chiar şi în public, o persoană de sex opus oferă privirii tale mai mult decât înseamnă decent.

Mai apoi, ai grijă cum gestionezi relaţiile cu persoanele de sex opus. Timpul petrecut împreună, mai ales singuri, confesiunile, glumele nesărate, complimentele gratuite, flirtul. Compromisul mic de la început, determină un uragan teribil, pe care cu greu  îl mai poţi opri mai târziu. Am auzit tineri care se plâng că nu se pot abţine. Dragii mei, sunt de acord! Nu puteţi. Pentru că asta nu se leagă doar de momentul acela al căderii, ci de un compromis făcut cu mult timp înainte. Care a continuat şi în care ţi-ai permis mai mult şi mai mult… Ţi-ai alimentat mintea cu imagini şi gânduri care au aprins un vulcan. Vine momentul când poate fi prea târziu pentru a fi oprit.

Ai prietenă? Nu sunteţi căsătoriţi? Ai grijă! Limitează la maximum dulcegăriile. Nu vreau să fiu un distrugător de romantism, cu atât mai mult cu cât eu însumi sunt un mare romantic, dar ştiu cât de lesne este să cazi dacă nu te fereşti. Să regreţi apoi toată viaţa… Nu dormiţi peste noapte unul la celălalt, nu rămâneţi singuri acasă. Nu vă antrenaţi în jocuri fizice cu tentă erotică. După ce v-aţi „aprins” e tare greu să dai înapoi. Respectă-ţi partenerul, propria persoană, dar mai ales pe Dumnezeu!

Aţi auzit şi de slujitori creştini care au căzut în păcatul acesta? Eu da. Sunt mulţi alţii care nu au curajul să o recunoască. Dragii mei, suntem oameni, supuşi greşelii, plămădiţi la fel. Nimeni nu este mai breaz. Diferenţa o face strict decizia de a preveni în loc de a trata.

Iubitul meu slujitor creştin: NU ai ce căuta să faci consiliere cu fetele, cu femeile. Mai ales unul la unul. Valabil şi invers. Nu e nevoie să le îmbrăţişezi atunci când plâng, să intri în detalii picante ale vieţii lor. Dacă este neapărată nevoie să te implici, fii dublat de o femeie, poate chiar soţia ta. Nu strică, atunci când eşti ispitit (ei, haide, nu da din cap, toţi suntem uneori!) să mărturiseşti lucrul acesta. Soţiei, păstorului, liderului sau unei persoane de încredere. Să te rogi pentru persoana prin care a venit ispita. Şi dacă eşti prins într-o situaţie limită, lasă tot şi fugi, cum a făcut Iosif!

Pentru cel care, într-o formă sau alta, a comis-o: nu dispera! Există speranţă. Cere-I iertare lui Dumnezeu, mărturiseşte-ţi păcatul. După aceea, nu mai repeta greşelile trecutului. Cum ar spune Domnul Isus:

„Du-te şi să nu mai păcătuieşti!”

Anunțuri

2 Responses to Creştinul şi păcatul curviei

  1. Lumy spune:

    Oh da, perfect adevarat..e FOARTE greu ,ce-i drept acum in epoca vitezei , a informatiilor de tot felul , a comunicarii extrem de usoare sa te feresti de pacat.Un click si ai ajuns unde nu trebuia, un sms si poate porni un adevarat roman.E extrem de greu dar nu imposibil, trebuie doar sa stii ce vrei, sa-ti stabilesti bine valorile in viata si sa stii sa spui nu tentatiilor care apar.Sau cel putin , sa nu le atragi..

  2. cristian spune:

    crestinii nu ar trebui sa faca chestii din astea… e important sa nu ne jucam cu focul.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: