Mogul: ce e ăla?…


MOGÚL, -Ă, moguli, -e, s.m. și f., adj. 1. S.m. și f. Persoană care făcea parte din dinastia mongolă care a cucerit India. 2. Adj. Referitor la mogul (l), de mogul (1). 3. S.m. Fig. Persoană foarte importantă cu puteri discreționare. – Din engl. Mogul.

Sursa: dexonline.ro

Reclame

11 Responses to Mogul: ce e ăla?…

 1. Alin Cristea spune:

  Semnificația unui cuvînt nu este dată de DEX, ci de modul în care este folosit respectivul cuvînt (CONCEPT) într-o limbă și într-o cultură.

  Dicționarul este întotdeauna un rezultat al dinamicii unei limbi. Întîi apar cuvintele în limbă (cu cîmpul semantic mai larg sau mai îngust) și apoi dicționarul ia la cunoștință de noile apariții.

  În România, dicționarele sînt actualizate la distanță de ani buni, rămînînd în urmă față de dinamica limbii.

  Ca să nu mai vorbim de chestiuni inexacte, precum menționarea baptiștilor și penticostalilor de către DEX ca fiind secte (!), cînd Legea Cultelor, de exemplu, îi menționează ca fiind culte.

  Scriitorii din ultimii 20 de ani care au îmbogățit limba română prin introducerea de cuvinte noi sînt H.-R. Patapievici, Dan C. Mihăilescu și Șerban Foarță.

  Dacă nu există un cuvînt în DEX, asta nu înseamnă că el nu e folosit DEJA în limbă.

  De exemplu: nombrilist.

  • martzian spune:

   Draga Alin: multumesc. Apreciez completarea, care mi se pare de bun simt.

   M-am limitat la DEX din doua motive:

   1. Mi s-a parut un bun punct de plecare pentru a incepe cautarea (si daca ma uit la seminificatia de la punctul 3 se pare ca nu m-am inselat)

   2. Am fost intrigat de modul repetitiv, obsedant as spune, cu care termenul este folosit si, ca sa fiu sincer pana la capat, cunostintele mele de litere nu mi-au permis sa merg mult mai departe cu cercetarea.

   Apropo, daca tot suntem la capitolul asta, ce ne mai poti spune strict despre termenul „mogul”?

 2. […] semnificația unui cuvînt By Alin Cristea Marțianu’ se întreabă: Mogul: ce e ăla?… și apelează DOAR la […]

 3. Alin Cristea spune:

  Ca să înțelegem cîmpul semantic al unui concep trebuie să observăm, în exemple, cum este folosit în dinamica limbii.

  Avînd acum Google la dispoziție, ar fi un exercițiu interesant să căutăm în ce expresii și contexte apare termenul respectiv. În același timp, vom putea observa și folosiri greșite ale conceptului.

  Da, în aceste zile se folosește des termenul mogul, are o sonoritate aparte și e interesantă și psihologia care transpare din această folosire obsedantă a termenului.

  În ceea ce mă privește, m-am trezit numit mogul de un comentator din blogosfera evanghelică. Eu am preluat termenul și am avut o postare intitulată „Mogulii blogosferei evanghelice”: Marius Cruceru, Daniel Brânzei, Vasile Tomoiagă, Alin Cristea.

  Nu i-am adăugat pe Dănuț Mănăstireanu și Doru Pope din mai multe motive. Unul e legat de DINAMICĂ. Senzația populară față de moguli e că se… mișcă.

  Cei patru pe care i-am menționat au o anumită dinamică în acest sens al mișcării, fac ca lucrurile să se miște…

  Opinia publică din contextul nostru politic apelează la conceptul de moguli din necesitatea de a avea o explicație ultimă referitoare la anumite lucruri care se întîmplă. Ca terapie psihologică poate avea rezultat, dar de fapt e vorba de o scurtătură comodă pentru a evita discuții consistente care implică noțiuni de cultură politică și economică.

  Wag the Dog (Înscenarea), cu Dustin Hoffman și Robert De Niro, e un film foarte interesant (l-am vizionat și comentat la cafeneaua Quo Vadis din Cluj și la Casa Studenților din Iași) despre manipulare.

  Expresia Wag the Dog (coada scutură cîinele, invers decît e normal) se referă la astfel de moguli, dinamici, care fac să se miște lucrurile…

  De remarcat faptul că un mogul nu e un lup singuratic, nu acționează de unul singur, are relații, inițiative, proiecte, resurse, soluții etc.

  Într-un fel, e fascinantă lumea mogulilor…

 4. […] By Alin Cristea La solicitarea Martzianului, am scris un comentariu despre […]

 5. […] Martian, am folosit un cuvant nou (concartierean). Il bagi in DEX? Hai ca evolueaza limba romana si tu stai pe loc! Si sa modifici si dimensiunea medie a unei ţepe. Acum e foarte, foarte mica… nici nu se mai vede cu ochiul liber… Puiuz… Basescu lupta pentru tine! […]

  • martzian spune:

   Raspuns la articolul de mai sus, apartinand unui postac de partid:

   noroc ca exista cuvantul “penibil”, pentru a descrie astfel de posturi. nu imi permit sa atac persoane, dar va dau definitia…

   ps: mi se pare mie, sau adevarul doare?

 6. alincristea spune:

  In ultimul numar al revistei 22:

  Pe blogul martzian.wordpress.com cuvântul este căutat în DEX

  http://www.revista22.ro/argou-de-jurnali537ti-ii-mogulul-media-44915.html

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: