Munca și stabilirea corectă a priorităților


Familia noastră a înțeles, nu cu mulți ani în urmă, importanța stabilirii unui set foarte strict de priorități și principii, care să ajute bunei funcționări a vieții, în toate aspectele ei: fizice, psihice, spirituale, economice, familiale, etc.

L-am așezat pe Dumnezeu pe primul loc. Relația cu El va trebui să primeze peste orice altceva. Familia a fost și ea așezată la loc de cinste, înainte chiar de prieteni, lucrare, loc de muncă, etc. Am decis că, asumându-ne riscul de a genera, uneori, nemulțumiri, ne vom ține de prioritățile acestea, cu sfințenie.

De curând a trebuit să luăm atitudine față de potențiala inversare a acestor priorități, datorită unor solicitări tot mai presante, la locul de muncă. Cine ne cunoaște știe, cu siguranță, chemarea pe care o avem și entuziasmul pentru lucrarea pe care o facem. Cu toate acestea, însă, nu suntem gata a ne sacrifica familia, nici măcar în aparent absurda perspectivă a schimbării de macaz, din aceste motive.

Am întâlnit, în anii de slujire, lideri de succes (apropo, ma întreb, în situația asta, cum se mai definește succesul?) care și-au sacrificat viața de familie, relațiile cu cei dragi, pe care i-au afectat iremediabil, pe altarul lucrării, a locului de muncă, a vieții profesionale, etc. Soții îndepărtate, copii cu nevoi emoționale dintre cele mai profunde, trupuri îmbătrânite și îmbolnăvite mult prea devreme, egală povară peste cei dragi, totul frumos ambalat și justificat cu cruzimea celui care reușește cea mai desăvârșită minciună: aceea spusă către sine. Și crezută…

”Este lucrarea lui Dumnezeu”. ”Trebuie să dau totul”.”Este doar un sezon al vieții”.”Cineva trebuie să o facă și pe asta”… ”Trebuie să avansez”… ”Avem nevoie de bani”…

Tocmai am încheiat lecturarea unui articol interesant de pe Faithful News, scris de Brady Boyd, intitulat: ”Are you an workaholic?”. Îmi permit să redau pentru dumneavoastră semnele identificate de el, care ne ajută să înțelegem dacă nu cumva, pe nesimțite și  nebănuit, alunecăm pe panta dependenței de muncă și de performanță.

 1. Nu ți-ai luat o zi liberă (întreagă) de la muncă în mai bine de o lună. Când a fost ultima dată când ți-ai închis telefonul și ai refuzat să îți verifici email-urile timp de 24 de ore?
 2. Nu ți-ai luat mai mult de 5 zile de vacanță de mai multă vreme. Cinci zile este perioada minimă de care eu am nevoie pentru a mă detașa de toate solicitările lucrării. Nici nu pot măcar a mă odihni și regenera până în ziua a șasea. Dacă tot ce ai făcut a fost să îți iei câteva zile o dată la ceva vreme, rezervoarele tale pshicice, emoționale, mentale și spirituale sunt în pericol de  a se goli.
 3. Te simți vinovat dacă nu participi la fiecare eveniment la care ești solicitat la locul de muncă (biserică, etc.). Când a fost ultima dată când s-a întâmplat ceva semnificatic iar tu ai stat acasă în loc să participi? Știu că îți poate părea șocant, dar echipa ta este capabilă să facă diferite lucruri, cu succes, chiar și atunci când nu le sufli în ceafă.
 4. Ai așteptări uriașe de la echipa ta. Workaholicii solicită același nivel de performanță de la cei din jurul lor cu cel așteptat de la propriile persoane. Workaholicilor le este tipic a se aduna laolaltă, asemeni alcoolicilor încurajându-se unul pe celălalt în ceea ce privește acest comportament distructiv. Toți cei care nu pot ține pasul cu acest ritm infernal, sunt destul de repede eliminați.
 5. Ești frustrat în mod constant de faptul căă nu te dezvolți suficient de repede. Workohalicii sunt obsedați cu măsurarea numerică a propriului nivel de dezvoltare. Chiar și atunci când are loc dezvoltarea, ei nu vor fi niciodată mulțumiți de ritm. Identitatea lor este înfășurată în performanță și rezultate, în locul maturității spirituale interne, solicitată de Dumnezeu.

Am fost, cum vă spuneam,  un martor trist al ambelor extreme, în anii de lucru printre creștini. Am observat și criticat lenea și delăsarea, nepărarea ori lipsa de asumare a responsabilității, numărarea orelor de muncă și permanenta nemulțumire a unora. În egală măsură am plâns dezastrul din viața unor mari lideri, exemple ale dedicării și seriozității, care au avut succes în aproape toate ariile în care s-au implicat, însă cu prețul trist al ruinării vieții personale. Sănătate, familie, uneori relație cu Dumnezeu…

Mi-am dat seama că prețul acesta este mult prea mare. Spunem că ne încredem în Dumnezeu, ne rugăm și cerem minuni, dar încercăm totodată a lua din poverile ce ar trebui să fie pe umerii Lui puternici, just in case He fails

Închei: nimic, dar nimic, nu trebuie să ne deturneze de la cele mai importante aspecte ale vieții noastre: Dumnezeu, Familie, Biserică. Atunci când ceva atenteză la ele, este nevoie să acționăm cu fermitate. Nu este loc de compromis, pentru că, deși efortul cerut de acestea este mare, nu ne putem permite costul și mai mare al pierderii sau rănirii celor dragi. Nu vă îndemn la lene, la delăsare, la lipsa asumării responsabilității. Vă îndemn la măsură și cumpărtare, la corecta echilibrare a aspectelor vieții, la stabilirea și respectarea priorităților. Dumnezeu să ne ajute pe toți la aceasta!

“Dacă nu poartă cineva grijă de ai lui, şi mai ales de cei din casa lui, s-a lepădat de credinţă, şi este mai rău decât un necredincios” (1 Timotei 5:8).

3 Responses to Munca și stabilirea corectă a priorităților

 1. […] Munca și stabilirea corectă a priorităților Thu Jul 22, 2010 18:31 pm Familia noastră a înțeles, nu cu mulți ani în urmă, importanța stabilirii unui set foarte strict de priorități și principii, care să ajute bunei funcționări a vieții, în toate aspectele ei: fizice, psihice, spirituale, economice, familiale, etc. L-am așezat pe Dumnezeu pe primul loc. Relația cu El va trebui să primeze peste orice altceva. Familia […] […]

 2. costel spune:

  daca doresti sa facem link exchange cu siteul http://www.filmeonlinegratis.gougou.ro cu titlul „filme online gratis subtitrate” daca esti de acord astept mailul tau cu numele siteului si titlul cu care doresti sa te adaug
  mersi

  • martzian spune:

   Costel,
   Apreciez propunerea si multumesc, dar nu doresc sa facem schimb de link-uri, din motive enumerate si in trecut, care tin de specificul celor doua site-uri dar si datorita principiilor personale legate de copierea nelegala de materiale.
   Cu respect,
   Marian

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: