Mai există lideri adevăraţi în mediile creştine?


Pentru a fi lider, un om trebuie să aibă adepţi care să-l urmeze. Şi pentru a avea adepţi, omul trebuie să le câştige acestora încrederea. Prin urmare, calitatea supremă a unui lider este, fără dubiu, integritatea. Fără ea nu este posibil un real succes, indiferent că ne referim la o gaşcă din colţul străzii, la terenul de fotbal, la armată sau la un birou. Dacă apropiaţii unui om îl asociază pe acesta cu vina nesincerităţii, dacă ei află că îi lipseşte integritatea de neclintit, el va eşua. Învăţăturile şi acţiunile trebuie să se suprapună. Oricum, prima mare cerinţă este integritatea şi un scop înalt.

Dwight D. Eisenhower, Bits & Pieces, Sept. 15, 1994, p. 4.

Integritatea, caracterul şi principiile sunt nestemate tot mai rare printre liderii din organizaţiile creştine ale zilelor noastre. Aroganţi, gălăgioşi, ameninţători, crunţi şi mai de temut decât mulţi dintre angajatorii „din lume”, te abordează superior şi de sus, umilind. Se pare că modelul de conducere oferit prin Domnul Isus este tot mai puţin dorit de către cei la care mă refer. Astfel, cei mici şi robotitori sunt priviţi ca simple resurse perisabile. Sunt buni doar atâta timp cât lucrează, mult peste program şi pe bani puţini, dacă se poate şi netrecuţi în cartea de muncă. Să nu vă înşelaţi. Pe lista acestora din urmă se pot include nu doar agramaţi necalificaţi, ci chiar somităţi policalificate. Există aşa ceva în organizaţiile creştine? Ba bine că nu…

Nu este de mirare, având în vedere astfel de realităţi, acceptate tacit şi păgubos de ambele părţi, că rezultatele nu sunt cele scontate sau nu se apropie nici de departe de potenţialul existent.

Dragi lideri, câteva lucruri ce vă pot fi de mare folos, învăţate din Biblie şi din viaţă:

  • Respectul se câştigă. Nu se impune, nu se cumpără. Iar lucrătorii părăsesc nu organizaţiile, ci pe conducătorii lor. Iubiţi-vă echipa! Faceţi din oameni o prioritate, aşa cum vă învaţă Scriptura! Nu vă temeţi să îi lăsaţi să se dezvolte, din grija mârşavă că s-ar putea ca într-o zi să vă depăşească! Hristos le-a promis ucenicilor că vor face lucruri mai mari decât el, aşteptându-se la aceasta şi dorindu-şi activ îi vadă acolo.
  • Vrednic este lucrătorul de plata sa”. De aceea, vă încurajez să nu vă privaţi oamenii de un drept al lor. Muncă la negru, muncă neplătită ori forţată, nerespectarea zilelor de concediu, ignorarea nevoilor oamenilor voştri, toate acestea se vor răsfrânge negativ asupra întregii lor familii, dar şi asupra organizaţiei pe care o conduceţi, unde, conştient sau nu, inima şi mintea angajaţilor voştri nu vor mai face casă.
  • Învăţaţi a vă recunoaşte greşelile! De obicei, pseudo-lideraşii moderni, aroganiţi şi plini de de toate cele, îşi asumă doar meritele, dar arată cu degetul în jur la insuccese. Într-o echipă adevărată toate acestea se împart.
  • Respectaţi o ordine corectă a priorităţilor; încurajaţi-vă echipa să facă la fel! Nici o lucrare din lumea aceasta nu valorează cât propria familie, sau mai mult, cât relaţia cu Dumnezeu. Am întâlnit oameni care, după ce au eşuat în propria viaţă de familie, propagă blestemul peste toată echipa pe care o conduc, cerând, direct sau nu, acelaşi sacrificiu. Din când în când, se miră atunci când lucrătorii iau atitudine bazată pe principii, reacţionând fie agresiv, fie ironic sau cu toleranţă arogantă.
  • Închei cu cea mai importantă: Ceea ce faceţi, faceţi pentru Dumnezeu. Nu o puteţi face decât prin El. Faceţi-o şi ca pentru El! Nu vă asumaţi merite ce nu vă aparţin, nu vă luaţi încă de aici răsplata! Moise a făcut greşeala de a „fura” din slava lui Dumnezeu, plătind un preţ enorm pentru aceasta. Timpul, banii, jertfa voastră se vor transforma în cununi numai în măsura în care ele sunt daruri necondiţionate către Creatorul, dublate de atitudinea omului după inima Sa.

Da, sunt convins că mai există lideri adevăraţi în mediile creştine. Ei sunt tot mai rari, odată cu răcirea dragostei celor mai mulţi, prevestită în Scriptură. Tocmai de aceea, cei ce mai sunt pe cale trebuie să vegheze, aşteptând cu dor şi cu nerăbdare venirea Lui, răspândind lumina şi îndeplinindu-şi menirea…

Foto: insiderspassport.com

3 Responses to Mai există lideri adevăraţi în mediile creştine?

  1. […] Mai există lideri adevăraţi în mediile creştine? Mon Aug 09, 2010 20:54 pm Pentru a fi lider, un om trebuie să aibă adepţi care să-l urmeze. Şi pentru a avea adepţi, omul trebuie să le câştige acestora încrederea. Prin urmare, calitatea supremă a unui lider este, fără dubiu, integritatea. Fără ea nu este posibil un real succes, indiferent că ne referim la o gaşcă din colţul străzii, la […] […]

  2. un actor grabit spune:

    de acord. am fost umilit si tratat de sus, ciupit la bani si fortat sa muncesc peste masura. mai ales strainii care vin sa faca pe misionarii la noi, ne insulta cultura, inteligenta si ne trateaza ca si cum ar trebui sa le fim vesnic indatoritori pentru amaritul de salariu pentru care oricum muncim mai mult decat trebuie… totusi, nu cu predici si incurajari se vor schimba ci cu atitudine si cu fermitate. daca le permitem, vor continua sa faca asta… is trist si parca nu as fi simtit nevoia articolului tau: e prea adevarat……..

  3. Interesant postul tau. Zilele urmatoare o sa parcurg mai multe posturi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: