Este Facebook motiv de divorț?


 

Foto: pinoytutorial.com

Ia zi mă, ai Feisbuc? Nu? Băă! Nu-mi vine să cred… Tre’ să-ți faci. E tare: gagici, distracție, e mișto!”…

Nu de mult am auzit discuția asta între doi puștani, prea mici, după părerea mea, pentru un cont pe celebra rețea de socializare. Atunci m-am dus cu gândul la faptul că genul acestea de unealtă (cum să-i spun altfel?)  sau de potențială alternativă la viața socială fizică, poate fi o binecuvântare sau un blestem pentru cei ce o utilizează, funcție de modul în care se raportează la ea, de timpul petrecut acolo, de discernământ și, de ce nu, de starea spirituală a utilizatorului.

Toată media de pe la noi vuiește, în ultimele zile, în urma unui studiu recent al Academiei Americane a Avocaţilor Matrimoniali, care arată că Facebook este cauza menţionată în 20% dintre divorţurile din SUA. De asemenea, mai mult de 80% dintre avocaţii de divorţuri spun că numărul celor care folosesc reţelele de socializare pentru a îşi înşela partenerul este în creştere. Probabil că fiece român responsabil se gândește în ce măsură un astfel de efect ar fi posibil și printre conaționalii noștri.

Treaba asta mă duce cu gândul la păcatul originar. Adam, întrebat fiind de Dumnezeu dacă a mâncat cumva din pomul din care El îi poruncise să nu mănânce (și apropo, nu era vorba de măr ci de pomul cunoştinţei binelui şi răului) dă vina pe femeie. Femeia, la rândul ei, arată către șarpe. Niciodată nu este vina noastră. Alții ne pun să o facem, alții ne înșeală. Realitatea e că pe Eva nu a obligat-o nimeni să ia și să mănânce. A avut de făcut o alegere. Pornirea adâncă din inima ei a împins-o la a asculta de șoapta celui rău. Bărbatul ei, pe de altă parte, era acolo. El a lăsat-o în plata Domnul, ba chiar, după aceea, a păpat și el din tentantele roade ale pomului.

Facebook nu este de vină pentru divorțurile și despărțirile noastre, la fel cum focul nu este de vină pentru incendiul creat de un piroman, sau cuțitul pentru crimele ucigașului. Folosit cu cap și cu măsură, site-ul de socializare ne poate fi de folos, chiar dacă nu și esențial vieții. Repet: cu măsură și fără a înlocui relațiile din viața reală cu cele virtuale.

La baza ruperii legământului sacru, despre care ni se spune: ce a unit Dumnezeu omul să nu despartă, stau alegeri și practici care durează de mai multă vreme. Sunt decizii greșite și lucruri adunate peste timp, care crează un background propice separării. Din păcate, însă, general valabil este faptul că păcatul din viața noastră pune un zid de despărțire între noi și Dumnezeu, făcând astfel tot mai greu ca principiile Lui să ne guverneze viața și afectându-ne relațiile pe orizontală.

Eu am cont pe Facebook, dar el nu îmi conduce viața și nu mă determină să mă însor cu vre-o fostă colegă de liceu. Atunci când mi-am regăsit prieteni(e) vechi, m-am bucurat… și atât; pentru că relațiile din familia noastră sunt dintre cele mai bune, pentru că noi doi comunicăm, petrecem timp și ne rugăm împreună; pentru că Cristos este centrul familiei noastre, iar  eu și soția mea suntem una. Iar dacă aș vedea cel mai mic pericol pentru unitatea acestui colț de rai și care să vină dinspre Facebook sau dinspre orice altceva, nimic nu m-ar opri să renunț la acel lucru, imediat și ireversibil!

Vă invit să citiți și articolul ”Tragedia divorțului – Te rog, bursucel, nu pleca” de pe blogul ”Cuplul Creștin” pentru a afla mai multe despre perspectiva divină asupra divorțului, despre cauzele și efectele lui dar și pentru câteva sfaturi practice ce ne pot fi utile fiecăruia dintre noi.

One Response to Este Facebook motiv de divorț?

  1. Nicoleta spune:

    Totusi, nu puteti nega faptul ca internetul ne devine tot mai mult indispensabil vietii sociale si ca el este, vrem sau nu vrem, binecuvantare si blestem la toti. 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: