Libertatea religioasă din Marea Britanie – încotro?


În imagine: Richard Scott

Un medic de familie din Marea Britanie, pe nume Richard Scott, riscă să își piardă slujba după ce Colegiul Medicilor din această țară l-a mustrat pentru faptul că a vorbit cu unul dintre pacienții săi despre… Dumnezeu!

Dr. Scott a fost acuzat de ”hărțuire și a fost avertizat că aduce o proastă reputație profesiei pe care o practică prin faptul că discută despre credințele sale religioase.

Medicul, absolvent de Cambridge, a refuzat să accepte mustrarea în dosarul său, preferând să acționeze pe căile legale ce îi stau la dispoziție pentru a lupta împotriva cenzurii.

Cazul său se înscrie pe linia unor dispute foarte acute între creștini și celilalți angajați, legate de libertatea de exprimare a credinței religioase. Printre exemple se poate enumera un electrician care a montat un crucifix în microbuzul său și o asistentă care s-a rugat pentru un pacient.

Dr. Richard Scott este căsătorit și are 3 copii. El a întâlnit pacientul de la care s-a declanșat întreg scandalul în anul 2010. În urma consultației, mama pacientului s-a plîns că medicul a făcut abuz de poziția sa, ”bagându-i pe gât” fiului său.. religia!

Medicul a răspuns că a procedat conform procedurilor oficiale, cerând acordul pacientului de a discuta despre credința sa, în condițiile în care acesta din urmă are o altă orientare religioasă. De asemenea el a mai spus că discuția a atins aspecte religioase numai după ce au fost explorare toate opțiunile medicale.

 ”El privea problema pe care o are ca pe una pur medicală, iar eu i-am spus că ar putea fi mai mult de atât. A fost vorba de o dicuție consimțită între două persoane adulte”, mai spune domnul Scott.

După înregistrarea plângerii, Colegiul Medicilor i-a transmis medicului că urmează să abordeze chestiunea cu toată seriozitatea și, luna trecută, i-a trimis acestuia un avertisment cu privire la conduita sa. În document, medicului i se transmite că împărtășirea credințelor sale religioase a ”tulburat” pacientul și ”nu s-a ridicat la nivelul standardelor cerute de la un medic”.

Richard Scott este medic de 28 de ani și lucrează la Centrul Medical Bethesda din Margate, Kent. El este asociat cu încă 6 medici, toți creștini, și se afirmă clar pe site-ul National Health Service că în timpul consultației medicale există și posibilitatea abordării de subiecte cu cararacter religios cu pacienții lor.

Centrul Medical Bethesda din Margate, Kent

Dr. Scott este membru al St Paul’s Cliftonville, o biserică anglicană și spune că a împărtășit credința sa cu mii de pacienți în trecut, deoarece crede cu tărie că un element important al vindecării este cel spiritual. El a mai avut parte de câteva plângeri în trecut, care au fost însă rezolvate local, fără a escalada și ajunge la autoritatea medicală.

Medicul este determinat să își reabiliteze numele, fiind gata să facă apel, deși a fost avertizat că o astfel de abordare ar putea avea ca rezultat excluderea sa.

 ”Este o nedreptate ceea ce mi se întâmplă, iar eu voi lua atitudine pentru toți acei creștini care sunt nedreptățiți la locul de muncă.”

Christian Legal Centre,  o organizație care promovează libertatea religioasă, se ocupă de cazul doctorului Scott prin avocatul șef al departamentului de drepturile omului, Paul Diamond.

 ”Medicul a urmat procedurile lor, iar trecutul lui fără cusur ca medic nu poate fi pătat nici măcar de o scrisoare la dosar!”, spune Andrea Williams, fondatorul și directorul Centrului.

Pe de altă parte, Niall Dickson, directorul executiv al Colegiului medicilor, afirmă: ”Procedura noastră, pe care toți medicii sunt obligați să o urmeze, este cât se poate de clară. Medicii nu pot purta în mod normal discuții cu caracter religios cu pacienții lor, cu excepția situației în care aceste credințe sunt relevante pentru îngrijirea acestuia. Ei nu-și pot impune propria credință pacienților, sau să cauzeze tulburarea acestora prin exprimarea nepotrivită sau insensibilă a vederilor religioase, politice sau de orice fel”.

Până nu demult citeam de un caz la fel de grozav, în care un cuplu din Marea Britanie a fost luat la rost cât se poate de dur de către cei de la protecția copilului pentru a-și fi  învățat copiii din casa lor principii sănătoase cu privire la forma de imoralitate sexuală cunoscută sub numele de homosexualitate. Singura lor vină a fost aceea de a refuza să îi învețe pe cei mici că homosexualitatea e… un lucru bun!

Sunt profund preocupat de zona alunecoasă în care se scurge pe nesimțite dreptul la libertate religioasă din această țară (Marea Britanie). Și știu că, dacă țările așa zis creștine nu vor lua atitudine, se vor crea precedente europene urâte, care vor face ca astfel de scenarii să fie posibile în curând și la noi, pe măsură ce în centrul vieții noastre se mută omul, în încercarea urâtă, drăcească și fără finalitate de a-i lua locul Creatorului.

Foto: dailymail.co.uk, Sursa: telegraph.co.uk

Reclame

4 Responses to Libertatea religioasă din Marea Britanie – încotro?

 1. Da, e contra unei bune conduite la serviciu sa spui cuiva ce are de facut fie ca e vorba de religie, fie ca e vorba de sfaturi practice. Sotia mea lucreaza de ceva vreme in Protectia \Copilului in Anglia si a avut de cateva ori ocazia sa ajunga la discutia despre crestinism cu cativa dintre clientii ei care au vazut semnul pestelui pe masina. Dar in afara de a marturisi ca e crestina nu a putut vorbi nimic altceva cu ei, deoarece e impotriva procedurilor. Totusi nu a apostrofat-o nimeni pana acum pentru acel insemn si nici nu a avut de a face cu situatii de penalizare. Dar la fel cum nu poti spune nimic despre credinta, nu poti nici macar sa sfatuiesti pe cineva ce ar putea sa fie bine de facut intr-o atare situatie. Este considerat ca amestec in viata privata a omului, sa il sfatuiesti sa isi duca copilul intr-o anume biserica, ori sa il indemni la un anumit tip de educatie, asa ca nu esti decat un simplu agent constatator, ori un factor care isi face treaba profesionala si atat. De fapt, in acest mod s-a redus vocea crestinismului la interiorul cladirilor bisericesti, care si ele sunt goale, in vreme ce pe televizor apar tot felul de oameni de stiinta nastrusnici cu tot felul de teorii care sunt servite fara menajamente in masa. Asta e lumea care si-au dorit-o. O lume fara bariere, si fara Dumnezeu. Numai ca atunci cand nu mai sunt bariere apare haosul, si acolo unde Dumnezeu nu modeleaza constiinte care sa determine omul sa traiasca o viata morala si normala, nu o va putea face legea ori recomandarile primite prin massmedia.

 2. sinner_again spune:

  Aici depinde daca si pacientul e ok sa se abordeze subiectul asta si mai important de maniera in care este abordat. Da’ aici se si face mare c***t din nimic, daca copilu’ nu era interesat pur si simplu putea sa zica sa nu-i mai vorbeasca de religie. Pe mine personal, m-ar fi distrat o astfel de discutie. Cat despre partea cu gay people… hey, it’s a free world… asta nu inseamna ca tre’ sa iti inveti copiii ca e bine sa fi gay, dar nici nu trebuie sa ii arati ca pe ciuma, calea cea buna e cam pe la mijloc putin mai spre extrema dreapta 😀 Peace!

 3. ion spune:

  In prag de moarte si foarte saraci, o familie de romani cu boli cardiovasculare grave se lupta sa-si salveze zilele, Singura lor speranta este Dumnezeu si ajutorul concret al crestinilor de pretutindeni.
  Sa intindem o mana de ajutor acestei familii!
  Bunatatea si milostivirea lui Hristos este in fiecare dintre noi, si prin actele noastre de milostenie si caritate, fata de semenii nostri ne vede Mantuitorul si ne va aduce mantuirea. Contactati familia FERARU Tel: 0761887298
  Contul ce la deschis ptr a primi ajutorul de la handicap in valoare de 33,5 lei este la RAIFFAISEN BANK,

  * in LEI: ro93rzbr0000060001059026 ,si in euro ro72rzbr0000060004438690 cod swift rzbrrobu

  Domnul Mihai Feraru a trimis Redactiei Las Vegas Romanian Journal copii dupa documente care dovedesc starea precara a sanatatii dumnealui si a sotiei, precum si scrisori semnate de Preotul Bisericii Ortodoxe din satul in care locuieste . Iata mai jos scrisoarea prin care Dl. Mihai Feraru ne cere tuturor ajutorul:
  Sunt un om foarte bolnav , eu si sotia mea suntem 2 cardiovasculari, partial sunt paralizat, varsta noastra este de 52 ani, si singura sursa de venit a familiei noastre este doar o pensie pe caz de boala foarte mica si alte venituri nu mai avem, eu cu sotia nu putem efectua nici o activitate, numai Bunul Dumnezeu stie de viata noastra de aceea fac apel pe aceasta cale catre toti oameni cu suflet pentru oameni si care il iubesc pe Bunul nostru Dumnezeu, sa-mi ajute si familia mea greu incercata de atata necaz, Va rog, in numele lui Dumnezeu sa va ganditi ca cineva in grea suferinta asteapta ajutorul dumneavoastra. Dumnezeu v-ar putea ajuta atunci cand veti avea mare nevie pentru ceea ce veti face . Pot dovedi cu acte in regula. Diabetul este f mare imi fac zilnic 2 feluri de insulina de 4 ori pe zi..Dorim sa mai putem merge pe la clinici medicale ptr investigatii si tratament, ori-ce fel de ajutor la noi va fi bine-venit, sub ori-ce forma ar fi.Doamne ajuta , Multumim Anticipat. A-R

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: