România în prag de Crăciun, între naivități și ciolaniade…


Am fost acuzat, adesea, de naivitate în ceea ce privește viziunea mea asupra vieții publice și politice din țara încreștinată de Andrei, spațiul carpato-danubiano-pontic, după cum învățam la școală cu ceva decenii în urmă (Doamne, îmbătrânim!).  Nu mă mai supără deja aroganța de pe mutrele lor îmbătrânite de răutate și dispută.

Winston Churchil a fost admonestat, odată, de o doamnă, care i-a zis: ”Domnule, ești beat!” Marele om de stat i-a răspuns: ” Doamnă, ești urâtă. Eu mă voi trezi dimineață, cel puțin”.

Nu știu cât sunt de naiv atunci când spun că țara asta are nevoie de o demolare a clasei politice și de nașterea uneia noi, înainte să aibă dreptul la a spera. Nu mai putem oscila la nesfârșit și cu inima strânsă între ”răul cel mai mare”  și ”răul cel mai mic”, la fel cum nu mai avem dreptul să-i permitem hoțului să strige ”hoții” și să acuze, doar pentru că el a furat mai puțin. Uneori este nevoie să dărâmi din temelie vechea clădire pentru a te bucura de una nouă, mai puternică și mai mare. Dar, cât de amară ar fi fost viața în căsuța bătrânească, această decizie este gtotuși reu de luat!

Aud că unii vor să reconstruiască „dreapta”. Ce reconstrucție? Care dreaptă?  Cine să facă parte din ea? Parfum peste miros de transpirație sau zugrăveală peste blocurile cu risc seismic ridicat, acesta este sensul metaforic a unei astfel de porniri, dacă ea are la bază elementele corupte ale ale trecutului. Afișând o siguranță năucitoare, domnii cu pricina nu oferă decât garanția unei încercări, ca multe altele, în morișca asta a alternanței puterii – asta dacă nu vin cu o foaie albă, cu o bază formată din oameni noi, cu valori și principii.

La revoluție strigam cu toții:Există Dumnezeu!” Unde L-am părăsit fraților? De ce acum strigați la ”Chuck Norris” pentru izbăvire? Cum vreți sănătate morală și speranță de mai bine pentru pruncii voștri în afara principiilor divine? De când este mai importantă bătălia surdă dintre noi și ei decât sărbătoarea nașterii Mântuitorului? De ce nu mai fac bunicile turte și cozonaci? De ce postul a devenit o simplă aroganță și rugăciunea un podium vulgar de urcat la zilele în care se scot moaștele la pupat? De ce să ne fie rușine cu credința noastră în fața rânjetului stricat al celor care fură tot mai puțin doar pentru că este tot mai puțin de furat?

Naivitatea se mai vindecă, oamenii mai revin cu picioarele pe pământ. Dublată de sinceritate și bune intenții aproape că merită aplaudată – de către cei care judecă motivația înainte de orice, pentru că a greși este omenește. Prostia și urâțimea sufletească, însă, vor fi tot acolo și după ce naivul se deșteaptă. Cred că cei care ne acuză de naivitate, pe nedrept aș zice – cu riscul de a fi acuzat și de subiectivism, se tem de faptul că avem dreptate sau pur și simplu au uitat să creadă că se poate și altfel. Sau poate că ei înșiși fac parte din tagma urâților… Dar nu ne mai putem permite luxul să girăm pentru ”ăia” care se strâng în haită, cu o conștiență și o conștiinciozitate lupească, pentru a smulge o parte din ciolan, pentru care oricum se vor omorî mai târziu între ei. Prefer să fiu pe nedrept înjurat pentru naivitate decât să mă mulțumesc a da din coate în mocirla porcească a unui rău, fie el mai mare sau mai mic.

Dacă mai credeți că există Dumnezeu, puneți genunchiul jos, la rugăciune. Este singura voastră șansă pentru mai bine! Lăsați, pentru o vreme măcar, cloaca politică și strigați către Singurul care poate face o schimbare nu doar aici dar si în eternitate!

Dacă poporul Meu peste care este chemat Numele Meu se va smeri, se va ruga, și va cauta Fața Mea și se va abate de la căile lui rele – Îl voi asculta din ceruri, îi voi ierta păcatul și îi voi tămădui țara„. (2 Cronici 7:14)

Ai milă, Doamne, de țara asta naivă și tristă!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: