Unde sunt ”Cucuieții din Deal”?


Balta de pescuit din Cucuieți

Balta de pescuit din Cucuieți

Observ cu stupoare că unul dintre cele mai accesate articole de pe acest blog se intitulează ”Unde este Cuca Măcăii?”. Zilnic, motoarele de căutare trimit către el un popor flămând după informație, pentru a descoperi secretele unui adevărat mit. Tot mai mulți sunt interesați de acest colțișor uitat de țară, transformat, prin fantastica influență a telefonului fără fir al viului grai, într-o adevărată legendă.

O altă așezare cunoscută mai degrabă din vorbirea de zi cu zi, dar cu un renume la fel de nedrept, este ”Cucuieții din Deal”. Unde se găsește această celebră necunoscută, aflată pe limba ascuțită a tuturor celor ce vor să exprime izolare, depărtare sau prostie? Ce este adevărat și ce nu în spatele unui astfel de nume? Despre aceste lucruri și despre altele la fel de interesante aș dori să povestim în cele ce urmează.

Satul se numește simplu ”Cucuieți” și se află destul de aproape de București. În trecut se numea ”Cucuieți-Sudiți”. Legenda spune că acolo s-au stabilit ardeleni – păstori transhumanți, care au rămas din cauză că erau scutiți de taxe, fiind supuși austrieci. Termenul de sudit nu are nici o legătură cu sudul, ci el desemnează tocmai această situație a scutirii de taxe datorită supunerii unei puteri străine. (Dex: SUDÍT, sudiți, s. m. Locuitor din țările românești aflat sub protecția unei puteri străine, având prin aceasta dreptul la o jurisdicție specială, la anumite privilegii fiscale etc., de care nu se bucurau pământenii. – Din it. suddito). ”Din deal” i se mai spune  pentru că se află pe o mică ridicătură de teren, impropriu denumită astfel.

Așezarea nu este atât de izolată precum s-ar crede și nici nu depășește media națională de prostănaci. Prin urmare ea deține, după cum spuneam, un renume pe nedrept câștigat în jargonul național.

Satul Cucuieți se găsește în județul Călărași și aparține de Ccmuna Plătărești. Se poate ajunge foarte ușor din București prin Cernica – Tânganu – Plătărești – Cucuieți, pe DJ 301. Dacă sunteți pescari amatori și vă place să dați la undiță, veți găsi acolo și o mică baltă de pescuit, aflată chiar lângă șosea. Alte localități cu același nume veți găsi în Teleorman, dar și în Bacău, unde nu mai puțin de două sate poartă acest nume (în comunele Dofteana și Solonț). Cu toate acestea, celebrul ”Cucuieții din Deal” e numai unul.

Dacă mai vreți să mai dărâmați un mit, trageți o fugă la Cucuieți! Și să n-aveți grijă, ”dealul” e ușor de urcat…

Foto: topbalti.ro

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: