Scopul scuză mijloacele sau au preoții derogare de la minciună pentru a-și manipula turma?


Unitate în Biserica lui Hristos

Foto: pastorjonas.com

Internetul vuiește de tot felul de vome pseudo-creștine (scuzați-mi exprimarea plastică), aberații care nu au alt scop decât denigrarea credincioșilor din alte culte decât cel majoritar – pe plan local. Se face abuz de cuvinte cum ar fi ”sectanți, eretici, rătăciți” și se încercă a se aresta Biserica lui Hristos de către o singură confesiune. Cel mai grav este că cei mai mulți dintre semidocții care lansează astfel de provocări nu își cunosc temeinic Sciptura, istoria și mai ales… MINT!

Am un exemplu AICI, în articolul unui popă moldovean (Victor Mihalachi) care preia pe nemestecate și redă fără a specifica sursa o scriere atribuită preotului Ilie Cleopa. Dovada stă în semnătura pusă cu mare cinste în josul paginii. Mai mult, dacă ne uităm unde a fost postată, omul nu face deosebire (voit sau nu) între Martorii lui Iehova, Baptiști și Penticostali. Minciună?

Și a fost doar prima minciună din șirul celor ce vor urma. Mă voi opri doar la câteva, cu mențiunea că aș putea continua ”fără număr” – cum ar cânta artiștii noștri de mahala. Apropo de zona gri a civilizației, observați, în primul rând, nivelul suburban al discuției, de la un capăt la celălalt al textului la care facem referire. Aroganța pompoasă, sfătoșenia plină de ea, nu este însă dublată și de o atitudine duhovnicească sau de informație. Nu este vorba, de fapt, decât de o dezinformare nedemnă și de o incitare la ură, care, să fiu sincer, nici nu cred a fi fost scrisă de Ilie Cleopa…

”Este un eres, o sectă numită „penticostali”, am fost la aceștia la casa lor de rugăciune la Vicovul de Sus, la Straja, că ei ziceau că au dreptul de a boteza cu Duhul Sfânt.”

Nu mai insist asupra modului agresiv de exprimare. Voi cita din ”Crezul penticostal” (apropo, eu nu fac parte din această confesiune, nici din celelalte citate aici) și vă las pe voi să trageți concluziile asupra adevărului și minciunii. Mărturisirea de credință a penticostalilor spune, la punctul 16, că Botezul cu Duhul Sfânt este ”putere DE SUS pentru slujba marturisirii Evangheliei depline” (Fapte 1:8). Nici o referire la dreptul oamenilor de a boteza cu Duhul Sfânt. Minciună?

Ia să vedem ce se mai spune acolo:

”Sectarii sunt ramuri rupte de la Biserica lui Hristos. La Efeseni se spune, că noi suntem Biserica lui Hristos şi mădulare în parte, pe unul l-a pus Dumnezeu Apostol, pe unul prooroc şi altele, fiecare suntem mădulare ale Bisericii, nu că noi suntem Biserica, ci mădularele Bisericii, Biserica Universală este Trupul lui Hristos. Iisus a spus că toată viţa care rămâne în El aduce roadă, iar care nu rămâne în El se taie şi se aruncă în foc.”

Eu i-aș pune distinsului copiator o Biblie în mână și l-aș ruga să deschidă la Efeseni și să ne arate unde a identificat Hristos o confesiune pentru a descrie Biserica Lui. Să nu știe oare domnia sa că ekklesia descrie adunarea TUTUROR credincioșilor, o chemare afară din lume și nu ÎN lume și felul ei de a fi? Nu știm că pentru a face distincție între fals și adevăr avem Cuvântul? Și că aproape 20 de milioane de ”credincioși” de pe la noi nu arată  ”roade”? ”După roadele lor îi veți cunoaște…” (Matei 7:20) ne spune clar Mântuitorul, nu după registrele unei organizații înscrise la Ministerul Culturii și Cultelor. Unde găsim cuvântul ”sectar” pentru a descrie un creștin practicant, un om care, cu toată sinceritatea, nu dorește decât să-I fie plăcut lui Dumnezeu? Și chiar de ar fi puncte de vedere eronate (omenește pot apărea), de ce îi numește Apostolul Pavel ”frați” sau ”sfinți” pe cei care aveau probleme la capitolul învățătură corectă, cum ar fi corintenii? Care este datoria noastră de creștini? Nu vreau să spun cine și cum are aici dreptate, nu voi discuta punctual, dar vorbim de oameni care îl propovăduiesc pe Hristos cel răstignit, nu de păgâni, indiferent dacă suntem sau nu de acord cu tot ceea ce spun sau cred ei. Minciună?

”Cu omul sectar atâta ai voie să vorbeşti: odată şi de două ori (Tit 3, 10) şi apoi să-ţi fie ca un păgân şi vameș.”

Să nu spunem oare că în versetul 9 din Tit 3 se identifică cine sunt cei care aduceau dezbinare? Acolo se face referire directă la iudaizatori, la cei care susțineau că creștinii trebuie să se supună legilor și tradițiilor iudaice – contrar învățăturii oferite prin apostoli. Dacă privim astfel lucrurile, cine este sectarul și cine ne trimite mereu la autoritatea finală a Scripturii? Nu intru în tradițiile omenești, numite pe nedrept sfinte, care concurează cu ea, pentru că nu doresc a face aceeași greșeală. De fapt pasajul ne învață că modalitatea biblică de evanghelizare este proclamarea adevărului și nu  discuțiile contradictorii pe marginea erorilor. Minciună?

”Când am discutat aici, vine un predicator baptist din Piatra Neamț, cu două autocare de baptiști.”

Din discuțiile care vor urma, se pare că vorbim de o invenție a autorului sau de o schimbare a confesiunii. Nu se dă numele  predicatorului nici nu pușcă cu dogmele baptiste. Minciună?

”Îi zic eu: Cum să mă înveți tu pe mine adevărul, când tu propovăduiești minciuna. Adevărul este o singură linie, nu pot fi două adevăruri. Hristos a spus: „Eu sunt adevărul!”. Cum poate să fie adevărul şi la dumneata şi la mine? La tine nu poate să fie adevăr, căci Biserica este de 2000 de ani, iar voi ați ieşit ca ciupercile după ploaie. Toţi aveau Biblii de ale lor în mână. Ia să vă întreb eu pe Voi: Câți ani au fost de la începutul lumii până la potop? Se uită predicatorul la mine şi zice: Au fost 1500! Zic eu: Prost ai răspuns, au fost exact 2243 de ani. Iar el a zis: unde scrie? Căci în Biblie nu scrie. Iată aici Hronograful lui Gheorghe Chedrinos, care este tradus de pe limba caldeilor de pe timpul lui Avraam!”

Unde este acel ”Hronograf” și cine l-a scris? Pentru că Georgios Kedrenos (pe numele lui real) nu a scris niciodată așa ceva! 2243 de ani, zice? Of, minciună?

Mai multe informații pe marginea subiectului am găsit și eu AICI (mulțumesc, Emanuel Conțac).

”- Apoi, alta, unde era Sâmbăta voastră, măi predicatorule, atâtea mii de ani? Zice el: – Avraam a păzit poruncile! – Care porunci? – i-am zis eu. Scrie undeva ca Avraam a ținut Sâmbăta? Arată-mi scris în Biblie, cutare, la Geneză că a ținut Sâmbăta. Sâmbăta s-a pus zi de odihnă, când?”

Baptiștii nu au ca zi de odihnă sâmbăta, ci duminica! Citez din Mărturisirea de credință a Cultului Baptist, cu privire la Ziua Domnului: ” Noi credem și mărturisim ca ziua Domnului este o rânduială creștină care trebuie ținută continuu, petrecută în închinăciune și cugetare spirituală, atât în public cât și acasă. Spre deosebire de vechiul legământ mozaic, când se ținea ziua a șaptea  creștinii  ca membri ai noului legământ trebuie sa tina ziua întâi a săptămânii [Duminica) care a fost sfințită de Dumnezeu prin învierea din morți a Fiului Sau și prin trimiterea Duhului Sfânt  Primii creștini au ținut-o ca zi de închinăciune  În ea trebuie să ne odihnim de lucrurile și distracțiile trupești, facem faptele milei și cele care sunt absolut necesare.” Minciună?

Închei cu amărăciune. Cu toată responsabilitatea, cred că astfel de atitudini nu propovăduiesc dragostea, toleranța și caracterul lui Hristos. Milioane de oameni sunt păcăliți și merg, încolonați, către iad, cu paharele pline de vișinată și cu o apartenență de formă la o organizație care le promite să facă ceea ce a fost făcut deja prin Hristos. Cât despre mine, orice credincios ortodox, catolic, protestant, neoprotestant sincer (dincolo de diferențele de opinii) consider că-mi este frate în Hristos. Și, de fiecare dată când voi sta de vorbă cu unul dintre ei, vom merge împreună nu la o părere impusă de cultele noastre, ci la autoritatea Scripturii. Pentru că Hristos ne dorește parte a unei relații PERSONALE cu El. Credincioșii din Berea ”au primit Cuvântul cu toată râvna și cercetau Scripturile în fiecare zi, ca să vadă dacă ce li se spunea, este aşa.”(Faptele apostolilor 17:11). Să procedăm și noi la fel!

5 Responses to Scopul scuză mijloacele sau au preoții derogare de la minciună pentru a-și manipula turma?

 1. Rodica Burtic spune:

  I-AU CISTIGAT PENTRU HRISTOS SI AU FACUT DIN EI COPII AI GHEENEI .

 2. alex spune:

  martziane, esti un ratacit si inselat….vai de capul tau, vai acelora prin care vine sminteala!…

  • martzian spune:

   Draga Alex, am aprobat cu amaraciune comentariul dvs. Mi-ar fi placut, mai ales avand in vedere faptul ca am prezentat, cu argumente, niste evidente menite sa demaste minciuna, sa ma contraziceti in mod argumentat – daca sunteti crestin, cu Sfanta Scriptura. Cu ce nu sunteti de acord din ceea ce spun, de sunteti atat de aspru?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: