Lupta de gherilă a evanghelizării prin calomnie și minciună – cât de biblică și de eficientă este aceasta?


articol de articol...

Sursa: romaniatv.net

Observ o practică tot mai răspândită printre unii dintre evanghelicii din lista mea de contacte. Ea se manifestă printr-o continuă campanie de denigrare a Bisericii Ortodoxe, prin distribuirea obsesivă și sufocantă a unor articole care ”demonstrează” mizeria și corupția din sânul acestei organizații religioase. Și, pentru că în urmă cu ceva vreme am protestat față de unele dintre practicile anumitor preoți ortodocși (în articolul ”Scopul scuză mijloacele sau au preoții derogare de la minciună pentru a-și manipula turma?”) sunt nevoit să dau dovadă de imparțialitate, aplicând aceeași unitate de măsură și față de cealaltă ”tabără” a acestui război nedorit și neîncurajat de Dumnezeu.

Nici un dubiu că, adesea, întâmplările relatate sunt adevărate. Este oare onorabil pentru creștinul evanghelic să folosească astfel de ilustrații, parte a unui tir susținut ce are drept rezultat manipularea, pentru a scoate în evidență că ”ăia” sunt răi și, subînțeles, că noi suntem buni? Ce ne facem cu exemplele negative din mijlocul nostru? Și cât de corectă ori de eficientă ar fi o astfel de abordare?

Am încercat să văd unde găsim aruncarea cu rahat printre mijloacele de evanghelizare și  de promovare a adevărului scriptural printre cei care, deși se declară creștini, nu au nici o legătură cu Hristos, de la care au împrumutat numele. Vă spun sincer că nu am găsit nimic pentru a justifica regretabilele atitudini ale unora dintre frații noștri și tare aș dori să mă corectați dacă mă înșel.

Mergând mai departe cu observația, mă întreb cu ce suntem mai buni decât ”ei”, cei care adesea procedează la fel în direcția noastră, atunci când nici măcar nu verificăm informația distribuită? Ferice va fi de voi când, din pricina Mea, oamenii vă vor ocărî, vă vor prigoni şi vor spune tot felul de lucruri rele şi neadevărate împotriva voastră! (Matei 5:11)” – sunt cuvintele lui Isus. Unde scrie faceți-le și voi la fel?

Unul dintre link-urile preferate ale haterilor, creștini sau nu, este articolul Romania TV intitulat <<Un PREOT şi-a dezlegat limba pe Facebook: „Noi, popii, golim cutia milei pe CURVE, ALCOOL şi MINORI„>>, scris anul trecut prin decembrie. Articolul a fost preluat cu malițiozitate de pe http://www.ziarulevenimentul.ro, doar în scop de audiență și fără discernământ. Între timp… a dispărut de pe publicația ce l-a lansat – pentru că, în mod evident, poate face obiectul unei acțiuni în instanță. Mai mult, jurnaliștii în cauză au făcut  (dă-mi Doamne mintea moldoveanului cea de pe urmă!) ceea ce este corect, cerând un drept la replică și retractând:

În articolul publicat ieri de cotidianul nostru, intitulat „Ce păţeşti când ceri sprijinul Bisericii:

„Noi golim cutia milei pe curve, alcool şi minori”, preotul menționat s-a dovedit a fi victima unor indivizi care se folosesc de numele dânsului pentru defăimarea Bisericii și statutului de preot. Contul de Facebook purtând numele „Parintele Mihai Cristian Taraș” este un fals folosit în scopuri financiare de escroci pentru a păcăli creștinii cu diverse pretexte, cum ar fi spargerea unei biserici, aceștia urmărind ca donațiile să ajungă în folosul propriu. Contactat telefonic, preotul Mihai Taraș a negat discuțiile defăimătoare pe care o vasluiancă le-a avut de fapt cu cei care i-au clonat contul de Facebook. Potrivit lui, fotografia este o captură de pe o înregistrare video făcută în urmă cu doi ani, când, într-adevăr biserica Podul Doamnei a fost spartă, trăgând astfel concluzia că cine a clonat o altă pagină de Facebook cu numele lui cunoștea povestea. Pe această cale tragem un semnal de alarmă împotriva speculanților din mediul online și ne exprimăm regretele față de situația în care a fost pus preotul Mihai Taraș.

Dan Constantinescu

Conform jenantei istorisiri, un preot din comuna Clejani județul Prahova (băi nene, să le spună cineva și ăstora adevărul, că habar nu au!!!) ar fi răspuns pe Facebook, urmare a unei cereri de ajutor exprimată de o ”doamnă” din Vaslui a cărei identitate nu este dezvăluite (protejează sursa, chipurile) ceva de genul:  În primul rînd, nu mnezo v-a dăruit copilul ci l-aţi făcut împreună cu soţul. În al doilea rînd, noi popii, luăm bani de la oameni, nu dăm! Noi golim cutia milei pe curve, alcool şi minori. Dacă cereţi la noi, vă spunem să vă dea domnu şi ne vedem de treabă. Suntem doar nişte angajaţi ai statului pentru un zeu imaginar numit mnezo de români. Îmi pare rău ca nu vă pot ajuta, sincer. Încercaţi la un second-hand (sau mai multe) de preferat când fac epuizare de stoc„.

Trecem peste (ne)verosimilitatea informației ce stă la baza unui astfel de linșaj public. Cine ar fi dispus, chiar și dacă ar face astfel de lucruri, să recunoască în scris faptul că fură, bea, curvește sau că este pedofil? Cine ar lăsa astfel de urme care, în mod evident, pot avea consecințe care ustură la imagine și la portofel? De ce nu i s-a cerut preotului un drept la replică? Unii dintre enoriașii domniei sale au reacționat, la fel și el, dar pe Facebook, nu în cadrul articolului, sau într-un material ulterior, așa cum îi învață normele minime de deontologie profesională. Mă refer, desigur, la articolul preluat de România TV… Spre surprinderea mea, el a făcut-o cumpătat și cu mult bun simț, ignorând mizeriile cu care a fost împroșcat. Sper din toată inima (deși mă îndoiesc de asta) că eu însumi voi putea să mă controlez într-o astfel de situație.

Poate fi şi un duşman, dar cred că e mai degrabă un farsor, unul foarte bine documentat, de altfel. Povestea e reală, pozele cu mine sunt reale, doar acel cont de Facebook nu e real. Voi face plângere la Poliţie pentru a ieşi la iveală adevărul“, a declarat părintele Taraş, pentru Adevărul.

Câteva observații, pentru cei care încă mai cred evidenta făcătură:

  • Identitatea acuzatoarei este ascunsă. Și, ca să fim corecți, ea a declarat: Nu-mi venea să cred că un preot poate spune asemenea lucruri. Şi eu tind să cred că la mijloc e un impostor“.
  • Nu se prezintă nici o dovadă care să sprijine afirmațiile.
  • Denaturarea voită a numelui lui Dumnezeu (mnezo) și faptul că se insistă că este un zeu imaginar indică faptul că textul îi aparține unuia dintre zecile sau sutele de puștani care se autointitulează atei și au umplut site-urile de socializare de astfel de vome.
  • Nu în ultimul rând… Comuna Clejani se găsește în județul Giurgiu, nicidecum în Prahova, domnu’ ! Localitatea incriminată este Podul Doamnei, comuna Clejani din județul pe care nu îl veți mai uita de acum.

Putem încheia cu ”rușinicăăă”?… Nu, pentru că ar fi prea blând! Cuvintele corecte nu pot fi spuse în public, chiar dacă ar trece prin cenzura Scripturii.

Spun doar că cei care s-au folosit de această mizerie, distribuind-o fără discernământ și fără dragoste de aproape, îi datorează scuze preotului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: