Perlele de la capacitate: haz sau necaz?


exams_2342359b

foto: telegraph.co.uk

Mărturisesc faptul că, de la an la an, îmi este tot mai greu să râd la ”perlele” de la Evaluarea Națională ori la cele de la Bac. Aveți AICI câteva exemple recente.

Unul dintre autorii de găinaț intelectual, absolvent de gimnaziu și contemporan cu subsemnatul, scria anul acesta ceva ce mi-a sărit în ochi (au, ochiul!):

„Contemporan, ce mă-sa o mai fi şi asta?”

Contemporan îi sunt și eu, în caz că nu știe, prăpăditul. Deci ăsta a scris și de mama, în lucrarea ce i-a devenit oglindă și portret. De parcă nu avea destule subiecte!

”Ce ai avut, mă, cu mama?”…

Ce ar fi de râs? Faptul că ridicăm nevolnic și îngrozitor de indiferenți, o generație de analfabeți? Faptul că au plecat în masă cei ce ar fi trebuit să fie aici, ca să ne ajute să îi creștem? Profesorii,  medicii, inginerii și IT-iștii noștri fac treabă bună ”în afară”, rezervându-și adesea o imagine înveninată pentru mama țară – pe care o ajută dar o și scuipă, cu flegme tot mai greu de purtat pe obraz de către cei care încă mai cred în ziua în care nici băsiști, nici pesediști și nici alte rase ale faunei politice nu vor mai face cu schimbul la putere.

Unii dintre cei de mai sus își permit, uneori, la adăpostul computerului, manifestări golănești – netolerate în lumea nouă în care au pătruns cu greu. Atunci când sunt urecheați, îți răspund cu o aroganță impotentă și superioară, având pretenția de a fi compătimiți pentru că nu mai sunt plătiți cu 200 de euro, ci cu 5000.  Alții dezvoltă obsesii și adoptă păcatul ca stil de viață… Au plecat creștini săraci și s-au ajuns în păgâni cu stare!

Da, bă, vă este dor de țară, că sunteți departe de ea și ați tras ca să ajungeți aici! Dar ce, mă, sunteți singurii? Trebuie să știți că ne este mai dor nouă, celor care am ales să o suportăm în fiecare zi. Mama noastră, tânără și plină de viață – așa cum era odată, e tot mai greu de spălat și de hrănit. Știm și credem că a fost cineva la viața ei, cel puțin așa am aflat  din poeziile pe care le-am învățat pe de rost – de bună voie sau de frica riglei la palmă. E vremea să și faceți și voi ceva, nu doar să guițați cu superioritate!

Ce este de făcut? Mă refer la copiii și la tinerii noștri… Generația lor nu va mai putea nici măcar să fugă în Vest.  Pentru că, pe vremea când școala românească năștea nu doar tâmpiți ci și genii, competența era un rezultat destul de des întâlnit. Astăzi avem mai mulți absolvenți de facultate, dar mai proști și mai nepregătiți pentru viață ca niciodată. Ce ne facem ce cu ei? Și de ce pierdem vremea, bălăcindu-ne în ape care nu ne plac – importate din cloaca politică, în loc să plantăm un pom sau să învățăm un plod contemporan ce semnifică acest cuvânt?

Doamne, ai milă de țara asta bolnavă și de membrele ei amputate!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: