”Fericiți cei săraci cu duhul”? Cum adică?


2748Mulți dintre cei care sunt la început cu citirea Sfintei Scripturi, folosind o traducere mai veche, vor fi consternați și debusolați atunci când ajung la Evanghelia după Matei capitolul 5 versetul 3, unde scrie așa:

Fericiți cei săraci cu duhul, că a lor este împărăția cerurilor.” (Matei 5:4, BOR)

Cu toții știm că a numi pe cinevasărac cu duhul” nu este tocmai un compliment. Dacă veți căuta în DEX veți găsi Sărac cu duhul = lipsit de inteligență, de spirit; prost”.

În modul cel mai just ne vom întreba: cum adică? De ce ar spune Isus că unul lipsit de inteligență și de spirit, un prost, este fericit și deține Împărăția Cerurilor? Este aceasta o condiție și, dacă da, cum fac ”să mă prostesc”, având în vedere dacă m-am născut cu o oarecare inteligență?

Și internetul abundă de miștouri pe această temă. Din necunoaștere sau în modul cel mai voit, unii vor lansa malițios comentarii de genul:

Untitled

Sursa: tpu.ro

Ce le vom răspunde acestora dar și celor care caută  cu sinceritate un răspuns?

În primul rând este important să ne amintimBiblia nu a fost scrisă în limba română. În situații de acest gen este indicat să ne interesăm care este sensul cel mai apropriat de textul original. „Săraci ÎN DUH” din Matei 5:3 (căci acesta este sensul și traducerea corectă), nu are nici o legătură cu înțelegerea pur românească a expresiei „sărac CU DUHUL” ce face referire la sărăcie a minții sau la anumite probleme psihice. A fi „sărac în duh” (ptōchos pneuma, în greacă) se referă la a experimenta o nevoie,  o sărăcie spirituală care îl determină pe om să adopte atitudinea potrivită față de Dumnezeu.

Vorbim despre opusul mulțumirii de sine, de starea care include o atitudine smerită dar și recunoașterea falimentului cauzat de separarea omului de Dumnezeu. Lucrul acesta nu te face nici prost, nici nebun, ci mai degrabă  înțelept, credincios și moștenitor al Împărăției Cerurilor, după cum continuă versetul.

Conștientizarea nevoii pe care fiecare dintre noi o are duce la o căutare după adevăr, la o pocăință sinceră și la acea credință mântuitoare, credința în Isus Hristos, Domnul nostru.

După ce Ioan a fost închis, Isus a venit în Galileea, predicând Evanghelia lui Dumnezeu. El zicea: „S-a împlinit vremea! Împărăţia lui Dumnezeu este aproape! Pocăiţi-vă şi credeţi în Evanghelie!”  (Marcu 1:14-15, NTR)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: