Cum se poate împăca liberul arbitru cu omnisciența divină?


choices

Biblia ne învață că omul este o ființă rațională, capabilă de a face alegeri morale prin exersarea voinței. Dumnezeu a permis acest lucru încă de la bun început; El nu a creat roboței, ci ființe capabile de decizie. ”Iau azi cerul şi pământul martori împotriva voastră că ţi-am pus înainte viaţa şi moartea, binecuvântarea şi blestemul. Alege viaţa, ca să trăieşti, tu şi sămânţa ta”  (Deuteronomul 30:19)

Pe de altă parte știm că Dumnezeu este omniscient, atotcunoscător.  ”Eu am vestit de la început ce are să se întâmple şi cu mult înainte ce nu este încă împlinit.”  (Isaia 46:10)

În toate timpurile au existat oameni care au găsit greu de acceptat că cele două realități pot să coexiste.

Logica lor:

 1. Omul poate alege liber între A și B.
 2. Dumnezeu, care este atotcunoscător, știe că omul va alege B.
 3. Dumnezeu nu poate greși, prin urmare omul NU poate alege între A și B, ci poate alege doar B.
 4. Din punctele (1) si (3) se trage concluzia că liberul arbitru nu poate coexista în același timp cu omnisciența divină!

Eroarea de logică apare încă de la punctul 3. Faptul că Dumnezeu știe ce va alege omul nu implică automat și faptul că El va influența decizia acestuia. Vorbim de două realități diferite, care nu se anulează una pe cealaltă.

Prin urmare:

 1. Omul poate alege liber între A și B.
 2. Dumnezeu, care este atotcunoscător, știe că omul va alege B.
 3. Omul va alege B – nu pentru că Dumnezeu știe că va proceda astfel, ci pentru că astfel a decis să aleagă între A și B.
 4. Omnisciența lui Dumnezeu și liberul arbitru al omului sunt perfect compatibile, omul fiind pe deplin responsabil de acțiunile sale, despre care Dumnezeul omniscient și infinit în timp și spațiu, are cunoștință în avans.

Sper că ajută!

5 Responses to Cum se poate împăca liberul arbitru cu omnisciența divină?

 1. Isaia 46:10 nu se referă la faptul că Dumnezeu este omniscient.

  • martzian spune:

   Draga Constantin,

   In primul rand, bun venit pe blogul martzianului. Sper ca nu va fi pentru ultima oara cand citesti si participi activ la discutii.
   In legatura cu parerea exprimata de tine, textul este clar, nu prea avem ce dezbate. El ne arata ca Dumnezeu stie ce se va intampla, inainte de a intampla. Ne place sau nu, o persoana omniscienta va fi omniscienta doar daca detine si aceste informatii. Am ales versetul (care, apropo, chiar este unul care il prezinta pe Dumnezeu ca omniscient) pentru ca subiectul acestei intrigi se refera la unul dintre specificurile omniscientei, anume cunoasterea informatiilor si a intamplarilor viitoare – prin urmare si deciziile pe care oamenii le vor lua.

   Apropo de omniscienta, pentru a trage o concluzie atunci cand ii atribuim aceasta calitate lui Dumnezeu urmarim intreaga Scriptura, contextul ei general. Nu vei gasi nicaieri un verset in forma dorita de tine (spre exemplu: „Dumnezeu este omniscient”) dar, atunci cand punem informatiile cap la cap din texte cum este acesta (iti pot da si alte exemple daca doresti) vom ajunge la aceasta aceasta concluzie.
   Sper ca ajuta. Te rog sa imi spui daca mai sunt nelamuriri.

   O seara frumoasa!

 2. Mulţumesc pentru urarea de bun venit marţianule! 🙂
  Ceea ce spune la Isaia se referă la altceva. Afirmaţia de la Isaia s-ar traduce astfel: Eu am vestit de la început ce are să se întâmple şi cu mult înainte ceea ce nu este împlinit DEOARECE EU VOI FACE SĂ SE ÎNTÂMPLE ACESTE LUCRURI ŞI DE ACEEA ESTE EVIDENT CĂ POT SĂ VI LE SPUN DINAINTE.
  Exemplu: Luca 4:21 Atunci a început să le spună: ,,Astăzi s’au împlinit cuvintele acestea din Scriptură, pe cari le-aţi auzit.„ (BC).
  Acele lucruri nu s-au întâmplat pentru că Dumnezeu a ghicit ce are să se întâmple ci s-au întâmplat deoarece chiar Dumnezeu a intenţionat să le facă şi le-a anunţat că se vor întâmpla cu mult timp înainte de a se întâmpla în realitate.

  • martzian spune:

   Dupa cum observati, eu nu am sugerat nicaieri ca Dumnezeu a ghicit, ci doar ca Dumnezeu stie, in omniscienta lui, lucrurile care se vor intampla, prin urmare si ceea ce oamenii vor decide sa faca. Ceea ce spuneti dumneavoastra NU anuleaza faptul ca versetul il prezinta pe Dumnezeu ca omniscient.

   Isaia 46:10 ne spune doua lucruri : 1. Dumnezeu stie in avans ce o sa se intample in viitor (indiferent cine va face ce, pentru ca, dupa cum stiti, Dumnezeu lucreaza prin oameni) si 2. Dumnezeu va folosi acele lucruri pentru a-si implini planul, pentru ca, in final, voia Lui sa se faca.

   Ajuta, pentru o intelegere mai clara, apelul la textul original sau la o traducere mai noua:

   „Eu fac cunoscut de la început sfârşitul şi, din vremuri străvechi, descopăr lucrurile care încă nu s-au întâmplat, zicând: ‘Planul Meu rămâne să se împlinească; voi face tot ceea ce doresc!’”” (Isaia 46:10, NTR)

   Sper ca ajuta.

   • Revin după mai mult timp! 🙂 Bonjour! 🙂 Versetul specificat nu numai că mă ajută, dar este și în favoarea interpretării mele. Dumnezeu spune: „Planul meu rămâne să se împlinească; voi face tot ceea ce doresc!” pentru că El are un plan clar, bine definit în timp și spațiu, însă faptul de a beneficia fiecare persoană în mod favorabil de acel plan, respectiv pentru a beneficia, sau nu de binecuvântările sau de regretele eterne depinde de fiecare în mod absolut individual și ține absolut de exprimarea propriei voințe. De aceea Dumnezeu pune în fața fiecăruia două căi, și sfătuiește cu multă căldură „ALEGE VIAȚA!”. Expresia aceasta arată în mod categoric faptul că Dumnezeu a lăsat la latitudinea exclusivă a omului de a-și alege calea de urmat. De aceea, ceea ce face Dumnezeu și spune de la început că știe putem să numim PLANUL GENERAL, iar ceea ce Dumnezeu nu știe pentru că nici nu vrea să știe putem numi PLANUL PARTICULAR, plan care oferă fiecărei ființe dreptul de a opta, iar termenul A OPTA ține absolut de voința proprie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: