Despre cum se mai lasă unii prostiți…


La îndemnul lui Alin Cristea, aș vrea să ”îl bag în seamă” pe bietul om care s-a chinuit să scrie următorul articol:

http://yanush.wordpress.com/2014/10/09/protestantismul-drumul-spre-iad-al-crestinismului

Mărturisesc faptul că la început am avut o pornire omenească, aceea a ”face mișto”, cum se spune pe la noi prin Rahova. Sunt atâtea tâmpenii scrise negru pe alb acolo, încât mi-a fost greu să mă abțin. Cu toate acestea, voi alege calea mai puțin ușoară, aceea a unui răspuns pertinent și argumentat, atât cât ne poate permite timpul și nivelul audienței.

Pentru moment mă voi opri doar la lucrul care sare în ochi la o primă lectură superficială, cel mai caraghios, care arată cât de serioasă poate fi autoritatea unei astfel de disertații pe marginea ”protestantismului”. Este vorba de unul dintre ”atributele” asociate cu acesta, respingerea închinării la icoane. Este și punctul în care autorul își informează audiența că cele 10 porunci se găsesc în… Decameron?

Mă adresez distinsului teolog de ocazie, ca de la un simplu credincios, iubitor al adevărului:

Stimate domn, îmi permit să vă aduc o serie de corecții, la un exemplu concret pe care l-ați oferit. Ele vor releva cât de important este să citim textul biblic și să-l înțelegem, în loc de a accepta pe nemestecate pretențiile unuia sau altuia, fie ei și parte a clerului religios.

Să vedem ce ați spus în articolul dumneavoastră (pun imagine și nu text pentru a evita ulterioarele negări și acuze):

Untitled

În primul rând, vă informez cu respect că cele 10 porunci NU se găsesc in „Decameron”. Decameronul NU este una dintre cărțile Sfintei Scripturi, ci o colecție de o sută de nuvele, scrisă între 1349 și 1351 de Giovanni Boccaccio, un scriitor italian. Porunca la care vă referiți dumneavoastră referire face parte din DECALOG (cele zece porunci) și o veți găsi în cartea DEUTERONOM cap. 5 și în cartea EXOD (Ieșirea) cap.20. Este evident faptul că nu ați avut curiozitatea să deschideți Sfânta Scriptură la aceste texte, pentru că, după cum ați mărturisit, interpretarea ei vă este interzisă. Așa că vă bazați doar pe speculațiile altora…

Acest tip de ignoranță vă poate costa grav. De ce? Pentru că, în consecință, dumneavoastră faceți și o citare inexactă a textului biblic, greșindu-i mai mult sau mai puțin voit interpretarea. Interdicția de a face și de a te închina nu se referă acolo DOAR la un chip cioplit, așa cum este ciopârțit textul în articolul dumneavoastră, ci se extinde și la ORICE ALTE reprezentări. Fiți atent cum arată citarea exactă (folosesc traducerea BOR a lui Bartolomeu Anania, pentru a nu fi acuzat că vin cu traduceri mai actuale):

”Să nu-ţi faci chip cioplit, nici vreo asemănare cu ceva din câte sunt în cer, acolo sus, ori din câte sunt pe pământ, aicea jos, ori din câte sunt în apele de sub pământ; să nu te închini lor, nici să le slujeşti; că Eu, Domnul, Dumnezeul tău, Eu sunt un Dumnezeu gelos, Cel ce vina părinţilor o dă pe seama copiilor pân’la al treilea şi-al patrulea neam pentru cei ce Mă urăsc,” (Deuteronomul 5:8-9, VBA)

 Pasajul paralel, cel din Exod, spune la fel:

”Să nu-ţi faci chip cioplit, şi nici vreo asemănare cu ceva din câte sunt în cer, acolo sus, ori din câte sunt pe pământ, aicea jos, ori din câte sunt în apele de sub pământ. Să nu te închini lor, şi nici să le slujeşti; că Eu, Domnul, Dumnezeul tău, Eu sunt un Dumnezeu gelos, Cel ce vina părinţilor o dă pe seama copiilor pân’la al treilea şi-al patrulea neam pentru cei ce Mă urăsc,” (Ieşirea 20:4-5, VBA)

Ornarea cu heruvimi a chivotului a fost făcută la porunca expresă a lui Dumnezeu și sub călăuzirea Lui. Apropo, ea nici nu stipulează închinarea la aceștia și nici nu este dată ca model de multiplicat după ureche. Ca să luăm un exemplu diferit dar care poate face o paralelă corectă, faptul că Dumnezeu ne-a dat Cuvântul Său, Sfânta Scriptură, nu înseamnă că orice altă scriere, în afara lui, ar fi bună și inspirată de către Acesta și că autoritatea lor vine de la Dumnezeu. Tot ce adaugi de la tine peste porunca lui Dumnezeu este păcat. La fel și tot ce scoți.

 Trebuie să știți și faptul că această practică este înfierată și în Noul Testament. Apostolul Pavel explică depravarea omului tocmai prin această practică nebiblică, idolatră:

 ”Zicând că sunt înţelepţi, au ajuns nebuni şi slava lui Dumnezeu Celui nestricăcios au preschimbat-o în asemănarea (gr. eikōn = icoană, statuie, profil, reprezentare, imagine) chipului omului celui stricăcios şi al păsărilor şi al patrupedelor şi al târâtoarelor.” (Romani 1:22-23, VBA)

15 Responses to Despre cum se mai lasă unii prostiți…

 1. Marius Ianuș spune:

  Acolo scrie Decalog. Citiți mai bine. 🙂 (Și e o prostie să te agăți de astfel de nimicuri, să știți 🙂 )

  • martzian spune:

   Domnule, o sa va anunt ca obraznicia nu prea este tolerata pe acest blog, desi incurajez libertatea de exprimare. Nu aveam nici un dubiu că veți modifica, motiv pentru care am făcut un print screen inainte. Prin urmare nu am fost nici grabit, nici chior, nici agramat cand am citit.

   Acum va fac in modul cel mai public si mincinos pe deasupra, nu doar habarnist!

   Apoi, daca dvs. vi se pare ca citarea inexacta a textului biblic (ati citat doar o parte a poruncii, ce v-a convenit) inseamna un ”nimic” de care ma agat, nu prea mai ramane nimic de discutat.

   Dumnezeu sa aiba mila de noi toti! Si sa ne dea minte…

   • Marius Ianuș spune:

    Sunteți prost și extrem de rău intenționat, pentru că ceea ce vreți să dovediți e o mizerie: am scris greșit un cuvânt, din grabă. Și ce-i cu asta? Aveți impresia că am o exprimare neîngrijită? Sunt ferm convins că am citit mult mai mult decât dvs. Așa că… prostia atribuiți-v-o dvs înșivă. Dacă sunteți cinstit.

    • martzian spune:

     Prietene, uite de aia nu are ursul coada! Mai intai vii si MINTI ca nu am citit eu bine. Acum, dupa ce demonstrez ca minti ca la gradinita, ma faci rau intentionat si prost pentru ca te corectez atat la titlul cartii cat si la textul citat, in conditiile in care totul este o compilatie din diferite maculaturi prost informate. Cam acesta este nivelul si las mesajele tale doar pentru ca ele completeaza ceea ce am spus.

     • Marius Ianuș spune:

      Din comentariul meu se înțelege clar că nu mint, ci te iau peste picior. e cu totul altceva. Îl reproduc iar (ce sens are paranteza?): Acolo scrie Decalog. Citiți mai bine. 🙂 (Și e o prostie să te agăți de astfel de nimicuri, să știți 🙂 )

     • martzian spune:

      Nu mă nu interesează ce pretindeți că ați dorit a spune, contează doar ce ați spus: nu prea lasă loc de interpretări. Propun să nu coborâm nivelul! Nu v-a forțat nimeni să vă puneți, pentru a doua oară, într-o postură jenantă… Și apropo, nu este singura gogomanie din articol. 😉

     • Marius Ianuș spune:

      Am întrerupt discuția. Pentru cei trei cititori ai tăi e deja evident cine minte aici.

     • martzian spune:

      Mă bucur că ați ales calea aceasta. „Cei trei cititori ai mei” s-au dumirit de la început, pentru că nu se numără printre cei cărora li se interzice accesul la materia cenușie. O zi frumoasă!

  • martzian spune:

   M-ati convins insa sa raspund si la celelalte ”atribute”. 🙂

 2. Gino Marinescu spune:

  Stii ce ma mira pe mine, martiene tata? Ca tu, om destept si cu cap, te pui la mintea prostimii (pseudo)ortodoxe…

  Astia au arestat „adevarata biserica” si trimit in iad pe cine vor ei, luand deciziile ad-hoc, pe blog!

  Astia te considera mantuit doar daca faci parte din grupul lor de spagari nenorociti, plin de mizerii interminabile, cum ar fi bautul pe rupte, relatiile extraconjugale fara numar, uneori pe barba popii care te iarta daca ii dai si lui ceva. Trebuie ca, o data pe an, sa pupi niste moaste, apoi sa mergi la slujba de inviere si gata!

  Astia sunt adevaratul motiv pentru care natia asta este tot mai putin crestina. Crezi tu ca Romania are milioane de crestini practicanti? Din pacate tot mai putin a fi ortodox inseamna a fi crestin…

  Astia sunt o gasca de naivi care, prin obsesiile lor practicate ii tampesc si pe altii. Inculti, pacaliti, pacalici, ipocriti, cam asta ar fi descrierea.

  Tu te-ai uitat un pic la nea asta, salbaticul care cica e si poet? Ai vazut ce moaca are? Ai vazut ce prostii spune? Ai vazut cat duce argumentatia lui si cat poate? Ai vazut ce mult cunoaste Biblia? Ai vazut ca ce spune duce cu gandul la lipsa de medicatie pentru probleme la mansarda? Daca da, de ce sa te pui la mintea lui? El se bucura ca trage prostimea la blog ca mustele la c…t.

  Scuze, dar TU esti de vina. Adica, na, poti sa scrii ce vrei, dar nu cred ca ajungi nicaieri permitandu-le sa-ti infecteze spatiul cu minciuni si jeguri invatate pe la intalnirile lor ortodox-talibane.

  • martzian spune:

   Draga Gino,

   Va marturisesc faptul ca am ezitat inainte de a lasa acest comentariu. Am facut-o doar pentru ca ar trebui sa clarificam cateva lucruri.

   Nu cred ca este corect, principial si crestineste sa raspundem cu aceeasi moneda, nici sa generalizam. Va pot da exemple concrete de ortodocsi practicanti, oameni care nu au aceeasi abordare radicala si pe alocuri chiar incompatibila cu Hristosul caruia ii poarta Numele. Da, si cu ei am dispute teologice, dar nu pot fi incadrati in descrierea dumneavoastra.

   Va avertizez ca este ultimul astfel de derapaj aici si va anunt ca mi-am permis, pe alocuri, sa va editez textul. Nu cenzurez de regula, dar anumite cuvinte chiar nu puteau trece.

   O seara frumoasa si pace in suflet.

   • Gino Marinescu spune:

    Nu mi se pare corect. Nu cred ca am dat dovada de intoleranta ci doar am reactionat pe masura fata de „astfel de derapaje”, ale lor. Si nu cred ca nu esti de acord cu mine ca am decsris marea majoritate. Restul… sunt exceptii. Dar, na, your place, your rules. NB.

 3. Marius Ianuș spune:

  Marțiene, băiete, se pare că tu ai doar doi cititori, nu trei, cum presupuneam eu. Sunteți doar tu și acest gino. Nu mă crezi? Iată dovada – de când ai lăsat articolul acesta aici, articol care începe cu o legătură către un articol al meu, pe blogul meu au venit de la tine doar nouă vizite: http://yanush.files.wordpress.com/2014/10/indice-vizite-blog-yanush.jpg

  Îți propun să lași prostiile și să te apuci de ceva serios. Ai putea să citești, de pildă, ce scrie acest fost eretic baptist, întors la Ortodoxie: http://decluj.wordpress.com/2013/10/30/domnilor-eu-m-am-retras/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: