Harul este gratuit, dar nu și ieftin!…


1842448_orig

Noi am avut de suferit de pe urma predicării unui har ieftin. Harul este gratuit, dar nu este ieftin. Oamenii vor accepta orice este gratuit, dar nu sunt interesați de ucenicie. Ei îl vor primi pe Hristos ca Salvator, dar nu și ca Domn” (Vance Havner)

Odată intrați în lumea bună a celor ce îl au ca Tată pe Dumnezeu, am început să facem cursuri de limbi străine. Cei mai mulți dintre noi vor începe a se deprinde, mai greu sau mai ușor, cu ”creștineza”, o limbă care, nu o dată, pune bariere triste între noi – ”cei puțini și buni”, și ei – ”cei mulți și răi”.

În ciuda faptului că nu toți termenii noștri sunt de lemn, o problemă cu care ne confruntăm este devalorizarea unor concepte pomenite în limbajul cotidian, parcă prea ușor și prea des. Dacă, în primele zile ale aventurii noastre cu Dumnezeu, ne înfiorăm și la gândul că unii, atât de adânc pierduți într-o lume a păcatului, ar putea avea șansa unui nou început, pe măsură ce anii trec… ne pierdem dragostea dintâi; dar nu-i lăsăm locul gol, ci îl umplem cu o invenție personală, cu un surogat trist.

Unul dintre exemplele cele mai la îndemână, care mă dor, care mă rod, care mă indignează, este reinventarea, reinterpretarea, devalorizarea, predicarea și aplicarea greșită a harului! Puțini sunt cei care lustruiesc, timp de mulți ani, băncile unei biserici și care să nu îți poată reda din memorie versetul de mai jos, fundamental pentru înțelegerea singurului mod în care o „epavă” umană poate fi restaurată:

Căci prin har aţi fost mântuiţi, prin credinţă; şi aceasta nu vine de la voi, ci este darul lui Dumnezeu; nu prin fapte, ca să nu se laude nimeni.” (Efeseni 2:8-9)

CE ESTE HARUL?

Cei mai mulți dintre credincioșii bisericilor noastre evanghelice vor da un răspuns imediat, fără nici un efort, la întrebarea de mai sus. O pot face, anticipându-ți chiar intențiile:

”Harul este un dar nemeritat”.

Harul, așa cum termenul de sorginte (gr. charis) îl descrie este ”bunăvoință, favoare, acceptare, dărnicie, bucurie”. Har ne-a oferit Dumnezeu, cerându-ne să procedăm la fel odată ce ne-a îmbogățit astfel.

Sună bine. Și, să nu mă înțelegeți greșit, chiar este bine! Doar printr-un dar nemeritat, gratuit, omul are atât șansa  cât și certitudinea mântuirii, pe baza jertfei Domnului Isus.

ATUNCI UNDE ESTE PROBLEMA?

Problema, așa cum bine spunea bătrânul Havner, stă într-o realitate tristă: ”predicarea unui har ieftin”. Ce mult ne lipsesc asemenea titani ai credinței în multe dintre bisericile noastre! De sus în jos, se pare că oamenii tind să uite că „darul acesta nemeritat” este nu doar unul gratuit, ci și unul foarte scump plătit! Și duc mai departe ideea eronată unui ”har ieftin”…

Uneori acceptăm acest lucru, teoretic. Modul în care ne trăim viețile arată, însă, contrariul. De ce? Pentru că uităm lucruri esențiale…

Am uitat ce îngrozitor este păcatul în ochii Creatorului! De aici pierderea a ceea ce altă dată ne însoțea pe tot parcursul zilei – teama sfântă, reverența, însoțite de o continuă conștiență a prezenței Lui.

Am uitat cine suntem și de unde am plecat. De aici lipsa lacrimilor, în momentele tot mai rare de pocăință. De aici judecarea altora și complexele de superioritate.

Am uitat că harul ne-a pus pe o cale care necesită luptă și schimbare, nu ne-a adus la linia de final. De aici lipsa de mărturisire și perpetuarea unei imagini false, de oameni perfecți.

Am uitat tristețea (și mânia) din inima Dumnezeului atotputernic și sfînt, pe care propria-i creatură a încercat să îl umilească, inventându-și drepturi pe care nu le-a avut niciodată. De aici faptul că nu ne doare atunci când perpetuăm umilirea celor din jur, cu aroganță și superioritate. De aici tot mai puțina teamă sfânt, aceea care ar trebui să ne facă fericiți.

Am uitat că „har” înseamnă reprimarea dreptei mânii divine și înlocuirea acesteia cu o decizie grea, aceea de a plăti personal prejudiciul. De aici faptul că el a redevenit un simplu cuvânt și nu un stil de viață.

Am uitat că harul nu este doar gratuit, ci și foarte scump! Și am început să trăim ca și când acesta ar fi ieftin, foarte ieftin.

Am uitat valoarea jertfei și de aici sărăcia spirituală și lipsa unei creșteri reale…

Sunt multe semnele evidente ale unui har (prost înțeles ca) ieftin. Mă voi opri doar la câteva, cele mai comune – după modesta părere a Martzianului:

  • Harul ieftin ne învață o libertate greșit înțeleasă. Parafrazând, uneori, oamenii din față ne spun adesea: ”Stați liniștiți. Har înseamnă că a fost plătit gratuit și ireversibil. Mântuirea nu se poate pierde”. Nu intru intr-o dispută teologică inutilă. Vreau doar să spun că un har înțeles nu doar ca gratuit, ci și ca scump, ne va oferi libertatea, dar ne va și porunci sfințenia – fără opțiuni de negociere.
  • Harul ieftin ne cere să spunemadevărul în dragoste”, dar respinge adevărul atunci când acesta este spus prea clar.
  • Harul ieftin te învață să fii evaziv, ca să te ferești de a fi etichetat drept critic.
  • Harul ieftin nu ne învață că surdului, dacă îl iubești, trebuie să îi strigi adevărul.
  • Harul ieftin ne propune o dragoste prost înțeleasă, care pune sentimentul personal înaintea pericolului spiritual sau a suveranității divine.
  • În fine, un har ieftin ne învață că mila poate exista fără responsabilitatea de a da socoteală. Trăiesc, ”prin har” de capul meu. La nivelul la care este, în biserică, în viață, în societate, omul harului ieftin arată ”înțelegere” și ”toleranță” față de propriile greșeli și păcate și o solicită în modul cel mai agresiv, atunci când simte că i se sugerează schimbarea.

Acest har prost înțeles limitează ucenicia la nivelul noilor convertiți și o rezumă la învățarea normelor generale de supraviețuire în societatea creștină, dar refuză rolul crucial al celorlalți credincioși în propria noastră creștere spirituală.

În numele harului ieftin facem azi lucruri care sunt tot mai departe de imaginea lui Hristos. În numele harului ieftin ne permitem să luăm decizii care nu ne aparțin, chiar și atunci când ele încalcă autoritatea Scripturii sau (uneori) planul lui Dumnezeu. În numele harului ieftin, o întreagă generație merge către pierderea reverenței. În numele harului ieftin o întreagă generație de credincioși arată tot mai bine pe dinafară, duminica dimineața și la orele de tineret și tot mai găunos pe dinăuntru, în ascuns sau acasă, acolo unde doar cei dragi ne pot vedea.

Închei. Pentru că nu sunt nesimțit, vreau să știți că vorbesc (și) despre mine. Mă regăsesc adesea printre cei care au acceptat un har gratuit și trăiesc un har ieftin. Dar am decis să trăiesc, mai mult, o viață creștină a harului scump. Asta cu riscul de a fi nepopular, tot mai nepopular și tot mai etichetat pe nedrept.

Doamne, ai milă de cei dragi ai tăi! Și ajută-ne să trăim, să respirăm, să aplicăm, să prețuim harul, care nu este doar gratuit ci și înfricoșător de scump plătit.

Foto: 1stfriday.ca

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: