Au dreptate cei care spun că Apostolul Pavel a minţit?


Bible-Study1 (1)

Sunt unii care, în încercarea de a decredibiliza textul biblic, folosesc versetul din Faptele Apostolilor 20:35 ca o ”dovadă” a faptului că apostolul Pavel a mințit. Explicația lor este aceea că, din moment ce nu găsim nicăieri în Biblie că Isus ar fi făcut o asemenea afirmație, cel care le citează se face vinovat de înșelăciune. Aceasta este doar una din desele încercări ale inamicilor credinței de a arunca umbre de îndoială în inimile celor care sunt la început călătoria lor prin Sfânta Scriptură.

Haideți să vedem ce spune textul cu pricina:

În toate privinţele v-am dat o pildă şi v-am arătat că, lucrând astfel, trebuie să ajutaţi pe cei slabi şi să vă aduceţi aminte de cuvintele Domnului Isus, care însuşi a zis: „Este mai ferice să dai decât să primeşti.”  (Faptele Apostolilor 20:35, NTR)

Ce le vom răspunde celor care ne vor întreba cu privire la acest pasaj? Au dreptate cei care cred că apostolul Pavel a mințit?

Este adevărat că Biblia nu înregistrează nicăieri aceste cuvinte ale Domnului Isus. De fapt aceasta este și singura instanță în care se citează din cuvintele spuse  de Mântuitorul în anii lucrării Lui de pe pământ și care sunt înregistrate în afara Evangheliilor.

Pe de altă parte, nu găsim nici un text în Biblie, nici o dovadă istorică, nici un motiv care să ne dea un indiciu cât de de mic asupra faptului că am putea pune la îndoială integritatea apostolului Pavel, inima lui sinceră și viața transformată în urma întâlnirii cu Fiul lui Dumnezeu pe drumul Damascului. El nu avea nici un motiv să inventeze, având în vedere cantitatea enormă de informație care exista la acea vreme și care era încă vie în conștiința contemporanilor vremii .

Mai mult, cuvintele citate li se adresează unora care și aveau cunoștință de ele. Pavel își îndeamnă ascultătorii (presbiteri ai bisericii din Efes) astfel: să vă aduceți aminte de cuvintele  Domnului Isus” și nu îi informează la primă audiție cu privire la ele.

Știm că siguranță faptele și mesajele Domnului Isus depășesc cu mult ceea ce s-a înregistrat în cele patru Evanghelii. Este greu să prinzi în ele 3 ani plini de lucrare susținută. Însuși Ioan ne confirmă în Evanghelia lui faptul că:

Mai sunt multe alte lucruri pe care le-a făcut Isus, care, dacă s-ar fi scris cu de-amănuntul, cred că nici chiar în lumea aceasta n-ar fi putut încăpea cărţile care s-ar fi scris. Amin.” (Ioan 21:25, NTR)

Concluzia nu poate fi decât una singură. Nu avem nici o dovadă și nici un motiv să credem că apostolul Pavel se face vinovat de minciună, de înșelăciune, de dezinformarea audienței directe și a milioanelor de oameni ce au citit cuvintele lui peste veacuri.

Biblia continuă să rămână Cuvântul infailibil al lui Dumnezeu, singurul capabil să transforme vieți și să schimbe destine.

Foto: jeremylundmark.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: