Cum a murit Iuda Iscarioteanul? Ne prezintă Biblia două istorii diferite, contradictorii?


În urmă cu ceva vreme, am fost întrebat cum a murit, de fapt, Iuda, cel care l-a trădat pe Mântuitorul. Unii cititori ai Bibliei consideră că avem două relatări diferite, contradictorii, cu privire la acest eveniment. Necunoașterea răspunsului dă apă la moară cârcotașilor, celor care nu au altă bucurie mai mare decât să sădească semințe de îndoială în inima celor credincioși. Haideți să vedem ce spun cele două texte incriminate!

Primul text se găsește în Evanghelia după Matei, unde găsim scris:

”Iuda a aruncat arginţii în Templu şi s-a dus de s-a spânzurat.” (Matei 27:5)

Al doilea este scris în Faptele Apostolilor:

”Omul acesta (Iuda) a dobândit un ogor cu plata nelegiuirii lui, a căzut cu capul în jos, a plesnit în două prin mijloc şi i s-au vărsat toate măruntaiele.” (Faptele Apostolilor 1:18)

De acord, la o primă vedere, povestea pare diferită. În realitate lucrurile nu stau nici pe departe așa.

Să luăm un exemplu, pentru a înțelege. Dacă are loc un accident în fața blocului tău, vine ProTV-ul, îți ia interviu, iar tu vei spune: „omul acela a murit călcat de o mașină„. Corect, adevărat. Urmează, la interviu, medicul de pe ambulanță sau cel de la camera de gardă de la urgență. Acesta va spune că ”vorbim de un traumatism cranio-cerebral, hemoragie internă și leziuni incompatibile cu viața.” Din nou, corect, din nou adevărat. Cine minte? Nimeni! Sunt două relatări ale aceluiași eveniment, date de doi oameni diferiți, care prezintă lucrurile într-un mod diferit, în funcție de pregătire, profesie, experiență, etc.

În mod similar, cei doi autori nu fac altceva decât să prezinte, în mod diferit, același eveniment – moartea lui Iuda.

Matei spune, în relatarea sa, căEl a aruncat arginţii în Templu şi a plecat. Apoi s-a dus şi s-a spânzurat” (Matei 27:5). Corect, adevărat.

Pe de alta parte, Luca (medic, după cum știm) ne oferă descrierea grafică, completă, competentă, a ceea ce s-a intamplat DUPĂ momentul spânzurării, cu cadavrul ce a atârnat ore bune în soarele fierbinte din Ierusalim. Din nou corect, din nou adevărat.

Nu este  deloc imposibil ca:

  • Creanga de care era atârnat trupul lui Iuda să se rupă, sub greutatea acestuia și
  • Să aibă loc acea cădere, urmată de imaginea oferită de autor, care, desi grafică, poate fi explicată din punct de vedere biologic, medical. Noi nu credem că moartea a survenit în urma căderii. Dar știți ceva? Nici nu ni se spune asta!

Concluzia este una simplă. Cele două relatări nu fac altceva decât să prezinte, în mod diferit, același eveniment, fără ca ele să se contrazică între ele.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: