Oare este Dumnezeu de acord cu violul în Biblie?


An Open Bible.

Biblia este Cuvântul infailibil al lui Dumnezeu

Uneori m-am întrebat ce îl poate determina pe un om sănătos la cap să se dedice, până la epuizare, unei cauze despre care susține că nici măcar nu îi pasă. În ultimii ani am descoperit o categorie specială de oameni, care se autointitulează ”atei”, fără a ști exact ce este și ce implică această insignă. Oamenii ăștia își petrec mii de ore pe bloguri, pe forumuri, pe rețelele de de socializare doar din dorința de a combate (cu o ură greu de înțeles) un Dumnezeu în care nici nu cred. Fac asta apelând la poze, filmulețe, informații, bloguri, ironie, dar uneori ajung la manifestări ce țin de cyberbullying! Cunoscâdu-i, vei avea surpriza să vezi că au impresia că se pricep la toate. De la fizică, chimie, biologie și până la religie, oamenii aceștia au câte un PHD în fiecare domeniu.

Nu de mult am fost apostrofat de un astfel de nene, nervos nevoie mare, care mi-a atras atenția că Dumnezeu promovează în Biblie… violul!

WHAT??? 

Nu poate fi nici o idee mai tâmpită, pentru un om care a cunoscut fie și un pic din ceea ce poate face dragostea lui Dumnezeu în viața cuiva. Oameni buni, principiile Sale, corect înțelese și aplicate, mi-au transformat viața, într-un mod spectaculos. De la un dependent plin de ură și resentimente, needucat și fără perspectivă, ele m-au făcut să fiu ceea ce sunt astăzi! Nu, Dumnezeul pe care L-am descoperit atunci cand am ales să îmi pun sincer problema, nu promovează ura și manifestările acestea; El este DRAGOSTE, deși dragostea Sa nu îi anulează dreptatea și sfințenia.

În fine, omul a adus în discuție pasajul din Deuteronom 22:28-29, unde se spune așa (voi folosi NTR, noua traducere):

„Dacă un bărbat întâlneşte o fată fecioară nelogodită şi o forţează să se culce cu el şi este descoperit, bărbatul care s-a culcat cu ea, să plătească tatălui fetei cincizeci de şecheli de argint. Ea să rămână soţia lui, pentru că a necinstit-o, iar el nu va putea s-o izgonească toată viaţa lui.”  (Deuteronom 22:28-29)

De acord că, pentru un novice în domeniu, poate părea că este vorba de viol. Și poate crea impresia că Dumnezeu îi ține partea violatorului. Voi arăta în cele ce urmează că nu avem nici un motiv să credem asta.

În primul rând țin să vă reamintesc faptul că Biblia NU a fost scrisă în limba română, nici în engleză, franceză, germană, rusă, etc. Prin urmare, atunci când avem texte ce par  greu de înțeles, este înțelept să apelăm la textul original.

În același capitol din Deuteronom, avem un text care vorbește chiar despre viol. Dar acesta NU este cel citat! Îl vom folosi pentru a face comparație cu textul nostru. Dacă vă veți uita la Deuteronom 22:25, acolo scrie așa:

”Dar dacă bărbatul acela va întâlni pe câmp o fată logodită şi o va forţa să se culce cu el, atunci doar bărbatul care s-a culcat cu ea să fie ucis”. (Deuteronom 22:25)

Pedeapsa pentru o faptă atât de abominabilă era, prin urmare, una mult mai gravă. În acest text, cuvântul original pentru a descrie violul este ”châzaq” și se traduce prin „a forța, a profita, a fi puternic, a reține, a captura, etc.” Da, aici este vorba despre viol. Dacă însă ne ducem să citim și versetul 28, vom avea surpriza să descoperim că termenul folosit este cu totul altul! Acolo cuvântul este tâphaś, având ca sens principal „a manipula, a te folosi de ceva„. Este același cuvânt care s-ar folosi pentru a se spune că cineva foloseste un fluier, spre exemplu, și nu are nici o conotație violentă. Prin urmare avem de-a face cu o acțiune de manipulare, de convingere, de ademenire, de seducție. Băiatul o seduce pe fată, nu o violează. NU spun că este bine, dar e cu totul altceva! Nu poți pune semnul egal între viol și seducție.

Avem si un alt indiciu cu privire la inexactitatea prezumtiei de mai sus (anume că textul vorbește despre viol): în versetul 28 se foloseste PLURALUL – „se întamplă sa fie prinși„. Hopa, deci nu doar EL este prins, ci EI sunt prinși, fiind vorba de o culpă comuna! În cazul desecris aici, fata NU era nici logodită (știm că la evrei logodna era considerată căsătorie), prin urmare consecința logică pentru cei doi, plină de har și de milă,  este căsătoria, cu tot ce derivă din ea!

Vă ofer și un indiciu bonus:  faptul că bărbatului i se interzice divorțul ulterior. La prima vedere pare o bagatela, dar nu este! Divorțul era permis în caz de curvie, iar acest drept i se ia ca urmare a faptei sale. De ce oare se alege totuși solutia asta? Păi este simplu: pentru protecția fetei care, deși s-a lăsat înșelată, cu greu s-ar mai fi putut mărita fără sa fie virgină. Deși a greșit cedând avansurilor, ea avea asigurat viitorul, lucru deloc de neglijat dacă ne gândim la societatea și la condițiile economice și sociale vremii.

Mai sunt și alte indicii, dacă vreți. Același principiu reluat și în Exod 22:16, de unde reiese exact sensul propus aici. Fiți atenți:

”Dacă un om înşală o fecioară care nu este logodită şi se culcă cu ea, va trebui să-i plătească zestrea şi să o ia de soţie.” (Exodul 22:16)

 Concluzia nu poate fi decât una singură: Textul din Deuteronom 22:28-29 nu vorbește despre viol, ci consfințește o căsătorie ca urmare a unei alegeri comune. Este consecința logică a faptului că cei doi au ales unirea fizică.

6 Responses to Oare este Dumnezeu de acord cu violul în Biblie?

 1. Armand spune:

  Nu „o va forta” trebuie subliniat, ci „logodita”, pentru ca asta determina pedeapsa aplicata violatorului sau seducatorului (irelevant care e calitatea barbatului in situatia data). Daca fata era logodita barbatul trebuia omorat, iar daca fata era nelogodita, dar obligatoriu fecioara, el trebuia sa-i plateasca fecioria luata si sa o ia de sotie, ca necinstita n-o mai lua nimeni. Daca insa fata nu era fecioara nu se mai punea problema ca barbatul sa pateasca ceva sau sa fie obligat sa faca ceva, intrucat fata fiind curva ea nu valora nimic, trebuind a fi oricum lapidata.

 2. Octavian spune:

  Domnule, întrebare: Cum se poate dovedi fără martori că fata nu l-a sedus, și apoi să facă pe inabordabila, pt a-l provoca să devină agresiv cu ea, sau să-l instige la o partidă de sex mai agresivă cu acordul ei, și apoi să susțină că a violat-o? Cu câtă acuratețe poate oare Biblia să judece acest subiect și să facă dreptate?

  • martzian spune:

   Octavian, chestiunea cu sedusul tine doar la pustani…

   • Ești sigur? Eu cunosc cazuri în Londra când au ieșit împreună, doi oameni în toată firea, au ajuns în acea noapte în patul lui, fata l-a acuzat de viol, și a avut probleme m
    ari băiatul din cauza asta, chiar dacă nu au fost martori.

    • Și ce înseamnă că ține doar la puștani? Adică Biblia n-ar trebui să ia în considerare toate aspectele realiste ale problemei? Ce, în Biblie nu au voie să existe femei versate și trecute prin viață, care să știe să joace omul pe degete????

 3. Octavian spune:

  Și de ce se referă la capitolul forțare doar în cazul femeilor logodite? Ce se întâmplă atunci când forțează o femeie nelogodită? Ce pedepse ar fi trebuit teoretic să primească?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: