Cronicile din Narnia: Aslan = Isus = Mahomed = Buda?


Puțini sunt aceia care nu au văzut măcar una dintre ecranizările Cronicile din Narnia. Zilele acestea a fost lansată cea de-a treia parte a seriei, ”Călătorie pe mare cu zori de zi”. Pentru cei care mai și citesc, puteți găsi seria în format electronic AICI (deocamdată doar în limba engleză).

Actorul Liam Neeson, vocea leului Aslan din ultima parte a Cronicilor din Narnia, atrage zilele acestea numeroase critici prin faptul că afirmă că acest character este o reprezentare a lui Hristos, dar că simbolizează de asemenea și alți lideri spirituali, raportează Catholic News Agency.

Aslan este unul dintre personajele din cele șapte cărți Narnia, scrise de autorul creștin britanic C.S.Lewis. În punctul culminant al primei cărți, ”Leul, vrăjitoarea și dulapul”, Aslan își sacrifică viața pentru a salva Narnia, înainte de a învia din morți.

Vorbind despre viitoarea apariție a filmului din seria Narnia – ”Călătorie pe mare cu zori de zi”, Neeson afirmă: ”Aslan simbolizează persoana lui Hristos dar, de asemenea, el îl simbolozează, pentru mine, pe Mahomed, pe Buda și orice alt lider spiritual ori profet de peste veacuri”.

Asta reprezintă Aslan, fiind totodată și mentor pentru copii – asta înseamnă și pentru mine.”, mai afirmă actorul.

Neeson, în vârstă de 58 de ani, este catholic practicant, crescut în Irlanda de Nord și a fost numit după preotul său paroh, ne spune Daily Telegraph. Actorul a colaborat în trecut și cu preoți catolici americani pentru a produce un CD de meditații spirituale pentru postul mare.

Walter Hooper, fostul secretar al lui C.S.Lewis, administrator al averii acestuia, spune că scriitorul ar fi realmente ofensat de această prezumție.

Nu are nimic de a face cu Islamul,” declară Hooper pentru Daily Telegraph. ”Lewis ar fi negat aceasta cu siguranță. El a scris că ‘întreaga poveste Narnia este despre Hristos.’ Nici că s-ar fi putut să fie mai clar.”

El îi pune remarcile lui Neeson pe seama temerii de a nu intra in dezbateri legate de discriminare și a dorinței de a fi ”foarte multicultural”.

În opinia lui William Oddie, fost editor al Catholic Herald, un cunoscut fan al Cronicilor din Narinia, Neeson a comis o ”trădare a intențiilor lui Lewis și o distorsionare nerușinată”.

A fost stability cu claritate încă de la începutul seriei că Aslan reprezintă imaginea lui Hristos. Nu pot crede că Liam Neeson e atât de prost încât să nu știe asta.”, mai afirmă William Oddie.

Însuși Lewis îl caracterizează pe Aslan ca și un răspuns imaginar inventat la întrebarea: ”Ce ar fi devenit Hristos dacă ar fi existat cu adevărat o lume asemenea Narniei, și el ar alege să se întrupeze, să moară și să învie în această lume, după cum a făcut și în lumea noastră?”

Călătorie pe mare cu zori de zi” va fi lansat în Marea Britanie pe 9 decembrie, iar în Statele Unite pe 10 decembrie, putând fi urmărit în această perioadă și pe marile ecrane din țara noastră, în format 3D. În această parte a Cronicilor, Lucy și Edmund Pevensie se întorc în Narnia împreună cu vărul lor Eustace, unde îl întâlnesc pe Prințul Casapian, pentru a pleca într-o călătorie pe mare la bordul navei The Dawn Treader.

Sursa: Christian Telegraph

Some content on this page was disabled on 6 August 2019 as a result of a DMCA takedown notice from C.S. Lewis Pte. and affiliates. You can learn more about the DMCA here:

https://en.support.wordpress.com/copyright-and-the-dmca/

One Response to Cronicile din Narnia: Aslan = Isus = Mahomed = Buda?

  1. […] Cronicile din Narnia: Aslan = Mahomed = Buda? Thu Dec 09, 2010 13:43 pm Puțini sunt aceia care nu au văzut măcar una dintre ecranizările Cronicile din Narnia. Zilele acestea a fost lansată cea de-a treia parte a seriei, ”Călătorie pe mare cu zori de zi”. Pentru cei care mai și citesc, puteți găsi seria în format electronic AICI (deocamdată doar în limba engleză). Actorul Liam Neeson, vocea leului Aslan din […] […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: