Cum se poate ca din Adam și Eva să apară 4 grupe sanguine diferite?


grupele de sange

Uneori suntem chemați să dăm socoteală pentru credința noastră. Bine este ca, în astfel de situații, să fim bine echipați și gata să dăm un răspuns documentat și la obiect.

Ia zi mă”, te vor întreba unii sau alții, „cum este posibil ca din primii doi oameni să apară 4 grupe sanguine distincte? Ce grupe aveau Adam și Eva?

Ce le putem răspunde acestora? Mulți oameni își cunosc grupa sanguină și înțeleg faptul că aceasta trebuie să fie potrivită în cazul unei urgențe medicale. Pentru cei mai mulți însă grupele de sânge reprezintă un mister inutil, cel mai adesea important la stabilirea paternității sau la spital. Iar un „cunoscător”, care aparent le știe pe toate, îi poate face să se îndoiască de ceea ce cred cu o întrebare al cărui răspuns nu mai este de mult un secret.

Știm cu toții că există 4 grupe sanguine principale: 0, A, B și AB. În funcție de grupele sanguine pe care le au, părinții pot da naștere unor copii cu anumite grupe sanguine.

Dacă primii părinți au avut grupa sanguină  A respectiv B, ei puteau, fără nici un fel de probleme, să aibă copii cu toate cele 4 grupe sanguine. Într-o astfel de situație probabilitatea este de 18,75% ca pruncul să aibă grupa sanguină A sau B. Mai mult, sunt 56,25% șanse ca el să aibă grupa sanguină AB și 6,25% pentru grupa sanguină 0.

Obiecția principală se leagă de faptul că, din moment ce Eva a fost făcută din Adam, ambii ar fi trebuit să aibă aceeași grupă sanguină. Deși nu ne putem decât imagina modul în care Dumnezeu a făcut femeia dintr-o coastă, vom merge pe această presupunere, pentru a arăta că nu este deloc imposibil să avem 4 grupe sanguine rezultate dintr-un prim cuplu creat de Dumnezeu.

Să le luăm pe rând. În situația în care ambii părinți ar fi avut grupa 0, ei nu puteau avea decât copii cu grupa 0. Dacă ambii ar fi avut grupa A sau B, ei nu puteau avea decât copii cu aceeași grupă (93,75%) sau copii cu grupa 0 (6,25%). Dar, dacă ambii părinți au avut grupa sanguină AB, copiii rezultați puteau avea 3 tipuri de grupe sanguine: A, B si AB,  cu probabilitatea de 25%, 25%, respectiv 50%.  Prin urmare, încă din primele generații, avem 3 grupe sanguine rezultate. Mai apoi, urmașii cu grupa comună A sau B, aveau, la fiecare naștere, 6,25% șanse pentru a avea copii cu grupa de sânge 0.

Mai simplu de atât… nici că se poate! 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: