Ce spune Biblia despre forma Pământului?


earth-from-space-1

Foto: writeonnewjersey.com

Ce spune Biblia despre forma Pământului? Unii ne aruncă în față o interpretare din care reiese că ar fi plat… Ce le răspundem acestora? Este oare Biblia o carte greșită din punct de vedere științific sau este o fascinantă revelație de natură divină, care a oferit informații cu mult timp înainte ca acestea să fie descoperite? Deși nu avem întotdeauna explicația la noi, știm bine că a doua variantă este cea corectă. Un Dumnezeu atotcunoscător nu putea face astfel de erori în Cartea Sa.

În încercarea de a arăta faptul că Biblia susține sfericitatea pământului, cei mai mulți credincioși pornesc de la versetul din Isaia 40:22. De cele mai multe ori însă discuțiile degenerează. Suntem acuzați că forțăm o explicație care ne convine. De ce puneți accentul pe înțelesul teluric și nu pe cel celest?, ne întreabă partenerii de discuție. Și care sunt pașii logici prin care cel care citește acest pasaj poate deduce că forma Pământului este apropiată de cea a unei sfere, și nu a unui cerc plan, a unui platou rotund? continuă ei.

Regula numărul 1 atunci când studiem Biblia este să o interpretăm în context. Iar atunci când contextul imediat nu are ca temă principală ideea pe care o urmărim (cea de care suntem interesați) iar informațiile sunt incomplete (vezi exemplul din versetul incriminat aici) atunci vom ține cont de contextul general pentru a ne forma o idee corectă. Cam la fel cum, pentru a înțelege o lucrare modernă, trebuie să o studiem din scoarță în scoarță. Ajută, de asemenea, apelul la textul din original, dar nu oricum și mai ales nu după ureche. După cum știm, Biblia nu a fost scrisă în limba română, nici în ”engleză, franceză, germană, rusă – la alegere” (mai țineți minte formularea de la radio, în urmă cu mai mulți ani?) dar nici greaca sau ebraica nu mai sunt exact la fel ca acum câteva mii de ani!

Haideți mai întâi să vedem ce spune versetul la care am făcut referire:

El şade deasupra cercului pământului, şi locuitorii lui sunt ca nişte lăcuste înaintea Lui; El întinde cerurile ca o maramă subţire şi le lăţeşte ca un cort, ca să locuiască în el.” (Isaia 40:22, VDCC)

Sunt de acord cu cei care ne contrazic asupra unui lucru. Termenul folosit aici (cerc) nu ne poate duce automat cu gândul la o sferă – cel puțin nu în traducerea aceasta și nu bazându-ne exclusiv pe un singur verset care are alt scop decât lămurirea formei Pământului. Dar abordarea tuturor, a noastră și a lor, este (sau poate fi) superficială din motivele evocate mai sus. În primul rând, după cum spuneam, tema textului NU este legată de forma Pământului. Prin urmare, deși nu putem pretinde că aceasta este o explicație completă care să ne lămurească asupra formei, putem spune că  versetul ne oferă o informație foarte utilă cu privire la ea și că aceasta nu ne limitează la ideea de compas!

Să ne concentrăm atenția, pentru început, asupra acestui verset din Isaia 40:22. Îmi place o idee pe care am auzit-o la cineva de curând, deși nu îmi aparține. Cercul nu este văzut ca cerc din orice unghi l-ai privi. Doar un obiect care arată la fel din toate unghiurile beneficiază de avantajul acesta. Atunci când Dumnezeu spune „cerc” din ce unghi îl privește El? Oare Dumnezeul infinit în timp și spațiu va vedea doar o față a presupusei „monede” Pământ? Întreb dintr-un motiv anume. Unii pretind că punctul de vedere este de sus, prin urmare se va vedea doar o față a ”farfuriei” presupuse. Iar logica aceasta este corectă până la un punct… Vă spun imediat și de ce. Cum putem să îl localizăm pe Dumnezeu? Dacă El este infinit în timp și spațiu… atunci El vede Pământul din toate părțile în același timp. Și din toate unghiurile acesta arată ca având o formă circulară!

Punând astfel problema intrăm cu 1-0 la pauză, dar meciul nu s-a încheiat! Nu ne putem mulțumi cu orice rezultat…

Termenul ebraic folosit în Isaia 40:22 pentru ”cerc” (chûg) se regăsește exact la fel și în Proverbe 8:27 (tradus acolo ca ”zare”) unde ideea de sfericitate nu prea poate fi combătută la fel de ușor! Cercul descris în Proverbe (zarea) este tras (châqaq – gravat) pe suprafața Pământului – nu peste doar două fețe ale ei! Spuneam că termenul este TRADUS ca „zare„. Din punctul meu de vedere – cu mențiunea că nu știu a exista un consens neapărat – nu este interpretarea cea mai fericită. Modul în care înțeleg eu legarea cuvântului „cerc” de „a grava” pe suprafața pământului se leagă mai mult de modelarea obiectului (pământ) și mai putin de ceea ce îl înconjoară. Prin urmare, cred că în acest prim exemplu, înțelesul este cel teluric. Respect alte opinii.

Când a întocmit Domnul cerurile, eu eram de față; când a tras o zare pe fața adâncului,” (Proverbe 8:27, VDCC)

Termenul mai apare și pentru a descrie ”bolta cerească” (despre care știm cu toții că nu are o formă bidimensională, de cerc, și nici de farfurie) – din perspectiva modului în care este ea percepută de pe Pământ, de către Iov și de către tovarășii lui. Versetul la care mă refer este cel din Iov 22:14. Folosind „cercul” – nu semicercul – pentru a descrie bolta cerească, ceea ce reiese este faptul că pământul nu stă așezat pe ceva; că dedesubtul său este tot boltă cerească, un ”cerc” ce se poate vedea și de pe partea cealaltă a Pământului. Iar acesta este poziționat tot sus (că doar e cer) – lucru de neimaginat în acele vremuri! Poate veți zice că interpretarea este forțată. Vă voi reaminti că la acest moment doar punem indiciile cap la cap, că nu am tras încă o concluzie finală. Înțelesul este clar celest – deoarece perspectiva este una pământeană. Nu cred însă că textul se referă la o calotă vizibilă (firmament, etc.), pentru că altfel se folosea doar termenul uzual, care descrie cerul vizibil (shâmayim shâmeh – שׁמה שׁמים), fără a mai adăuga și ideea (inutilă) de ”cerc”. Sau se mergea pe ideea mult mai plastică de cort sau de cupolă, cuvinte la îndemână…

Apropo, merită menționat faptul că termenul (chûg) este folosit de doar de trei ori în Vechiul Testament și niciodată nu descrie un obiect de formă strict circulară (ex. disc, monedă)! Unii vor argumenta folosind un alt termen folosit pentru cerc (ebr. dûr) – tradus ca ”minge” în Isaia 22:18. Comparația nu este însă relevantă. Deși tradus astfel termenul NU poate fi în mod automat asimilat cu ceva de formă sferică – cu toate că că aici el descrie, cel mai probabil, un proiectil. Același cuvânt îl vom găsi și în Isaia 29:3, spre exemplu, descriind un cerc pe pământ (cetele de străjeri nu puteau ”înconjura” decât pe plan orizontal).

Pentru a ne lămuri până la capăt care este, în fond, forma propusă în Biblie pentru a descrie Pământul, haideți să vedem și ce spun alte texte ale Scripturii, care ne-ar putea aduce informații în plus! Pentru că acesta NU este singurul loc din care se desprinde ideea de sfericitate! Iar, după cum se va vedea, atunci când punem informațiile laolaltă, nu putem descrie Pământul nici ca cerc nici ca pătrat, ci doar ca având o formă… sferică! Este o informație revoluționară pentru vremea la care au fost scrise (cu foarte mulți ani înainte ca știința să afle că pământul nu arată ca o farfurie?).

Textele la care ne vom referi și care ne ajută să înțelegem Pământul ca fiind sferic sunt complementare cu cel de mai sus. Știm că pe vremea la care au fost scrise cărțile Scripturii nu exista cuvântul sferă (nici terroid, nici teluroid, geoid-pară, compas sau alte descrieri actuale). Din fericire însă, Biblia este adevărată și corectă, chiar și atunci când noi suntem limitați în experiență, cunoștință sau mijloace de exprimare. Ea ne vorbește (aparent în contradicție cu ceea ce am citit până acum) și despre cele 4 „colțuri” sau ”capete” ale Pământului (de ex. tot în Isaia, la cap. 11:12 sau în Apocalipsa 7:1). Acestea sunt punctele cardinale, apropo, că doar nu poate cercul sa aibă colțuri! Termenul din ebraică pentru colțuri este KANAPH (extremitate) iar echivalentul său din greacă este și mai clar – „GONIA” (care înseamnă unghiuri, colțuri, extremități orientate în direcții diferite). Ni se prezintă, dacă ne folosim imaginația, 4 puncte, extremități ce sunt orientate în direcții diferite. Atunci când tragem „cercuri” peste ele, încep să se întrevadă cadranele și obținem astfel sfera care descrie forma pământului din perspectivă biblică!

Singura concluzie care se poate trage este că Sfânta Scriptură confirmă sfericitatea Pământului. O astfel de logică ar fi stârnit batjocuri în rândurile învățaților anilor în care aceasta a fost scrisă, dar este validată astăzi odată cu progresul științei. De ce, totuși, atât de ambiguu și greu de găsit, veți întreba? Cu riscul de a mă repeta, scopul principal textelor citate nu era să se clarifice forma Pământului, deși un cititor serios o va pricepe fără îndoială. În egala măsură, vedem că Biblia nici nu ne oferă afirmații neadevărate cu privire la aceasta, deși se folosește de informații ușor de digerat pentru oamenii vremii. Din contră!

În ciuda faptului că Biblia nu are ca scop principal demersul științific, mai găsim pe paginile ei și alte idei corecte și la fel de revoluționare pentru acele vremuri, dar și pentru multi ani după. Vezi „pământul spânzurat pe nimic” din Iov 26:7, mișcarea corpurilor cerești (Isaia 40:27) sau circuitul apei în natură (Ecleziastul 1:7 și Iov 36:27-29)

20 Responses to Ce spune Biblia despre forma Pământului?

  1. […] Unii raspund: https://martzian.wordpress.com/2014/01/17/ce-spune-biblia-despre-forma-pamantului/ […]

  2. kld spune:

    cum explici afirmatia din Iosua 10 cu vers 12-15?se invarte soarele sau nu?

  3. Aurel spune:

    Pai ce.spume Biblia?
    A stat pamantul in loc sau soarele si luna au atat in loc timp.de o zi.

    S-a dat pamantul inapoi cu 10 trepte sau soarele s-a dat inapoi cu 10 trepte?

  4. bloancasorin spune:

    in perioada cand s a scris Biblia,nu exista cuvantul sfera…a doua la mana…luna daca o privesti,e sfera sau cerc ?cand e plina ?

  5. balthazar sascut spune:

    Cerc este aici conturul unui loc geometric plat, asadar o suprafata plana iar denumirea de sferic defineste un volum geometric determinat de rotatia unui cerc 360 grade folosind ca axa diametrul acelui cerc, dat, lucru de care nu se face vorbire in citat,… cercul pamantului este o „planeta”, asadar denumeste ceva plan sau plat. Sferetele sunt sferice. Sfera, sfereta nu e geoid,… unde ar fi turtirea polara ?… Planetele sunt plate, dupa nume. Vorbim despe ceva plat, circular una la mana, si care este inscris intr-un patrulater,… ce poate avea 4 unghiuri ? Ceva ce are si patru laturi,… Tot din vechime se obisnuieste sa se spuna „cer” sau „ceruri”,… si cer nu insemna musai, asa cum intelegem noi azi simplist, spatiul gazos planetar ci amprenta in ceara a unui sigiliu, ceruire, locul apasarii unui sigiliu in ceara topita creaza aspectul in miniatura, modelul tuturor planetelor… Se zice, din vechime:… al noulea cer,… Tatal Nostru care esti in ceruri… Aspectul planetei este dupa modelul acestei amprente. Cititi la Iov… …”pamantul, ca un sigiliu… ” …Toate acestea au aspect multiplu pe verticala. Vezi si reprezentarile vedice,… Aici lucrurile se complica. Ne oprim aici deocamdata.
    … Modelul reprezentarii plate a continentelor il gasim in efigia ONU,… Asa spun „platistii” iar „sferistii” sustin ca este doar un tip de cartografiere in vedere simultana, conica, de tip polar a unei suprafete sferice. Biblia nu este o gluma, cititi-o cu atentie fratilor, fara prejudecati…
    Si inca ceva: …dupa legile fizicii (daca pamantul e usor turtit la poli din cauza fortei centrifuge – desi eu nu am vazut nici o fotografie din spatiu in acest sens – atunci, poate ca la ECUATOR, nu ar mai fi trebuit sa avem uscat, ci apa….muuultaa aaapaaa ).”
    P.S. Dar ce forta colosala retine miliarde si miliarde si miliarde de tone de apa lipita de suprafata asa zisa sferica a Terrei care nu reuseste sa lipeasca de ea si pescarusii ce planeaza deasupra acesteia ?…

    • XLucian spune:

      @ balthazar
      Exprimi aberații sub pretxtul unor explicații „savante”.
      De asemenea, te folosești de texte dubioase dpdv ştiintific – vedele…aberații oculto-fantastice.
      Doar Terra este plată sau şi celelalte planete?
      Ți se pare că există cel puțin un motiv plauzibil pentru care există „conspirația” sfericității?
      Toți cei care au traversat Marea Barentz au trăit iluzii?
      La fel, cei care au ajuns în același punct?
      Etc. etc.

      • echilateral spune:

        AM o intrebare pt tine. In afara de ce-ti prezinta oamenii de stiinta ca informatii despre forma pamantului…tu personal ce dovezi ai ca este sferic…eu cred ca nici una…eu cred ca te bazezi doar pe informatiile lor si atat…momentan nu avem nici unul dintre noi o certitudine, ca este plat sau ca este sferic…doar speculam si unii si altii

        • XLucian spune:


          https://polldaddy.com/js/rating/rating.jsPardon?
          Sint hiar si dovezi indirecte, mai bine zis neintentionate.
          Chiar ieri vizionam un clip in care se filma dintr-un avion care urca la 10-12 km…(nu scria), iar vederea Terrei de acolo era cit se poate de sferica. Scopul clipului era cu totul altul (investigau niste nori).
          Deci lasa aiurelile si pune mina pe studiu.

    • lucaci gheorghe spune:

      Contrar asteptarilor tale la ecuator e fffff multa apa evident si uscat dar apa se pare ca e mult mai multa,,,, Acum daca ne imaginam un pamant plat oare cum il incalzeste soarele considerand ca polul nord e in mijlocul platoului iar sudul o circumferinta la limita extremitatii cum de la polul nord e foarte frig desi in centru fiind mai aproape soarele ar trebui sa fie cel mai cald?!?https://www.youtube.com/watch?v=ekcVBK1UYS4 Apoi te rog sa imi explici fenomenul zi-noapte din perspectiva farfuriei tale! Daca te gandesti la toate astea si dupa aceea mai sustii teoria asta irationala atunci nu mai am cuvinte!!!!!

      • cristinel spune:

        frate nu ai cu cine vorbi , astia cu „religiile” lor cu „bibila”lor pe care o gasesti in 200 de variante pe care tot niste tampiti la cap au scris-o , crezand ca au vorbit cu „dumnezeu” si au descris ce au vazut , e o totala aberatie sa crezi in ceva care nu exista si nu ai vazut , eu personal nu cred in nimic din ceea ce nu vad , desi pamantul l-am vazut intr-un live pe youtube din spatiu si parea destul de „ok” din punct de vedere stiintific. Ce sa spun , aia de cred in toate cacaturile astea va urez o viata cat mai fericita la iq-ul vostru de 20 ca nu sunteti in stare sa punecti capul in miscare , imi pare rau ca exista asa oameni prosti , serios , sa ii eliminam am fi 3 miliarde pe pamant.

  6. S M spune:

    Lasati aburerile cu pamantul ca este sfera.PAMNTUL ESTE NEMISCAT cum scrie in biblie.Deasupra este apa si dedesupt apa.A despartit apele de ape printr o tarie pe care an unit o Cer. Si apele de sub tarie(cer) le a adunat la un loc si lea numit Mari si asa s a Ararat pamantul.Scrie pe prima pagina in biblie.Si nu a fost nimeni pe Luna si nici nu o vazut nimeni pamantul ca este glob rotund.Inafara de pozele false cu pamantul.Daca pamantul este nemiscat nu ne putem invartii cu1000 de mile pe ora in jurul axei si cu cateva sute de mii de mile pe ora in jurul soarelui.Spatiul cosmic si planetele sunt doar in mintea noastra bagate cu de sistemul asta mincinos din scoli.Cea mai mare minciuna a omenirii ca pamantul este un glob care se invarte in spatiu.Cautati si voi peinternet,YouTube google sa vedeti ca apele sunt drepte,navele nu dispar dupa curbura pamantului Daca te uiti print un telescop sau binoclu.si multe alte dovezi.ca pamantul este plat si nemiscat.Este aceasi constelatie de stele in fiecare seara pe cer de miide ani.Stele care sunt lumini si nu planete solide.Verificati fiecare pe cont propriu si veti afla.

  7. Gabriel spune:

    Intrebari:Cum sta apa pe o sfera? De ce linia orizontului este dreapta si nu usor curba? De ce avioanele dupa ce decoleaza merg in linie dreapta?De ce daca folosesti un telescop performant vezi obiectele care se afla mai departe de linia orizontului?

    • nimeni de nicaieri spune:

      Stau si ma intreb , tu intrebarile alea chiar le ai pus la modul serios ??? cum sta apa pe o sfera ? din cauza gravitatiei si a miscarii de rotatie a pamantului , ia acasa o galeata cu apa si incepe sa o invarti la viteza mare facand cercuri pe plan vertical , vei ca daca ai o constanta in viteza de rotaie a galetii , apa ramane in galeata si nu se varsa …avioanele merg pe un principiu , altitudine , altitudine aratata de aparatele de bord si pastrata de pilotul automat sau de piloti pentru un zbor in siguranta , daca avionul ar continua doar sa urce , aerul rarefiat dupa o anumita altitudine ar ingreuna arderea combustibilului si ar putea apare probleme … ai experimentat un gol de aer in zbor ??? ce vezi dupa linia orizontului ? spatiu ceresc sau ce ? sau tu esti supra dotat ca sa vezi dupa colt ?

  8. urmasul lui STEFAN spune:

    XLucian mai gura-casca exista sute de clipuri tot din avion unde se vede clar ca Terra este cat se poate de plata,aiurit esti tu!daca unele avioane au geamuri minciunoase[ochi de peste]asta nu inseamna ca nimeni nu se pricepe despre ce este vorba.Da-ti drumul cu parasuta de la 12 km si vei vedea clar odata pentru totdeauna „desteptule” cum arata pamantul.Oameni seriosi,nu mucosi ca tine, au facut inconjorul antarctidei parcurgand 110000km[cu cat mai mult decat -40000 km despre care ne spune…]Stiinta spune ca la „polul sud” [care nu exista] adica Antarctida are loc ZIUA POLARA [24 ore] la fel ca si la polul nord conform teoriei globului imputit,dute desteptule in Antarctida ca sa stai acolo un an de zile,si daca vei vedea cu ochii tai acea ZI POLARA sa ma scuipi in ochi…Si multe altele.Habar nai pe ce lume traiesti. Cand vad ca toti balosii se dau cu parerea fara sa aiba macar o dovada clara ca pamantul este un bostan,imi dau seama cat de usor cineva isi bate joc de prosti!!!!chiar prosti!mai ales cei ce-o macina aiurea pe la toate colturile!

  9. Iulian spune:

    De ce tot crestinismul este bazat,comentat si demonstrat cu o „carte” care are multe greseli de traducere si multe adaugari sau „corectari” facute de scribi sau traducatori cu inclinatii clare spre o anumita religie? Cum se poate demonstra ca Biblia este de origine divina cand ea a fost”adunata ” (permisa) in forma actuala doar intr-un conciliu ecumenic din 1546?

    • martzian spune:

      Din fericire nu mai suntem in timpurile in care depindeam de un traducator sau altul. In epoca moderna informatia este la un click distanta. Biblia si-a demonstrat infailibilitatea, in timp, in ciuda micilor sau marilor erori ale unor traducatori.

  10. Iulian spune:

    martzian spune:
    24 martie 2019 la 15:32:”Biblia si-a demonstrat infailibilitatea, in timp, in ciuda micilor sau marilor erori ale unor traducatori.”-cum si-a demonstrat aceasta infailibitate?Prin atrocitatile din Evul mediu?Prin arderea pe rug a oamenilor,prin omorarea a milioanelor de crestini in numele „Tatalui”, prin defaimarea multor oameni care demonstrau stiintific lucruri care contraveneau cu credinta OARBA intr-o carte(adunatura de carti) carenu popate demonstra CLAR ca este inspirata de Dumnezeu.

    • nimeni de nicaieri spune:

      Tu ce faci acolo ??? aduci acuze Bibliei pe baza faptelor comise de oameni ? ca si cum tu faci o fapta penala iar justitia vine si l ia pe sus pe tatal tau il acuza si ie in baza faptelor comise de tine …nu mai judeca Biblia in baza a ce a facut omul de a lungul istoriei , judec o dupa la ce invataturi te indeamna si dupa ce scrie in ea , dar nu i arunca in spate niste lucruri care nu are absolut nici o treaba cu invataturile din Biblie

Lasă un comentariu