Cine a fost soția lui Cain, dacă Adam și Eva aveau doar doi fii născuți la momentul primei crime?


cain-slaying-abel-jacopo-palma-1590

Cain ucigându-l pe Abel – pictură de Jacopo Palma il Giovane

”Cine a fost soția lui Cain?” sună una dintre întrebările preferate ale cârcotașilor ce încearcă a discredita Sfânta Scriptură. Există, fără doar și poate, și oameni sinceri, pur interesați de clarificarea unei aparente erori. Însă, cei mai mulți dintre cei care m-au întrebat pe mine în trecut, au făcut-o cu scopul de a-mi arăta că Biblia e plină de erori – ceea ce nu este, desigur, adevărat. Întrebarea sună și poate părea legitimă la o primă privire, dar ea nu-i va ridica nici o problemă celui familiarizat cu textul biblic.

După binecunoscuta relatare a primei crime, descrisă în capitolul 4 al cărții Geneza, Cain este confruntat de către Dumnezeu, care îl pedepsește. Imediat după acest episod ni se spune că el (Cain) ”s-a împreunat cu nevasta sa; ea a rămas însărcinată şi a născut pe Enoh. El a început apoi să zidească o cetate şi a pus acestei cetăţi numele fiului său Enoh” (Geneza 4:17, VDC).

Aici apare nelămurirea:

”Care nevastă, dacă tot ce știm este că Adam și Eva aveau doar doi copii – pe Cain și pe Abel, cel care a fost și ucis?”

Eu aș începe cu o observație simplă, legată de modul în care, din dorința de a demonstra cu orice preț un punct de vedere, ne grăbim și pierdem din vedere amănunte importante. Cu doar un verset înainte de a vorbi despre o nevastă, aflăm că între momentul crimei și acesta în care Cain ”s-a împreunat” cu nevastă-sa A TRECUT CEVA VREME! Nu ni se spune cât, ci doar că el s-a mutat, locuind într-o altă regiune. Ca să știm despre ce este vorba, să vedem ce spune textul:

”Apoi, Cain a ieşit din faţa Domnului şi a locuit în ţara Nod, la răsărit de Eden.” (Geneza 4:16, VDC)

Prin urmare, soția lui Cain nu a fost rezultatul unui artificiu biblic de gen ”hocus-pocus, preparatus nevastă”, ci omul a a avut timp suficient să o întâlnească – mai ales că vârsta de pensionare a vremii, dar și cea la care mureau oamenii, bătea binișor 8-9 sute de ani…

”Și totuși, care nevastă?”, veți întreba.

În primul rând, să observăm faptul că Geneza nu este o carte care prezintă mereu  în mod linear întâmplările redate. Uneori ne este prezentată imaginea de ansamblu, pentru ca mai târziu să se revină cu detaliile, nerespectând ordinea cronologică. Toate acestea se fac, însă, fără altera acuratețea informațiilor prezentate și fără a distorsiona adevărul istoric. Să luăm ca exemplu, primele două capitole din Geneza. Dacă în primul avem imaginea completă a creației, în capitolul 2 se revine asupra momentului creației omului, pentru a detalia. Rețineți ideea…

Întorcându-ne la subiectul nostru, dacă în capitolul 4 aflăm cum și-a continuat viața primul ucigaș după săvârșirea nelegiuirii, abia în capitolul următor ni se oferă alte informații relevante despre oamenii acelei perioade, printr-o genealogie a tatălui său. Aflăm că Adam și Eva au mai avut, într-o primă fază, un fiu – Set (iar băiat, băi nene?) și că, fiți atenți, ”după nașterea lui Set, Adam a trăit opt sute de ani; și a născut fii și FIICE”. (Geneza 5:4, VDC) Prin urmare, Adam și Eva nu au avut doar doi copii, ci mai mulți, printre care se numără și fete! Nu vă întreb câte fiice putea să aibă un om în 800 de ani, dar cred că suficiente pentru ca să împânzească zona cu potențiale soții pentru Cain… Nu mai punem la socoteală faptul că fiicele lui Adam s-au căsătorit, ele înșile dând naștere la alte fiice, astfel încât populația a crescut enorm din punct de vedere numeric.

Într-o altă ordine de idei, nu este imposibil, după umila mea părere, ca la momentul crimei Cain să fi fost deja căsătorit! Atunci, nu ar fi trebuit să se scrie despre o eventuală soră? Nu neapărat! Dacă urmăriți genealogiile biblice, veți observa că, de regulă, ele menționează bărbații, nu includ și femeile. Sper să ne abținem de la a striga ”discriminare!”, ideea făcând obiectul unui subiect la fel de interesant ce poate fi abordat pe viitor. Eu doar constat o realitate care nu exclude posibilitatea ca soția lui Cain să fie o soră sau o nepoată, născută înainte sau după momentul crimei. Să nu uităm că la momentul despre care vorbim, Adam avea cel puțin 130 de ani (Geneza 5:4-5).

Cine a fost, totuși, soția lui Cain? Nu ni se spune concret. Putea fi o soră, o nepoată sau o strănepoată, după cum spuneam. Avem totuși siguranța că existența ei pe paginile Scripturii nu este o eroare a autorilor sau o dovadă de neconcordanță, ci este cât se poate de logică, respectând adevărul istoric.

Închei doar cu tristețea că mințile pornite la rău nu se vor mulțumi că au răspunsul acesta lămuritor… Vor începe să strige ”incest!”, uitând că tot Dumnezeu este cel care a interzis această practică, numindu-o păcat – la mulți ani după acest moment (vezi Levitic 20). Există și o o motivație pentru această interdicție, care nu ține de intenția lui Dumnezeu de a ne fura bucuriile vieții, ci de dorința Lui de a ne face bine – protejându-ne de malformații genetice înfiorătoare. Cine cunoaște un minimum de anatomie, știe ce vorbesc!

Pentru cine vrea să creadă am 1000 de argumente. Pentru cine nu vrea să creadă nu am niciunul„. (Augustin)

70 Responses to Cine a fost soția lui Cain, dacă Adam și Eva aveau doar doi fii născuți la momentul primei crime?

    • martzian spune:

      Ioan, ma bucur ca ti-a placut. Ma rog ca Dumnezeu sa fie laudat prin tot ceea ce facem, spunem, scriem, gandim, etc.! Te mai astept pe aici.

      • Enoh spune:

        Sfanta Scriptura ii pomeneste doar pe Cain, Abel si Seth, dar Sfanta Traditie spune ca au mai fost 50 de perechi de copii gemeni, baiat si fata. Apoi tineti cont ca nu au fost interzise casatoriile cosangvine pana acum 3500 de ani, practic Moise face cunoscuta aceasta lege in Levitic (precizare necesara pentru cei care nu altceva in cap decat prostii). Inca un fapt putin cunoscut, dar prezent in Sfanta Traditie este ca 2003 ani a trait Cain pana l-a ucis nepotul lui Lameh care a suportat un blestem de 70 de ori mai mare. Lameh a fost primul poligam si sa nu credeti ca este o intamplare… Din pacate observ foarte multe aprecieri semidocte in discutiile legate de Sfanta Scriptura si acest fapt nu face decat sa dea apa la moara secularistilor. Doamne ajuta! Daca doriti detalii legate de Facere ascultati urmatorul podcast: https://www.youtube.com/watch?v=Q2ZiURDn0N8&t=3241s

        • martzian spune:

          Tradiția despre care vorbim are, din nefericire, multe lacune – în sensul că, în aspecte esențiale, contrazice Sfânta Scriptură. Este greu să păstrezi ceva ”sfânt” când trece prin gura atâtor oameni cu păcate și idei subiective. De aceea prefer să îmi amintesc faptul că ”verba volant scripta manent”.

    • Nelu spune:

      CAIN SI-A LUAT SOTIE O SORA DE A LUI CACI ESTE VERSET BIBLIC CARE SPUNE CA ADAM SI EVA AU MAI AVUT FII SI FIICE DAR CINE A POSTAT ARTICOLUL E PROST CA NU ARE HABAR DC VORBESTE SI NA CITIT BIBLIA VERSETUL ZICE CLAR SI LOGIC CA:La vârsta de o sută treizeci de ani, Adam a născut un fiu după chipul şi asemănarea lui, şi i-a pus numele Set. După naşterea lui Set, Adam a trăit opt sute de ani, şi a născut fii şi fiice. Toate zilele pe care le-a trăit Adam, au fost de nouă sute treizeci de ani; apoi a murit. (Genesa 5:3-5) NU E EVIDENT CA SI-A LUAT CAIN DE NEVASTA PE O SORA DE A LUI?

      • Danciulescu Stefan spune:

        Cain poate putea să-și ia de nevastă
        o soră sau o nepoată .Ce vă omorâți atâta și sunteți greu de cap . Dumnezeu zice imultitiva ,cine mai era în afară de Adam și Eva pe pământ.?

    • Rata Vlademir spune:

      Cititi cartea ”Pelerinul roman” de diacon Gheorghe Babut de la Sihastria; in paginile ei se aminteste de un ”Hronograf” de pe la 1837 unde se spune ca existau doua fete pe nume Calmuca, sora geamana cu Cain si Delvora, sora geamana cu Abel; acestea sunt sotiile lui Cain si Abel.

  1. […] O reacție anticipată, la articolul ”Cine a fost soția lui Cain, dacă Adam și Eva aveau doar doi fii născuți la momentul primei … […]

  2. Daniel spune:

    Deci incestul este raspunsul tau? Parca biserica nu e de acord cu incestul, ca ss nu mai vorbim ca genetica ne demonstreaza ca procreatea incestuasa da rezultat malformat.

    • martzian spune:

      Daniel, știm că incestul este imoral nu pentru că genetica ne-a învățat, ci pentru că Dumnezeu ne-a poruncit, cu mii de ani înainte, să nu îl săvârșim!

      Dumnezeu le-a poruncit primilor oameni să se înmulțească… Iar ei nu o puteau face la început decât căsătorindu-se cu cei din familie, cu rudele apropiate. Dar, încă o dată, lucrul acesta NU era interzis. Practica a continuat până la Avraam chiar – să ne amintim că Sara îi era soră după tată.

      Relațiile incestuoase au devenit păcat doar când Dumnezeu a spus STOP. Iar El a poruncit astfel pentru că știa foarte bine care vor fi rezultatele genetice ale relațiilor sexuale incestuoase. Noi credem că la început ele nu au fost dăunătoare dpv genetic, păcatul fiind cel care a determinat mutațiile ce au degradat sistemul genetic uman. Dacă vrei o dovadă… hai să ne uităm dacă animalele au sau nu problema asta! 🙂

      Deci, interdicția cu privire la incest a fost dată la mulți ani distanță după momentul despre care vorbim. Vezi cartea Levitic, la capitolul 22.

      Biserica NU este de acord cu incestul, pentru că acesta este păcat. Iar ea l-a interzis, pe baza poruncii lui Dumnezeu, înainte ca știința să ne explice și de ce a trebuit dată porunca. Dar Biserica nu poate înfiera decât păcatul, iar la momentul despre care vorbim, relațiile dintre membrii familiei NU fuseseră interzise însă. Hai că nu e greu!

      O clarificare: Întrebarea la care am răspuns mai sus are legătură cu faptul că unii sugerează inexistența unei persoane de sex feminin cu care Cain să se fi căsătorit, nu cu aspectul moral al relațiilor dintre primii oameni.

      Ca să încheiem tehnic, DEX-ul definește incestul ca fiind o ”legătură sexuală, oprită de legile juridice și morale, între părinți și copii sau între frați și surori. – Din fr.inceste, lat. incestus.”. Nici măcar pornind de la definiția lui, cuvântul nu poate avea aplicabilitate decât pentru relațiile din zilele noastre.

      Te mai aștept pe aici și pe viitor!

      • Iulian spune:

        Eu nu vreau sa spun ca Biblia este plina de erori dar as vrea sa subliniez cateva aspecte:1-Adam cat si urmasii lui incepeau sa faca copii in jurul varstei de 100 ani,deci apare un mare semn de intrebare faptul ca acei copii ai lui Adam ca sa se „impuieze” trebuiau sa aiba o varsta in jurul la 100, Deci matematic Cain avea de ales o sotie din cei 100-150 copii pe care i-ar fi facut Adam daca avea „anul si carlanul”.2-Problema este cu cine a facut Cain CETATEA???? Ca sa faci o casa iti trebuie o echipa buna10-15 oameni o CETATE cred ca necesita cateva sute??? Pai de unde atat potop de oameni daca conform genealogiei Biblice se facea primul copil cam le la 100-130 de ani,apoi se „impuiau” non stop din 9 in 9 luni…3-De cine ii era frica lui Cain daca ceilalti erau credinciosi ca Set si respectau porunca lui Dumnezeu de a nu se atinge de Cain. 4-Primele carti ale Bibliei sunt scrise de un om foarte inteligent(Moise) dar sunt scrise pentru nivelui unor ANALFABETI avand in vedere ca evrei scosi din Egipt erau sclavi de multe generatii(peste 400 ani de sclavie), deci Moise nu putea sa-i explice lui Gigel ANALFABETUL notiuni de fizicz cuantica asa ca i-a zugravit o povestioara cu figurine de lut cu copaci ce dau viata vesnica sau dau muuuulti neuroni Adam si Eva singuri pe ditamanai globul dar totusi traiau intr-o gradina pe care trebuiau sa o PAZEASCA (oare de cine daca erau singuri:)) Apoi un inger cu sabie de foc pazea intrarea in gradina iar Adam era atat de fraier ca nu putea sa ocoleasca putin si sa intre prin alta parte….(poate ca avea gard cu curent electric):))

        • martzian spune:

          Draga Iulian,

          O singura rugaminte am la tine. Pe cat de mult imi place sa conversez, pe atat de mult tin la limbaj, cel putin aici pe „martzianu”. Prin urmare o sa te rog ca, si atunci cand nu esti de acord cu mine, sa incerci sa eviti termeni nepotriviti si sa oferi argumente in loc de misto-uri gratuite.

          Argumentatia ta reflecta faptul ca nu ai citit cu atentie articolul. Cel mult l-ai scanat pe diagonala. Sa spunem ca ar avea o baza… In acest caz o sa te rog sa imi explici unde ai gasit anul in care s-a casatorit Cain. Apoi, unde ai gasit anul in care acesta a construit cetatea si pe ce perioada s-a intins constructia? Si, nu in ultimul rand, unde ai gasit faptul ca cetatea despre care se vorbeste ca el a inceput sa o construiasca este asemenea cu acel obiectiv maret pe care tu il stii din Evul Mediu si pentru care e nevoie de zeci sau sute de zidari?

          Ca sa lamurim treaba, termenul cetate, in original, este eer, awr, aw-yar’ (עיר ער עיר). El se traduce prin localitate / oras si poate desemna orice loc pazit, imprejmuit, etc. Cuvantul de mai sus provine dintr-un alt termen care se traduce, literal, prin ideea de a deschide ochii, de a se trezi. Prin urmare vorbim de inceputul unei localitati (cum bine a tradus Cornilescu – „a inceput sa zideasca”), specifice vremii, si nu de un grandios zgarie nori sau de un Camelot! 🙂

          Nu comentez afirmatia ta legata de analfabetismul ebraic. Nu in conditiile in care tu insuti faci greseli gramaticale, care sunt convins ca sunt pe fondul infierbantarii. Dar apelul la fizica cuantica nu te ajuta in nici un fel aici. Am o vaga banuiala ca nu stau de vorba cu Stephen Hawking si ca de fapt nu stii cu ce se mananca. Asa ca hai sa nu cadem in penibil!

          Nici explicatiile legate cu locuitul intr-o gradina nu merita prea multa atentie. Cat de mare era gradina si, mai ales, cum ai citit tu ca era imprejmuita? Unde ai gasit informatiile astea care iti permit sa fii ironic cu privire la textul biblic? Si de ce crezi ca un Dumnezeu atotputernic ar fi avut probleme la pazirea intrarilor intr-o gradina, fie ele si ca in filmele cu spargatori?

          Sfatul meu este ca, inainte sa te lansezi in astfel de explicatii de prost gust, sa cunosti tu insuti ce spune textul biblic. Internetul este plin de erori si, in mod evident, tu te-ai lasat tarat in ele.

          O zi frumoasa!

        • Sam spune:

          Ba daca nu ai fi asa zeflemitor ai parea chiar un tip inteligent cu care mi ar placea sa discut subiectul

      • Cipri Chinde spune:

        Dar de ce, Dumnezeu, cu puterea de a face Lumea și Universul și a le distruge, nu a mai creat alți oameni, pe lângă Adam și Eva și rezolva astfel problema incestului; sau sa aplice rezolvarea din cazul Mariei, mama lui Iisus,care prin intervenția divină și nu prin sex a procreat, zic și si io, nu dau cu piatra cum dați voi creștinii, când nu vă convin interpretările inteligente asupra textelor din Biblie(Biblie scrisă, tradusă și rescrisă după bunul plac al multora, în ultimele cateva milenii)

        • martzian spune:

          Cipri, multumesc pentru vizita ta. Dumnezeu nu a trebuit sa faca asta pentru ca, inca o data, pe atunci NU era pacat. Incestul este un pacat astazi, pentru ca Dumnezeu l-a oprit. Desi oamenii poate nu au inteles atunci, acum stim de ce Dumnezeu ne-a cerut sa facem din relatiile acestea ceva interzis.

          • martzian spune:

            PS: Daca vrei un exemplu, este cam ca atunci cand un fel de mancare nu este interzis, pana in momentul in care medicul ne spune ca suntem bolnavi si ca ne recomanda un regim diferit, care sa excluda respectivul aliment. Daca in trecut acesta a fost ok, starea noastra il face nociv si interzis acum. Sper ca ajuta!

        • Teo spune:

          Corecta sugestia cu Maria mama lui Isus….. Eu pot sa iti spun ca a avut loc aceasta, dar nu pentru motivu care il crezi tu, ci pentru motivul de a reabilita cadera Omenirii. Citeste cu atentie cum a avul loc insamintarea Evei pentru a da nastera la cei TREI copii. Cain si Set au aparut in urma INPREUNARI barbat-femeie. Dar Abel nu a aparut prin acet process, si chiar el a fost omorit si tot el a fos favoritul Creatorului,,,,,DE CE??? Aceasta forma de scriere prezentata in biblie, nu este la intimplare. In Biblie sint multe cuvinte, fraze, propoziti care ascund multa cunostinta (lumina).

      • balauru spune:

        Dumnezeu a interzis si idolatrizarea si totusi toti o practica…oricum Adam nu este o persoana ci o rasa intreaga de oameni…apoi a creat rasa Eva …uniunea celor doua rase a dat nastere altor rase…una a exterminat/o pe cealalta…doar asa se poate explica logic

    • Geo spune:

      Dece biserica nu ar fi dezacord? Așa datează biblia cine înțelege înțelege cine nu ăsta e .

    • Danciulescu Stefan spune:

      Treabă cu incestul a fost cu Noe, acolo sau luat măsuri de Dumnezeu a adus potopul…. și iau omorât pe toți că se făceau prea mari incesturi și lumea de atunci nu aveau credință . Dumnezeu a zis că,a făcut i mare greșeală că a făcut lumea și a vrut să o termine.
      Dar a văzut că mai este cineva care are credință ,și se roagă la Dumnezeu.Atunci Dumnezeu ia vorbit lui Noe sa facă arca și să-și ia copii și nurorile și să urce în arcă că el va aduce potopul și i va omorâ pe toți.

  3. George spune:

    Pai daca Adam si Eva au avut 2 fii si decat pe aia, de unde au mai aparut oameni?

  4. danamaria spune:

    cautand azi un articol despre pomul binelui si al raului , am gasit si site-ul tau si am inceput sa citesc si alte articole aici , la tine!

    multumesc si fii binecuvantat!

  5. david spune:

    Martzian fi binecuvantat de Dumnezeu care te intareste sa fi neclintit

  6. Marius Filip spune:

    Biblia nu are în originalul ei, absolut nici o eroare ! Erorile sunt în măsluitele traduceri și în capetele noastre încă primitive, pentru a aprecia valoarea unor astfel de valoroase biblice nestemate. Țare Nod, unde a fost izgonit Cain, era ȚARĂ și nu deșert, avea o populație, o organizare, niște granițe, etc.. Adam 2, a fost luat de Domnul din mulțimea de Adami 1 ce existau pe pământ și pus în Rai, pentru a-Și realiza minunatele Sale planuri, în viitorii 8.200 de ani tereștrii. Așa căci Cain, a avut de unde a-și alege soață !

  7. EU SUNT CREATIA spune:

    Cati ani credeti ca avea Adam cand a fost creat????

    „Într-o altă ordine de idei, nu este imposibil, după umila mea părere, ca la momentul crimei Cain să fi fost deja căsătorit!”

    Conform Geneza 4: 25, Set a fost născut după ce Abel a fost ucis de Cain, și Eva credea că Dumnezeu i-a dat acest fiu în locul lui Abel. Deci Set este al 3lea copil si este nascut dupa moartea lui Abel, dar Cain era casatorit la monentul crimei „probabil cu EVA care avea harem de barbati ” Asadar Cain a fost izgonit si trimis in tara de Nod(probabil unde exista o comunitate ca daia se numea tara) unde sa casatorit a ridicat o cetate. La 170 de ani Adam avea 3 fii adica un copil la 50 de ani , dupa inca 50 de ani probabiul ca a mai facut o fata cu care sa casatorit cu Cain sau poate dupa alte cateva sute de ani ca adam a trai 930 (si dumnezeu la pedepsit pe cain cam dupa vreo 100 de ani dupa crima . Ba voi nici nu stiti biblia si va dati cu pareri care care sunt contradictorii din disperarea ca nu mai e credibila povestea voastra prin care manipulati lumea sii ii umiliti indoctrinati si le rupeti evolutia si cunoasterea !

    • martzian spune:

      In primul rand trebuie sa stii ca ti-am editat „numele” din „Eu sunt creatorul” in „Eu sunt creatia”. Blogul meu, regulile mele. Bunul simt este obligatoriu aici. Daca nu iti convine, faci pasi si nu revii, dar nu iti faci, cu tupeu, un obicei din a-i lua la misto pe cei cu care nu esti de acord, pe unde te duci.

      Apoi, te rog sa recitesti cu atentie ce am scris. Vei intelege modul in care evreii se raportau la urmasi si de ce referirile din inscrieri faceau referire cu predilectie la ei. Nu m-ai contrazis cu nimic, dar ai un tupeu sora cu nesimtirea. Este ultimul avertisment, apropo.

      In al treilea rand, in versetul indicat de tine, Geneza 4:25, Eva nu crede ca Dumnezeu i-a dat UN COPIL in locul unui alt copil, ci scrie clar UN FIU (bên). Putea sa aiba fiice pana atunci. Logic. De ce crede domnia ta ca un copil se naste doar o data la 50 de ani?

      • florin spune:

        Eram foarte curios sa stiu mai multe despre casatoria lui Cain,stiam ceva,dar TU martian ai lamurit curiozitatea mea,esti cumva vre un analist biblic?esti foarte destept,Dumnezeu sa te binecuvanteze pt aceste relatari detaliate si corecte.

  8. Ioan Buta spune:

    Oricum ai lua-o tot incest este. Tot cu surorile lui s-a inmultit. Deci…

    • martzian spune:

      Draga Ioan, nu am nici o problema cu recunoasterea faptului, cu atat mai mult cu cat atunci era permis. Pana la urma Dumnezeu este cel care ne-a cerut sa privim incestul ca fiind ilegal, motivele le-am aflat, dupa multi ani de studii, mai tarziu.

  9. Doinita Burga spune:

    Ajung la impresia că ceea ce lipseşte în Biblie găsim în Coran cu tot respectul pentru Bibbia Creştină, dar în Coran este scris că e sora lor ,soția şi că asta era cauza pt care Cain la omorât pe fratele său . adevărul fraților îl cunoşte doar Dumnezeu.

    • martzian spune:

      Multumesc pentru comentariu. Nu sunt de aceeasi parere cu Dumneavoastra. Cu tot respectul pentru dvs. Coranul nu aduce nimic in plus, in afara unor pareri personale.

    • Danciulescu Stefan spune:

      Cain poate putea să-și ia de nevastă
      o soră sau o nepoată .Ce vă omorâți atâta și sunteți greu de cap . Dumnezeu zice imultitiva ,cine mai era în afară de Adam și Eva pe pământ.?
      Deci înmulțire este din frați surori și nepoate nepoți ,atunci incestul nu era pedepsit .
      Și de la Noe sa făcut incest tot așa au trăit .

  10. ionut dau spune:

    buna seara! sincer, am ajuns aici in urma unei discutii cu un prieten care e credincios. si am vrut sa ma asigur ca ce am zis nu au fost doar voarbe in vant! la religie am invatat ca Adam si Eva au avut 2 fii, mai mult nu ni s-a spus..Biblia nu am citit-o si nici nu o voi face! PAM PAM!! cum voi sunteti cu credinta,eu sunt cu evolutia! tot ce se poate dovedi stiintific si e plauzibil, e de crezut!! dar sa crezi niste povesti scrise intr-o carte,penibil!! hai sa o luam logic cu totii!! inainte sa ma injurati sau mai stiu eu ce! cum dracu sa fim facuti din pamant! sunt crestin ortodox,dar asta doar ptr ca religia si parintii nu putem sa ni-i alegem!! odata ce crestem putem alege ce vrem sa credem, sa gandim logic, sa nu fim niste oi manate de un cioban!! daca voi credeti cu tarie ca exista D-zeu, atunci credeti cu aceeasi tarie ca exista si dracul,nu? bai oameni buni, cum mama dracului a creeat D-zeu omul, si apoi animalele,cand primele vietuitoare pe pamant au fost dinozaurii!! cum dracu sa credeti asemenea prostii?! explicati mi si mie, cand a fost creat omul?! dupa ce au murit dinozaurii, sau cand?! eu va cred ca sunteti credinciosi, dar nu mai tarati si pe altii in cacatul vostru!!! eu nu vreau sa fac pe nimeni sa nu mai fie credincios, eu doar le dau un punct, de unde sa plece!! incredibil, in 2016 oamenii inca se mai lasa prostiti pe fata!!

    • martzian spune:

      Salut, imi pare rau ca iti raspund asa de tarziu. Nu mi-am luat timp de gandire, pur si simplu nu am avut timp pentru blog.

      As vrea sa incep cu un sfat: nu este nevoie de o atitudine pasiv agresiva. Martzianul e prietenos. Nu te ataca nimeni, nu te judeca nimeni. Iti respect convingerile si ai voie sa te exprimi, atata timp cat o faci in limitele bunului simt.

      Am inteles cum stam cu religia… PAM PAM! Nu stii nimic despre ea, dar esti convins ca nu e adevarat. Nu cred ca puteam sa gasesc o concluzie mai buna la ideea asta decat… PAM PAM! 🙂

      Apoi, spui că evoluția se poate dovedi științific? Ce numești tu evoluție? Dacă te referi strict la evoluția formelor de viață, ele nu sunt neapărat în contradicție cu ideea existenței lui Dumnezeu, cu creația. În cel mai rău caz ar contrazice modul în care o parte a oamenilor religioși îl văd pe Dumnezeu. Problema pe care o avem este că demonstrația științifică NU există. Nu se explică mecanismele prin care așa ceva se putea întâmpla (și nu se putea). Mai mult, nu ne oferă nici măcar explicația inițială, modul în care chimicul ar putea evolua către organic. Există doar presupuneri care NU au la bază demonstrația și care, de la an la an, se schimbă. Daca dorești, îți pot da exemple mai ”recente”, de animale din care se presupunea că sunt strămoși ai omului, ca mai apoi să se modifice modificarea. Înțeleg că nu doar religia nu o pricepi, dar nici evoluția. Evoluționismul NU spune că primele animale de pe pământ au fost dinozaurii. Chiar și așa, cum puteau să apară singure? Știi cum se înmulțesc și cum ”apar” animalele? Prin ce mecanisme?

      Dacă, pe de altă parte, prin evoluție înțelegi o explicație care să ofere o alternativă a creației, aici lucrurile se complică și mai mult. Cine crezi tu a că a făcut ”demonstrația” aia? Ai găsit un singur STUDIU pe tema asta? Îmi pare rău (sau bine) să te anunț, dar el nu există. Un Univers autocreat din NIMIC și care apoi se auto-organizează de la haos la forme complexe care să permită viața, este absolut neștiințific și încalcă legile fizicii – de exemplu principiile termodinamicii!

      Ca să încheiem, creștin nu ești, nici măcar ortodox, fără să alegi asta. Termenul vine din greacă (christianos) și înseamnă urmaș al lui Hristos, cineva care seamănă cu Acesta și respectă principiile Lui. Te aștept să povestim pe îndelete, dacă mai ai întrebări.

      Mulțumesc pentru comentarii, asta ilustrează perfect naivitatea celor mai mulți care nu știu ce cred dar nici nu cred ceea ce au impresia că știu.

  11. ionut dau spune:

    si acum trebuie sa astept sa vad daca imi vei posta comentariul sau nu!! sigur nu o vei face!! :)) oricum, tu stii ce am zis si stii bine ca am dreptate!!

  12. ionut dau spune:

    Martzian, nu sunt nici rau, nici agresiv!! dar daca tu crezi in D-zeu si zici ca eu habar nu am de mine, nu ma supar..asa e , nu sunt credincios, nu cred in nimic, stiu ca nu exista nimeni atotputernic si probabil nu stiu prea multe!!dar: 1 daca esti tu asa de credincios, de ce nu ti-ai pus numele tau si ti-ai pus nickname „martzian” care stim cu totii ca se refera la extraterestrii!! crezi cumva si in extraterestrii?? si in zei?? si in MOS CRACIUN? sau poate in IEPURASUL DE PASTE?? hmm, sau stai mai e si MOS NICOLAE?! EU CRED DOAR IN CEEA CE VAD, IN CEEA CE E LOGIC!! DACA MAINE FAC UN OMULET DIN PAMANT CU PUTINE PAIE VA PRINDE VIATA SI VA MERGE PE PAMANT?! POVESTIM CAT VREI, TOTUL E O MARE TAMPENIE!! OMUL A INVENTAT TOT CE A FOST INVENTAT PANA ACUM!! NU D-ZEU!! UNELE ANIMALE GANDESC POATE MAI MULT CA MULTI OAMENI DIN ZILELE NOASTRE!! DE CE SA NU CREDEM IN EVOLUTIE??!! SPUNE-MI MOTIVUL?! TU STII CA OMUL A INVENTAT TELEVIZORUL IN ANUL 1817, CEVA CE AVEA SA STEA LA BAZA TELEVIZORULUI DIN ZILELE NOASTRE!! ASTA E EVOLUTIE, IN ASTA CREZI, SAU AI SA IMI ZICI CA L-A FACUT D-ZEU DIN PAIE CU PUF?! DE CE SA NU CRED CA AM EVOLUT DIN CEVA!! PRIMATA SAU CE O FI,NU STIU, INCA SE MAI CERCETEAZA!! DAR OAMENII SI MAIMUTELE CLAR AU ACELASI STRAMOS, DOAR CA OMUL A LUATO PE O CALE SI MAIMUTA PE ALTA CALE!! TE ROG, EXPLICA-MI CLAR CUM A FOST CREAT OMUL,VARIANTA TA SI APOI SA IMI ZICI DACA ARE LOGICA CE ZICI TU ACOLO!! PUR SI SIMPLU TU , VREI SA MA FACI SA CRED CA O MAIMUTA ALBA E UN CROCODIL ALBASTRU!! MULTUMESC FRUMOS, EU CRED CU TARIE CA VOM MURI SI INTR UN FINAL CINEVA,CANDVA VA DEMONSTRA CUM A EVOLUAT OMUL,FARA SA NE BAGE PE GAT PROSTIA CU RELIGIA!! PAM PAM 😉

    • martzian spune:

      Draga Ionut, o sa te rog sa recitesti ce am spus. Este evident ca nu ai facut efortul de a citi si de a intelege.

      Nu scrie nicaieri ca ESTI RAU, NICI AGRESIV. Eu am combatut o ATITUDINE pasiv-agresiva, care este evidenta in toate cele trei comentarii. Vezi „voi&noi”, limbajul, prezumtia ca ceea ce cred ceilalti este o prostie – inainte ca macar sa fi deschis macar una dintre scrierile care le explica dogmele si principiile. Nu in ultimul rand acuzatiile de nesinceritate si de naivitate sau rea intentie. M-ai insultat, numindu-ma oaie, in conditiile in care, evident, HABAR NU AI CE CRED EU (tu insuti ai recunoscut asta) si nu poti face fata (sau nu ai putut, pana acum), pur argumentativ, unei discutii pe subiect.

      Nu am spus nicaieri ca „habar nu ai de tine”. Din nou, imi pui cuvinte in gura. Nu stiu ce ai si ce nu habar, dar sunt evidente lacunele pe acest subiect (creatie vs evolutie).

      Daca mi-am ales un nickname este treaba mea. A asuma ca cineva crede in extraterestri si nu crede in Dumnezeu este o absurditate, daca te bazezi doar pe numele de pe net. Da, are o semnificatie inteligenta si bazate pe o realitate care iti scapa. Era suficient sa intrebi frumos.

      Tu spui: „stiu ca nu exista nimeni atotputernic”. Iar eu iti spun: nu este adevarat! Nu stii, ci CREZI. Daca vrei sa evidentiezi contrariul, te astept cu demonstratia faptului ca nu exista. Cum ai aflat asta? Pe ce te bazezi? Cum a aparut lumea asta atat de evidenta in care traiesti. Esti capabil sa raspunzi? DA sau NU.

      Eu cred ceea ce vad” este o naivitate in secolul vitezei. Exemplu. Quarcii? Poti sa ii vezi? Nu. Nici nu vei putea vreodata. Pe de alta parte, poti sa crezi ca exista? Desigur! 🙂

      DACA MAINE FAC UN OMULET DIN PAMANT CU PUTINE PAIE VA PRINDE VIATA SI VA MERGE PE PAMANT?!” – Desigur ca nu. Pe aceeasi logica iti spuneam ca anorganicul NU POATE evolua de la sine in organic. Pentru aparitia vietii intr-o lume anorganica ai nevoie de inteligenta supranaturala. Altfel, pur stiintific, nu se poate!

      POVESTIM CAT VREI, TOTUL E O MARE TAMPENIE!!” – Stii ce este cu adevarat o mare tampenie? Faptul ca ii ceri cuiva sa renunte la credinta lui propunandu-i… o credinta mai mare! Pentru ca ai nevoie de mai multa credinta pentru a crede ca, in lipsa timpului si spatiului, a aparut de la sine Universul, ca s-a auto-organizat si ca viata a evoluat din anorganic. De ce? Pentru ca, desi este o explicatie care cere depasirea granitelor naturalului, respinge supranaturalul!

      OMUL A INVENTAT TOT CE A FOST INVENTAT PANA ACUM!! NU D-ZEU!!” – Pe bune? Chiar crezi asta? Cum a inventat omul… SOARELE? Dar miile de constelatii?

      UNELE ANIMALE GANDESC POATE MAI MULT CA MULTI OAMENI DIN ZILELE NOASTRE!!” – Observ ca nu te linistesti, continuand pe o panta lipsita de eleganta. Da un singur exemplu de animal care gandeste mai mult decat mine, credinciosul. Sau demonstreaza ca tu insuti poti asta. De ce insulti, gratuit si iresponsabil? Te-am tratat cu respect si am atacat doar ideile, nu persoana!

      DE CE SA NU CREDEM IN EVOLUTIE??!! SPUNE-MI MOTIVUL?!” – Desigur. Pentru ca evolutia NU POATE fi explicata stiintific. AI nevoie, cum bine spui, sa crezi in ea! Dar razi de mine ca cred?

      Tu spui ca omul si maimultele au acelasi stramos. Care este acesta? Poti spune? Si prin ce mecanism a evoluat el, devenind om? Concret. Daca, pana de curand se stia de o singura diferenta majora intre cimpanzei si oameni, iar asta era suficienta pentru ca biologii sa ridice din umeri. Dar, pe masura ce avansam cu stiinta, diferentele par tot mai insurmontabile. Sunt sute de inadvertente, conexiuni TOTAL imposibile, link-uri lipsa, si mii de diferente majore care fac imposibila evolutia din primate – si asta doar la nivelul creierului. Unii cauta deja alte animale din care sa presupuna ca am evoluat. Un studiu din 2012 a folosit o metoda foarte noua si precisa de a studia profilurile de metilare a ADN-ului genelor creierului, similare la oameni si la cimpanzei. Diferentele observate au fost socante pentru toata lumea. Se spune in studiu: „s-au identificat, de asemenea, divergente extinse la nivel de specie in tiparele de metilare a ADN-ului si ca sute de gene prezinta nivelui semnificativ mai mici de metilare la nivelele joase ale promotorului in creierul uman, comparativ cu cel al cimpanzeilor.” Studiul a mai scos in evidenta faptul ca aceste tipuri de gene ale creierului pot tolera modificari epigenetice foarte mici in afara profilului normal al creierului uman. De fapt cercetatorii au aflat ca metilarea anormala a genelor specific umane este asociata cu o mare variatate de boli neurologice grave. Aceste rezultate indica faptul ca schimbarile de metilare ale genelor creierului nu sunt bine tolerate, negand ideea evolutiei epigenetice a primatelor. Modelele de metilare ale genelor sunt „reglate fin” si specifice speciei. Acest studiu a impartit regiunile genetice in diferite zone. O zona cheie a fost cea a promotorului, zona care precede o gena ce controleaza functiile sale, asemeni unui comutator genetic. S-au descoperit multe diferente modelul uman si cel al cimpanzeului, in zonele de control, care joaca un rol important in autoreglare. Promoterii genelor umane sunt mult mai putin metilate comparativ cu cele ale cimpanzeilor – o constatare care corespunde unor nivele mai inalte de activitate a generor creierului uman. In total au fost descoperite 1055 de diferente semnificative. 468 degene au fost extrem de diferite in ceea ce priveste modelul de metilare. Explicatiile sunt tot mai greu de dat cu fiecare studiu care se face – de mult nu mai discutam doar despre amaratul de cromozom… Cele 468 de gene joaca un rol cheie in controlul altor gene, modificand tipul proteinelor celulare si regland procese de top la nivelul ierarhiei celulare. Cu alte cuvinte, genele care au indicat aceste diferente sunt cele care controleaza regiuni cheie pentru activitatea celulara a creierului in genomul uman. Vezi: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S000292971200410

      Exemplul cu televizorul e naiv si nu vorbeste despre evolutie in sensul evolutionismului. Nu, nu este o dovada a evolutiei, ci a acumularii de informatie.

      DE CE SA NU CRED CA AM EVOLUT DIN CEVA!!” – Ceea ce crezi tu este treaba ta. Stii unde apare problema? Problema apare atunci cand imi ceri, in mod agresiv si ilogic, lipist de argumente, sa renunt la credinta mea pentru credinta ta, in conditiile in care amandoi CREDEM, dar, nespus mai important, credinta ta este una ce poate fi combatuta pur stiintific, in timp ce a mea… NU! Din contra, vorbind pur stiintific, aparitia timpului, spatiului, materiei, Universului, vietii sunt imposibil de explicat fara sa facem referire la supranatural. Nu cred, ci stiu asta. Daca nu esti de acord, vino cu studiile care au incercat si au reusit asta. Daca era un domeniu clarificat nu mai aveam discutia asta, nu crezi?

      Pretentia ca eu sa iti „explic clar cum a fost creat omul” in conditiile in care tu faci parata de pseudo-stiinta este penibila, scuza-mi cuvantul. Tu pretinzi dovada stiintifica si esti incapabil sa o aduci, eu fac apel la credinta. Cine este onest intre noi doi? Si cine este naiv?

      O sa te rog, cu tot respectul, sa incetezi paranoia aia cu „sa ne bage pe gat prostia cu religia”. Cine ti-a bagat pe gat si ce? Din cate imi aduc aminte tu esti cel care a venit aici, nu ti-am batut la usa cu tractate religioase in mana. Tu esti cel care a simtit nevoia sa intervina si ai facut-o intr-un mod nu tocmai elegant sau „evoluat”. O sa te rog, daca mai ai ceva de spus, sa fii mai argumentat. Si sa renunti la atacul la persoana. Aici combatem idei, nu persoane! Altfel, tot cu respect, zburam de pe blogul martzianului, din respect pentru ceilalti.

      Atat de simplu este. PAM-PAM! 😉

  13. ionut dau spune:

    in primul rand eu nu am facut atac la persoana .. a fost ceva indirect, dar daca tu te-ai simtit, imi pare rau! ok, hai sa te intreb ceva domule Martzian cu „TZ”..tu mi-ai zis ca te bazezi pe credinta pe tot ceea ce spui,da? credinta ta vine din niste carti pe care le-ai citit,nu? eu cum ti-am mai zis NU am citit biblia niciodata, dar stiu ca e noul testament si vechiul testament!! care te-a facut sa crezi atat de tare in D-zeu? sau ce ai citit tu? nu atac pe nimeni, sa fie clar!! zi-mi ce ai citit si promit ca voi arunca un ochi peste sa vad de unde atata credinta!! si Da , unele lucruri nu le poti vedea dar dupa cum ti-am zis daca e logic, e dovedit, e evident, normal cred!! eu nu am zis ca omul a facut soarele, pamantul, dar nici tu nu imi poti spune ca le-a facut D-zeu!! cum a facut soarele?! soarele e compus din 74% hidrogen, 25% heliu , 1% elemente mai grele!! soarele nu are o scoarta solida, toata materia solara fiind in stare de plasma si gazoasa!! Pe scurt, plasma este un sistem fizic format dintr-un număr foarte mare de particule neutre (atomi în stare fundamentală sau în stări excitate, fotoni) și particule încărcate electric (ioni pozitivi și negativi, electroni) ale căror proprietăți sunt determinate de interacțiunile colective și care, macroscopic, apare neutră din punct de vedere electric!! asa ca, te rog zi-mi raspunde-mi la intrebari nu le mai ocoli!! CUM a facut D-zeu soarele? eu nu iti zic nici tie, nici nimanui sa nu crezi in D-zeu, crezi in ce vrei tu nu imi pasa!! dar u iti dau un exemplu, daca eu stau fata-n fata cu tine si decid sa te omor, ma va opri D-zeul tau?!! iti raspund eu, NU!! si nu imi zi ca El ne-a facut dar noi luam deciziile!! absurd!! la cate razoaie au fost, la cat rau e in lumea asta, unde e El? de ce nu face nimic!! nu mi se pare normal ca in Siria sa moara atata lume!! in primul meu comentariu ti-am zis ceva, dar ai trecut cu vederea!! In viziunea asupra evoluţiei animalelor pe Pământ, spongierii au purtat multă vreme titlul de „cele mai vechi animale”, fiind considerate cele mai primitive forme de viaţă animală. Dar poziţia lor de strămoşi ai tuturor animalelor este acum contestată, ca urmare a unor noi descoperiri ce sugerează că un alt grup de vieţuitoare, asemănătoare cu meduzele, ar sta la baza arborelui filogenetic al animalelor.

    Ctenoforele sunt animale marine – oarecum asemănătoare meduzelor, deşi fac parte dintr-o încrengătură separată; ele sunt prădătoare şi, spre deosebire de spongieri, sunt înzestrate cu un sistem nervos şi posedă celule complexe care sunt întâlnite la animalele cu simetrie bilaterală (printre acestea aflându-se şi oamenii.)

    Datorită acestor particularităţi, a părut multă vreme evident că spongierii sunt mai primitivi ca alcătuire şi, ca urmare, ar fi apărut anterior ctenoforelor (şi altor animale) şi că ei ar trebui să stea la baza arborelui filogenetic al tuturor animalelor.

    Toate animalele de azi descind dintr-un trunchi comun, care s-a împărţit în mai multe ramuri în urmă cu 650 de milioane de ani. E ok pana acum? ne intelegem? Dispariția dinozaurilor (Extincția Cretacic-Terțiar) se pare că a fost cauzată de un meteorit de 10 km în diametru, care s-a ciocnit cu Pământul acum aproximativ 65 milioane de ani. Când meteoritul a lovit planeta, aceasta a fost acoperită de un nor uriaș de praf care a blocat lumina soarelui și astfel, a fost frig și întuneric timp de câteva luni. Odată cu dispariția plantelor au murit și dinozaurii ierbivori, iar datorită acestui fapt dinozaurii carnivori au murit și ei, rămânând fără hrană.

    În acest timp au erupt mulți vulcani care vărsau lavă pe suprafața Pământului și emanau gaze otrăvitoare în aer. Traiul pe Pământ devenise din ce în ce mai dificil.

    Cu toate acestea, nu toate vietățile au dispărut acum 65 milioane de ani. Animalele mici cum ar fi șopârlele, șerpii, păsările sau șobolanii au supraviețuit. Știința ia în calcul ideea că un procent mic de dinozauri a supraviețuit acestui cataclism planetar și dispariția totală a acestora a fost un proces lent. dupa toate astea a venit D-zeu si a facut omul din „lut si a suflat spre el” sa prinda viata?? Raspunde-mi, D-zeu a facut omul dupa ce meteoritul a lovit Pamantul sau inainte, ca eu sincer nu inteleg religia ta DELOC!! si daca vrei sa imi dai kick de pe site e ok, asta ma face sa cred cu tarie ca tot ce zici tu E O MARE TAMPENIE! crezi in religia ta,, fa ce vrei dar , dar daca te intreb raspunde-mi clar, nu din carti din biblie sau ce ai mai citit tu religios!! ptr mine sunt doar niste cuvinte puse pe o foaie scrise de nu stiu cine, nu imi pasa si nici nu ma intereseaza care a avut marea idee, geniala idee sa scrie despre D-zeu!! nu te supara tu esti preot? sau esti la seminar te pregatesti sa fii preot sau conduci vreo secta religioasa?? sau pur si simplu esti un om oarecare caruia ii place mult sa citeasca si care e foarte credincios?! nu am nimic cu tine doar ca sunt curios!! si sper ca ma vei lumina si pe mine cand a aparut omul dupa religia ta, ca eu dupa credinta mea stiu cand a aparut!! nu te mai simti atacat de ceea ce scriu!! nu e atatc asupra ta!! doar ca tu domnule MARTZIAN cu „tz” cand simti ca nu mai ai cum sa imi tii piept ma iei cu stiinta!! daca vrei sa castigi,foloseste credinta ta impotriva stiintei!! da stiinta se contrazice, ptr ca omului ii ia destul de mult timp sa afle cu adevarat cum a aparut lumea!! acum descopera o teorie peste cativa ani alta teorie asa e in viata reala!! oamenii de stiinta nu pot sufla peste „o balega de cal” si aceasta sa mearga pe pamant!! scuza-ma ca am folosit cuvinte urate, dar asta e stiinta..trebuie verificat, cautat , si poate peste cativa ani vor descoperi ca e cu totul alta mancare de peste si ca tot ce stiau ei pana acum sunt doar prostii!! dar astea se pot face doar stiintific!! pe cand credinta e o carte veche de nu stiu cati ani scrisa de 100 de scriitori diferiti, care au venit fiecare cu cate o idee, banuiesc, ptr ca nu stiu si nici nu imi pasa!! dupa biblie lumea e veche doar de 6-7000 de ani dar uita-te mai sus ce ti-am scris de meteorit!! biblia ta e batuta clar aici si ma face pe mine sa cred ca tot ceea ce mananc eu aici are un rost, si ca Biblia e.. nu stiu sa nu te supar si mai tare! sincer imi face placere sa aud si parerea ta, si ti-o respesct dar nu te supara ca nu vreau sa cred deloc in ceea ce zici tu!! si cu asta am pus punct. cu stima si respect IONUT DAU

    • martzian spune:

      null
      Te rog sa te abtii de la arogante inutile! Nu poti si nu te tine. Orice om care este numit asa cum am fost eu, va lua acest apelativ ca pe un atac la persoana. Scuteste-ma cu explicatiile caraghioase!

      Cum am ajuns la credinta? E simplu. La biblioteca. Imi pare rau sa te dezamagesc, au fost nu ore, ci ani de studiu. Ce m-a convins? 1. In primul rand impotenta explicatiilor. Ca si tine, am crezut ca oamenii de stiinta au raspunsul. In spatele promisiunilor, insa, am gasit nesinceritate. Ceea ce au numit „demonstratie” era de fapt un bluf ordinar. Daca ai cunostinte de biologie… incepe cu maculatura inutila a lui Darwin. 2. Am citit Biblia. Si mi-a schimbat viata, atunci cand era o ruina. PAM-PAM, cum ai zice tu.

      Nu ai citit Biblia? Ar trebui. Din Vechiul Testament vei afla ca Dumnezeu este sfant si drept. Ca este infricosator, dar ca este! Din noul Testament vei afla ca este si iubitor. Si ca, in ciuda faptului ca isi respecta propriile legi, a oferit o cale pentru ca tu sa nu platesti pentru pacat.

      Sunt dezamagit de faptul ca (incerci sa) ma iei de prost. Iei la intamplare, cu cut and paste, ca Ponta, fara sa fii la subiect, fara sa faci legaturile, fara ca macar sa fi inteles. Nu mai vorbesc de surse… Pe bune? Credeai ca o sa dam pe spate citind copiuta ta care NU ofera explicatii, ci doar presupuneri?

      Poftim, sursele pe care nu ai catadixit sa le oferi:
      http://www.descopera.ro/dnews/11766819-care-au-fost-primele-animale-o-noua-teorie-contrazice-tot-ceea-ce-stiam-despre-evolutia-vietii-pe-terra
      https://ro.wikipedia.org/wiki/Plasm%C4%83
      https://ro.wikipedia.org/wiki/Dispari%C8%9Bia_dinozaurilor

      Cum iti permiti sa faci pe desteptul aici, Ioane? Nu era mai simplu sa spui ca ai gasit 3 basme pe Google si te-au impresionat?

      Nu ai contrazis cu nimic afirmatiile mele! Daca poti, fa-o, daca nu, taci. E mai nobil. REPET: aparitia timpului, a spatiului, a energiei, a materiei, a Universului, a inteligentei, a vietii, etc. ESTE IMPOSIBIL DE EXPLICAT IN ABSENTA SUPRANATURALULUI. Esti sau nu de acord cu asta? Si avem nevoie de mai multa credinta pentru a explica totul fara Dumnezeu, decat cu El in ecuatie.

      Unde ai gasit UN SINGUR STUDIU care sa certifice faptul ca dinozaurii au trait in urma cu 650 de milioane de ani? Ce metode de datare s-au folosit? Stii?
      Tu nu esti capabil, cu insigna „stiintei” in piept, sa raspunzi la intrebari legate de modul in care STIINTA explica aceste lucruri si imi ceri mie sa iti repet ceea ce, in modul cel mai simplu, deja am explicat de sute de ori? Un Dumnezeu atotputernic, iti place sau nu, ofera toate resursele de care avem nevoie pentru explicatie. Dar un nimic lipsit de orice forma de energie… NU!

      Daca inca mai ai obraznicia sa ma iei de sus, de pe pozitia habarnistului de Google, incepe cu explicatia, nu ridica tonul! Nu ma impresionezi.

      Tu esti cel care datoreaza raspuns la intrebari, tu esti cel care se impauneaza cu pseudo-stiinta! Pentru cunostinta ta BIBLIA NU SPUNE NICAIERI varsta pamantulului, la fel cum explicatia cu „,meteoritul” este absolut cretina!

      Daca simt ca pot sa iti tin piept cu stiinta? Glumesti? Care stiinta, prietene? Copiutele de pe wiki sunt.. stiinta? De cand ai arestat stiinta si ce te face sa crezi ca oamenii cu multi ani de carte si de viata peste tine iti sunt inferiori? Ce pregatire „stiintifica” ai? 🙂
      Este ultimul avertisment, totusi. Te calmezi sau vei vorbi singur. Bunul simt nu este arestat de catre crestini.

      • Lucian spune:

        Ce înseamna crestinismul? Varsare de sânge, fraude spirituale, crime îngrozitoare prin justitia divina, folosirea miturilor pentru a manipula si controla societatea.

        Sa fim constienti ca religia în sine, într-un fel sau altul, este un mijloc mai mult decât sigur de control al maselor la nivel mondial, cea mai mare farsa a timpurilor, si o unealta clara de spalare de creiere.

        Tot biserica este cea care a manipulat cursul istoriei. Exista o idee destul de raspandita, cum ca Biserica ar fi manipulat documente, ar fi masluit sau ascuns diverse scrieri incercand sa influenteze cursul evenimentelor. Nu exista insa si dovezi in acest sens. Cu toate astea eu sunt convins ca Religia e cea mai eficienta metoda de a manipula omenirea, indiferent ce cult sta in spatele ei.

        Religia indeamna la simplitate si judeca lacomia.. iar in tot ceea ce inseamna biserici, temple, moschei sau alte lacasuri de cult vom observa chicios, aurit, impodobit, lacomie si exagerat. Hainele preotilor nostrii sunt cusute cu aur iar crucile lucesc in ciuda saraciei celor nevoiasi ce trec pragul bisericii.

        Biserica a judecat absolut orice urma de stiinta de-a lungul timpului.. incetinind evolutia. Asta pentru ca nu putea pierde puterea. Au dat foc alchimistilor, vracilor si astrologilor in timpul inchizitiei numindu-i vrajitori. Mai mult in timpul inchizitiei au ars multi oameni capabili de stiinta.
        Subiectul e dezbatut de sute de ani de catre oameni si intotdeauna concluziile se stampileaza cu cate un semn de intrebare.. Biserica nu a reusit niciodata sa ramana alba si imaculata asa cum pretinde ca ar fi.. Acelasi lucru se intampla si cu scrierile bisericesti. Asadar expresia “totul e scris” e o aberatie.

        • Scorillo spune:

          Initial am vrut sa incep sa te contrazic, dar apoi mi-am dat seama ca nu are rost.. Am incercat sa gasesc in tot comentariul tau o propozitie care sa nu fie stupida si aberanta, dar n-am gasit. Habar n-ai de nimic. Se pare ca tu n-ai citit in viata ta o carte de istorie serioasa, sau un articol scris de cineva sanatos la cap si documentat, ci ai invatat „istorie” din filme de doi lei si de pe site-uri fara valoare. Esti foarte confuz si ai niste definitii gresite si superficiale pentru toti termenii pe care ii folosesti. Te-ai mai bagat si ca musca in lapte sa comentezi pe langa subiect.

          Cum iti vezi viitorul, tu, o adunatura de celule aparuta ca urmare a unui accident fara scop sau sens? Are vreo importanta ca esti manipulat sau nu? Ca esti „controlat” sau nu? Ca esti mintit sau nu? N-are absolut nicio importanta. Nu conteaza ce faci, ce crezi, cum traiesti etc. Mai devreme sau mai tarziu mori, ajungi hrana pentru viermi, si asta e tot. Cand asta e tot ce ai, sa iti pierzi timpul sa insiri niste imbecilitati despre o religie pe care nu o cunosti si nu o intelegi…. e dovada de prostie crasa. Dar in paradigma ta existentiala n-are nici o importanta daca esti prost sau nu. Tot acolo ajungi.

    • martzian spune:

      După cum era si logic, ultimul tău comentariu a fost cenzurat, datorită limbajului. Este cea mai bună ilustrate a adevărului exprimat de Nicolae Iorga:

      Dacă ataci replica unui prost, riști să te trezești cu tot prostul în discuție.”

      Discuția noastră se încheie aici…

      • Stefan Nitu spune:

        Martzian nu ma pot abtine sa nu te felicit pentru informatiile pe care le detii si pentru claritatea lor! Dumnezeu lucreaza prin oameni, iar cei prin care lucreaza se detasaza net de omul normal.

    • Stefan Nitu spune:

      Ionut te pierzi intr-un domeniu pe care nu il stapanesti! Poate iti pare ciudat, dar foarte multi oameni de stinta, cred in Dumnezeu. Darwin in final a ajuns sa se indoiasca de propria teorie, dar i-au publicat-o din dorinta de a combate biblia (si cu cei slabi in credinta sau instabili, le-a functionat). Multi dintre cei ce au studiat biblia cu intentia de a o combate, au sfarsit prin a o sustine cu vehementa. Cu toti dusmanii ce i-a avut, inca exista nestirbita, in timp ce stiinta se contrazice (completeaza dupa cum ai spune tu) mereu. Nimeni nu a descoperit nici o minciuna in biblie (doar lucruri pe care omul inca nu este capabil sa le explice), dar in schimb sunt scrise lucruri care in acea perioada omul nu avea de unde sa le cunoasca. Multe din descoperirile arheologice confirma biblia. Dar pentru a nu te pierde in detalii si pentru a vedea inutilitatea stiintei cand este vorba de credinta (desi credinta nu combate stinta), te intreb: cum este posibil ca oameni simpli, fara prea multe studii (uneori chiar fara), avand o credinta puternica, au reisit sa faca minuni pe care stinta nu le poate explica? Incearca te rog sa faci o experienta, iar daca Dumnezeu considera ca a sosit momentul pentru tine, te va schimba radical: fa abstractie de tot ceea ce cunosti despre Dumnezeu si despre stinta si roaga-te profund (vorbeste cu Dumnezeu, pune-i intrebari, cere-i ajutorul) si vei intelege totul intr-o maniera mult mai simpla, caci omul nu este capabil sa-l vada pe Dumnezeu, dar il poate simti cu usurinta daca chiar doreste asta! Dumnezeu ne-a dat din dragoste si respect liberul arbitru cat suntem in viata aici pe pamant, iar din slabiciune, multi dintre noi se lasa amagiti de diavol (biblia ne spune cu claritate ca exista) si se dedau la rautati uneori in numele unui dumnezeu care nu are nimic de a face cu Dumnezeul ortodoxilor, sau mai grav, se intorc impotriva propriului Creator. Fiecare gand, sentiment sau gest ne vor fi martori atunci cand vom fi judecati, motiv pentru care este bine sa ne controlam pornirile cu o intrebare care pentru un necredincios ar fi dovada de inteligenta: si daca totusi exista, daca biblia si Dumnezeu carora le-am declarat „razboi” sunt adevarate? Cunosti un loc in univers unde te-ai putea ascunde de mania lui Dumnezeu? Eu oricum (in ciuda felului in care ai abordat subiectul), te felicit pentru faptul ca incerci sa-ti lamuresti lucrurile si nu ma indoiesc ca te vei convinge, in functie de seriozitatea cu care incerci sa-ti cauti raspunsurile. Iti doresc o zi buna!

      • ionut dau spune:

        ok, tu imi zici ca exista si D-zeu si Diavol ca e scris in biblie..dar dupa cate stiu eu si cum nu vreau sa cred in D-zeu nu stiu prea multe, diavolul nu e urat deloc..ba din contra e un inger decazut..e LUCIFER!! mi se pare stupid sa cred in ceva ce nu vad!! ce nu stiu clar ca exista,de ce sa dau credinta unor texte scrise intr-o carte!! pacat ca nu voi trai pana in 2116 cum nici tu de altfel pentru ca atunci sigur lumea va evolua foarte mult si probabil vom popula si alte planete si va ve-ti da seama ca D-zeu nu a facut nimic pentru toate astea ci omul!! intelegeti ca nu vreau sa fiu o oaie intr-o turma!! nu vreau sa urmez oaia din fata, pentru ca asta facem noi oamenii si asta e cam ciudat, ne comportam ca animalele!! oare de ce? hmm poate pentru ca avem ceva in comun cu ele!! voi credeti ce vreti , eu am sa cred ce vreau!! nu vreau sa fiu limitat in ceea ce sa cred!! numai bine

        • martzian spune:

          ok, tu imi zici ca exista si D-zeu si Diavol ca e scris in biblie..” – Am motive serioase să afirm asta. Iar ”Biblie” se scrie cu majusculă, dacă nu din respect pentru scrieri, cel puțin datorită unui minim de educație. Se numește gramatică.

          dar dupa cate stiu eu si cum nu vreau sa cred in D-zeu nu stiu prea multe” – uite un moment de sinceritate laudabil și trist, deopotriva. Cea ce spui tu aici este ca nu crezi pentru ca nu stii. Interesant. Iti admiti ignoranta dar iti dai cu parerea, asa, ca sa fie.

          diavolul nu e urat deloc..” – trebuie să definim urâțenia. Este un termen care descrie multe realități și dimensiuni.

          mi se pare stupid sa cred in ceva ce nu vad!!” – Mie mi s-ar parea și mai stupid să vezi și apoi să crezi. Dacă ai văzut nu mai vorbim de credință, nu-i așa? Dar, ca să fim corecți, sunt multe lucruri care nu se văd, dar le acceptăm ca parte a unei realități existente.

          ce nu stiu clar ca exista,de ce sa dau credinta unor texte scrise intr-o carte!!” – Dacă acea carte conține adevărul… merită, nu crezi?

          pacat ca nu voi trai pana in 2116 cum nici tu de altfel pentru ca atunci sigur lumea va evolua foarte mult” – De unde știi asta?

          si probabil vom popula si alte planete si va ve-ti da seama ca D-zeu nu a facut nimic pentru toate astea ci omul!!” – cum ne vom da seama dacă, după părerea ta, nu vom mai exista deloc la nivel conștient? Aberația continuă!

          intelegeti ca nu vreau sa fiu o oaie intr-o turma!!” – Păi ești deja, scuză-mi constatarea. Te-ai înrolat, cuminte și naiv, în spatele unor șarlatani, care îți cer să CREZI că Universul putea apărea din nimic, că a evoluat dintr-un punct, că s-a auto-organizat deși nu este nici viu și nici inteligent și că, mai mult, pe una dintre planete a apărut DIN CHIMIC, DIN ANORGANIC, DIN MATERIE NEVIE – BIOLOGICUL, ORANICUL, VIAȚA.

          nu vreau sa urmez oaia din fata” – din păcate, exact asta faci. În loc să urmezi Păstorul… alergi după alte oi.

          ne comportam ca animalele!!” – Este o alegere pe care fiecare o are de făcut. Eu NU mă comport ca animalele.

          oare de ce? hmm poate pentru ca avem ceva in comun cu ele!!” – tocmai asta este problema, că nu prea seamănă. Eu nu mă consider animal. Tu poți să ai orice idei despre propria persoană.

          voi credeti ce vreti , eu am sa cred ce vreau!!” – Desigur.

          nu vreau sa fiu limitat in ceea ce sa cred!!” – Dar nu te ține nimeni cu forța aici. Ești liber să faci pași. Până la urmă ai fost suficient de ignorant și de obraznic.

          numai bine” – La fel. Dar avem o problemă. Cum definim binele? Care este etalonul?

          • ionut dau spune:

            martziane, eu am raspuns la ceea ce a zis Stefan Nitu!! nu am nici o treaba cu ce crezi tu si ce stii tu!! nu ma lua cu gramatica, ca scriu biblie cum vreau, ti-am scris D-zeu cu D mare,asa ca…uite la tine greseala de clasa a 2-a ” Cea ce spui tu aici este ca nu” eu stiu ca, corect se scrie CEEA CE!! dar in fine eu i-am raspuns lui STEFAN NITU si nu tie!! te rog eu, nu mai comenta atunci cand nu ma adresez tie! multumesc

  14. super articolul!!!in sfarsit mi am lamurit curiozitatea!.fiindca tot nu am o biblie …,cat despre cei care nu cred ,oare merita efortul?? ps.prea multe cuvinte irosite in „cearta”iesea un alt super articol cu ele!!!!!!!

  15. janko imre spune:

    martziane zi si mie cum e cu ziua judecati si ce vor face cei ce vor trai vesnic

  16. 🙂 Este exact ce cautam eu acum cateva zile sa inteleg ….. Multumesc … DOMNUL , sa te binecuvinteze …

  17. Florin spune:

    Deci sa intelegem de aici ca putem sa ne …….. impreunam frati si surori de sange , intre noi ca nu e nici un pacat nu ??? Nu vezi omule ca religia spala creere ??? Are multe povesti incomplete :::: Ilie luat in carul de foc …..daca citesti bine relatarea de acolo vei vedea ca e descrierea perfecta a unui OZN ( farfurie zburatoare ) dar pentru ca cei din vremea aceea vazusere numai care si carute asa au denumit OZNUL .ALIA ABERATIE :::SODOMA SI GOMORA a cazut foc din cer ??? Acolo sa folosit prima oare .,, Bomba nucleara” pana si acum in zilele noastre zona aia e plina se substante radioactive …Alta aberatie:: Iona il inghite o balena si sta 3 zile in burta balenei ….

    In burta oricarui animal exista::::1 Suc gastric ….2Acid clorhidric , etc. ..sa nu.mai vorbim si de faptul ca balena are gatul foarte stramt .Probabil au bagat povestea cu gepeto ( pinochio ) in biblie…..si muuulte aberatii de genul asta sunt scrise in BIblie

  18. Daniel spune:

    Ok cum spuneti dumneavoastra dar asta cum se mai explica.. dupa ce Cain la ucis pe Abel Dumnezeu la alungat, in momentul ala Cain avea temeri ca daca va fi ucis de cine il va intalni in calatoria lui. Si Dumnezeu ia spus cine te va ucide vei si razbunat de 7 ori. Si la insemnat ca oricine il va vedea sa nu il ucida. (”Apoi, Cain a ieşit din faţa Domnului şi a locuit în ţara Nod, la răsărit de Eden.” )
    Deci, intrebarea este, cine il putea ucide pe Cain daca mai existau 3 persoane pe lume?
    Si 2. Cain a mers cum a-ti precizat si dumneavoasta in tara Nod.
    Intrebarea este… Ce inseamna o Țara?
    Din cate stiu eu asta inseamna o tara (Teritoriu locuit de un popor organizat din punct de vedere administrativ și politic într-un stat).
    Daca existau doar 3 oameni pe pamant cum puteau exista deja 2 țari?
    Țara Nod si Țara Eden.

  19. Veres George Adrian spune:

    Mare destept esti . Da daca adam a trait 800 de ani si in toata viata lui a avut fii ,si fice , fii si ficele nu erau tot frati indiferent cati ani a avut adam cand a avut ficele k doar nu tot cu eva lea facut ,desteptule si dak nu le facea cu eva si exista o a doua nevasta :-))) nu tot sore era cu cain si abel desteptule ,care induci lumea in eroare . Citeste Biblia cu proprii ochi si propria minte nu cu o poveste indusa dinnainte de parinti si bunici si dupa aia vb k altfel pari ceea ce esti ….un rahat mincinos care induce lumea in eroare .

  20. Veres George Adrian spune:

    Mare destept esti . Da daca adam a trait 800 de ani si in toata viata lui a avut fii ,si fice , fii si ficele nu erau tot frati indiferent cati ani a avut adam cand a avut ficele k doar nu tot cu eva lea facut ,desteptule si dak nu le facea cu eva si exista o a doua nevasta :-))) nu tot sore era cu cain si abel desteptule ,care induci lumea in eroare . Citeste Biblia cu proprii ochi si propria minte nu cu o poveste indusa dinnainte de parinti si bunici si dupa aia vb k altfel pari ceea ce esti ….un rahat mincinos care induce lumea in eroare .

  21. Chris spune:

    Tot ce ne învață biserica este minciuna.

  22. Mario spune:

    E anul 2018, încă mai crezi în mizeria aia de carte preluată de romani de la poporul evreu ?

  23. Adrian spune:

    Si incestul de ce este ilegal??????

  24. Robert spune:

    Refuz să cred că venim din generații şi generații de incest. Până si Adam şi Eva a fost un incest … Eva fiind „făcută” din Adam. Asta ar însemna că ne tragem din handicapați. Tot anatomia spune că al 4-lea copil născut din incest este grav bolnav , cred că pică teoria ta cu faptul acesta. Da , sunt ateu dar îmi place să ştiu chestii despre diferite religii.

    • Scorillo spune:

      Casatoriile intre rude cresc riscul ca sa se propage la urmasi defectele genetice ale generatiilor anterioare. La Adam si Eva si la primele generatii de oameni nu existau defecte genetice, deci nu era nici un pericol.

      Daca esti ateu, de ce ai impresia ca in evolutionism primele fiinte au tinut cont de rudenie cand au facut sex? In ateism nu e nici o problema nici daca se naste un copil bolnav. Nu e nici o problema nici daca il omori si il mananci, sau il arunci. Nu exista bine si rau, poti sa faci orice, ca tot acolo ajungi, hrana pentru viermi.

  25. Marius spune:

    Prima sotie a lui Adam nu a fost Eva.
    Ea s-a numit Lilith .
    Așa ca stați liniștiți, nu suntem rodul unui incest.

Lasă un comentariu